Οι τιμές του κρέατος εν όψει των γιορτών – Μάχη να μην υπάρξουν αυξήσεις

Κρήτη
Οι τιμές του κρέατος εν όψει των γιορτών – Μάχη να μην υπάρξουν αυξήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τιμές είναι στα περυσινά επίπεδα για να μπορέσουν και οι άνεργοι να προμηθευτούν κρέας

Τη δική τους μάχη, προκειμένου να μην αυξήσουν ενόψει των Χριστουγέννων τις τιμές στο γουρουνόπουλο και γενικότερα στο χοιρινό κρέας, δίνουν οι κρεοπώλες της Κρήτης, ενώ μεγάλη ζήτηση εκτιμάται πως θα διαμορφώσει πάλι η αγορά του πρώιμου αρνιού, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ένα μέρος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού συνηθίζεται να καλύπτεται από το αρνί. Ωστόσο, η εικόνα με τις τιμές στο κρέας θα είναι πιο ξεκάθαρη μέχρι τις επόμενες μέρες, με τους κρεοπώλες να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι, λόγω της καραντίνας, μπορούν να κάνουν σήμερα και ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους και θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Τι γίνεται όμως με το χοιρινό κρέας, αλλά και με την αγορά στο κρητικό αρνί; Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, έχει πάει να εξισορροπήσει η κατάσταση και η τροφοδοσία της αγοράς γίνεται κανονικά. Γενικότερα στον τομέα της παραγωγής του κρέατος, οι παραγωγοί δεν έχουν lockdown. Ίσα-ίσα που αγωνίζονται να παραγάγουν και να μας προωθήσουν το κρέας που θέλουμε να καταναλώσουμε. Έτσι λοιπόν, σε ό,τι αφορά τις δικές μας ανάγκες, θα έχουμε τα πάντα στο τραπέζι. Απλά, απ' ό,τι φαίνεται - κάτι που είναι και το σωστό - στο τραπέζι θα καθίσουμε μόνο οικογενειακά...».

Μάλιστα, «τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που η Κρήτη "διώχνει" προς την υπόλοιπη Ελλάδα και προς το εξωτερικό αρνί. Διότι είμαστε η μόνη περιοχή της Ελλάδος που παράγει πρώιμο αρνί. Άρα, αναμένεται να υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα στα σφαγεία και σε όλο το κύκλωμα, για να μπορέσει να "διώξει" και να τροφοδοτήσει με αρνιά την υπόλοιπη Ελλάδα. Προς το παρόν, βέβαια, είναι κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Αλλά θεωρώ ότι προς τα τέλη της εβδομάδας θα αρχίσουν όλες οι διαδικασίες να προχωρούν...».

Όπως διευκρινίζει ο Αλέκος Στεφανάκης, παρότι το αρνί για τους Κρητικούς είναι ένα βασικό είδος κρέατος της περιόδου του Πάσχα, για την υπόλοιπη Ελλάδα «είναι ένα είδος κρέατος που δε λείπει από το τραπέζι των καταναλωτών. Και είναι μεγάλες οι ποσότητες που η Κρήτη χριστουγεννιάτικα "διώχνει" εκτός Κρήτης. Βέβαια φέτος δεν έχουμε πολλά πρώιμα αρνιά σε σχέση με άλλα χρόνια, γιατί οι κτηνοτρόφοι μας άφησαν οψιμότερα τα πρόβατα λόγω συγκυριών - δηλαδή των δυσκολιών να βγουν να πουλήσουν το γάλα τους και των χαμηλών τιμών που υπάρχουν γενικά στα τοπικά προϊόντα...».

Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα πλέον σε χοιρινό κρέας δεν καλύπτει πάνω από το 25% των αναγκών του λαού της. «Δυστυχώς, οι ξένοι γελούνε με τα χάλια μας. Γιατί, ενώ στις αναπτυγμένες η σχέση ζωικής με τη φυτική παραγωγή είναι 60-40 ή 70-30, εμείς έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό έχει οδηγήσει στο να είναι τρομερά ελλειμματικός ο πρωτογενής τομέας...».

Οι τιμές για τον καταναλωτή

Στο μεταξύ, ο Αλέκος Στεφανάκης εκτιμά πως «κανονικά οι συγκυρίες δικαιολογούν μια αύξηση των τιμών στο κρέας. Διότι φέτος έχουν αυξηθεί οι τιμές των πρώτων υλών των ζωοτροφών, με πρώτο το καλαμπόκι, περίπου 30%. Είναι τρομακτική η αύξηση. Διότι, επειδή το καλαμπόκι είναι μία από τις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των ζωοτροφών, ασφαλώς υπάρχει και η ανατίμηση των τιμών των υπόλοιπων πρώτων υλών, άρα έχουμε μια αύξηση 30% στο κόστος διατροφής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Προς το παρόν δε φαίνεται η μεταποίηση να δώσει αύξηση της τιμής στον παραγωγό. Στο αρνί υπάρχει μια αύξηση στην τιμή προς τον παραγωγό. Αλλά αυτό είναι τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της μη καλής προσφερόμενης τιμής. Η τιμή στο γάλα παραμένει χαμηλή. Και φοβάμαι ότι, αν επιμείνει για όλο τον χρόνο αυτή η υψηλή τιμή των πρώτων υλών των ζωοτροφών, θα είναι δραματικές οι επιπτώσεις...».

«Δε θα αυξήσουμε τις τιμές»

«Δεν υπάρχει αύξηση των τιμών. Και ούτε θα τις αυξήσουμε», λέει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης. «Οι τιμές είναι στα περυσινά επίπεδα. Και αυτό το κάνουμε και για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που οι περισσότεροι δε δουλεύουν, να μπορούν να αγοράσουν το χοιρινό σε μια τιμή που να μπορεί να την πληρώσει όλος ο κόσμος, και γενικότερα γιατί τόσο οι παραγωγοί όσο και οι κρεοπώλες έχουμε κρατήσει μια ισορροπία στην αγορά...».

Πάντως σήμερα οι χοιρινές μπριζόλες πωλούνται από 5 μέχρι 5,30 ευρώ το κιλό. Και το αρνί έχει τιμές από 9 έως 9,30 ευρώ το κιλό. Το γουρουνάκι γάλακτος, από την άλλη, έχει μια τιμή γύρω στα 8,80 έως 9 ευρώ το κιλό. Αυτά είναι τα είδη κρέατος που διακινούνται περισσότερο αυτές τις μέρες στα κρεοπωλεία του νομού Ηρακλείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των τιμών, με τον Μανόλη Δατσέρη πάντως να διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι ο κλάδος δεν έχει καμία πρόθεση να αυξήσει τις τιμές και να δημιουργήσει στον κόσμο πρόσθετα προβλήματα επιβίωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News