«Η οικονομία της Κρήτης στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης εργασίας»

Κρήτη
«Η οικονομία της Κρήτης στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης εργασίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτισαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Μια εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη εργασίας είχαν το απόγευμα της Παρασκευής 4/12, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, οι αν. Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης και ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σκορίνης, με τους Προέδρους των Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, Χανίων Αντώνη Ροκάκη, Ρεθύμνου Γιώργο Γιακουμάκη, Λασιθίου Θωμά Χαριτάκη, τον Πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρο Καρτέρη, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντ. Παπαδεράκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτισαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια συζητήθηκε η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα λουκέτα που αναμένεται να σημειώσουν ραγδαία αύξηση. Έγινε εκτενής συζήτηση για την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, για σημαντικά προβλήματα της νέας καθημερινότητας, όπως είναι το θέμα των ενοικίων, αλλά και για τη συσσώρευση νέων οφειλών των επιχειρήσεων για το 2021. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων καυτηρίασαν παράλληλα την στάση των τραπεζικών ιδρυμάτων οι οποίες δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά και τις ανισότητες που έχουν προκύψει από τις ρυθμίσεις αναστολής είσπραξης των επιταγών και τη λειτουργία του συστήματος Τειρεσίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης τέλος, τονίστηκε ότι οι σχετικές προτάσεις δεν φαίνεται να δίνουν έμφαση στους τομείς της ενίσχυσης του ΠΔΕ και των υποδομών, κάτι που για την Κρήτη έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του, παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις δεδομένες δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα πρόσθετης στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας, ενώ έκανε αναφορά και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Όλοι οι συμμετέχοντες τέλος, τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο πέρα από τον τουριστικό τομέα, θα περιλαμβάνει σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τον κλάδο της μεταποίησης.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέπτυξαν τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την στήριξη της εργασίας και των νοικοκυριών στις νέες πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Επισημάνθηκε επίσης ότι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που φέρνουν την Ελλάδα στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ σχετικά με την ύφεση του 3ου τριμήνου, αποδεικνύουν ότι η άρνηση της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προτάσεις για εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στοιχίζει πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που κατάφερε να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και που πρέπει να αναλάβει πιο ουσιαστικό ρόλο σήμερα, στην ανάγκη σεισάχθειας για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και στην «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας. Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το αύριο. Πρέπει να διασωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ώστε η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου να χτιστεί σε στέρεες βάσεις. Αλλιώς κινδυνεύουμε πολύ σύντομα να συζητάμε για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας ενώ περπατάμε πάνω σε ερείπια».

Κλείνοντας την εκδήλωση, οι Αλέξης Χαρίτσης, Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης εξέφρασαν τη βούλησή τους να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ζήτησαν τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να αναδειχθούν και μέσα στο Κοινοβούλιο τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη, ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News