Τέλη Κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση, λόγω… κορωνοϊού

Κρήτη
Τέλη Κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση, λόγω… κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και δυνατότητα κατάθεσης πινακίδων ηλεκτρονικά

Ανακούφιση μεν, όχι η αναμενόμενη μείωσή τους για τον καιρό της καραντίνας δε, προκαλεί στους ιδιοκτήτες των οχημάτων στη χώρα μας η απόφαση για την παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα, θετικά χαρακτηρίζεται το μέτρο της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων συν παύσης της ασφάλισης του οχήματος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος θέλει, με την προϋπόθεση όμως ότι, εφόσον εντοπιστεί να έχει παρανομήσει, δεν τον φτάνει σε πρόστιμο... η αξία ενός καινούργιου οχήματος!

Πριν από λίγες μέρες ξαναγράφαμε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για το ενδεχόμενο της δίμηνης παράτασης, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη να μας μιλάει τόσο για την παράταση όσο και για την ηλεκτρονική... “κατάθεση” των πινακίδων.

«Είναι μια απόφαση σημαντική, που λαμβάνεται για πρώτη φορά φέτος, λόγω της πανδημίας. Διότι, με εξαίρεση τη χρονιά του 2015, οπότε και είχε δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, όλες τις άλλες χρονιές οι παρατάσεις ανακοινώνονται στο... πάρα πέντε της εκπνοής του έτους και δεν υπερβαίνουν την πρώτη εβδομάδα της κάθε νέας χρονιάς».

Βέβαια, στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης λέει πως ο κόσμος περίμενε κάτι περισσότερο.

«Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, λόγω των λοκντάουν, περίμεναν μια αναλογική μείωση των τελών κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι πως είναι κάτι το οποίο συζητείται. Όμως, δε νομίζω ότι θα γίνει πράξη, διότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο», σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Η απόφαση για παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες ανακοινώθηκε στα πλαίσια των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Το φετινό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Επίσης, οι κάτοχοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη είτε με web banking ή με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ.

Η ηλεκτρονική κατάθεση

Οι κάτοχοι οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του Ι.Χ. τους. Η προθεσμία που θα δοθεί στους φορολογούμενους να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους θα είναι η ίδια με την προθεσμία πληρωμής των νέων τελών κυκλοφορίας που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική “κατάθεση” πινακίδων κυκλοφορίας Ι.Χ. θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone. O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη), αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, όσο και τις πινακίδες. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησία του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης, όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

«Είναι εξοντωτικό αυτό το πρόστιμο. Φανταστείτε ότι με 10.000 ευρώ παίρνεις... καινούργιο αυτοκίνητο», σχολιάζει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.

Μάλιστα, όπως μας εξήγησε, «ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι εκείνος που έχει την ευθύνη της αφαίρεσης των πινακίδων. Το όχημα χωρίς τις πινακίδες θα πρέπει να μείνει σταθμευμένο στο σημείο εκείνο στο οποίο έχει δηλώσει ότι θα το έχει σταθμευμένο»...

Πάντως, παρά την αυστηρότητα του μέτρου, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης κάνει λόγο και για ένα μέτρο που θα συμβάλει στην ανακούφιση όσων το επιλέξουν, δεδομένου ότι για όσο καιρό τα οχήματα δε θα έχουν πινακίδες δε θα τους αφαιρούνται μόνο τα αντίστοιχα ποσά από τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και τα ποσά από την ασφάλισή τους.

«Από την ώρα που ο ιδιοκτήτης θα μπει και πάλι ηλεκτρονικά για να δηλώσει την τοποθέτηση των πινακίδων, θα πρέπει αμέσως και να καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό που απομένει να πληρώσει από τότε και μετά. Κι αυτό διότι πάντα τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται προκαταβολικά»...

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News