«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι θα κερδίσετε αν ενταχθείτε στο πρόγραμμα

Κρήτη
«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Τι θα κερδίσετε αν ενταχθείτε στο πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πλήρης οδηγός από τη ενόψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων στην Κρήτη στις 21 Δεκεμβρίου

Στις 21 Δεκεμβρίου (εφόσον βεβαίως δεν αλλάξει η ημερομηνία ελέω εξελίξεων με τον κορωνοϊό όπως συνέβη π.χ. με την περιφέρεια Θεσσαλίας) και με επιχορηγήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που χάρη στα ειδικά μπόνους μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 85%, ξεκινά για την Κρήτη η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Το φετινό “Εξοικονομώ” είναι το μεγαλύτερο από πλευράς μπάτζετ, καθώς έχει πανελλαδικά προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάντως για την περιφέρεια Κρήτης αντιστοιχεί ένα μάλλον σχετικά “φτωχό” συγκριτικά ποσό ύψους 31 εκατ. ευρώ, κάτι που άλλωστε έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τοπικούς βουλευτές και θεσμικούς φορείς.

Πανελλαδικά πάντως, το νέο πρόγραμμα έχει υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ είναι πολύ πιο ελκυστικό αλλά και διευρυμένο.

Συγκριτικά με το παρελθόν, το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες, αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτήριο. Στις βασικές καινοτομίες του νέου προγράμματος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και υποδομής φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Επειδή το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για το πρόγραμμα είναι μεγάλο, και δεδομένου ότι είναι προ των πυλών πια η έναρξη της υποβολής αιτήσεων στο νησί μας, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει σήμερα έναν πλήρη οδηγό προς ναυτιλλομένους ως προς το προφίλ του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν καθώς επίσης και χρηστικές πληροφορίες μέσω καίριων ερωταπαντήσεων.

Τα 3 είδη αιτήσεων

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” υπάρχουν πλέον τριών ειδών αιτήσεις: Μία για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και δύο για πολυκατοικίες.

1) Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας.

2) Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α: Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

3) Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις): Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης-αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι παρεμβάσεις που επιχορηγούνται

Οι παρεμβάσεις που καλύπτονται με το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” είναι:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτήρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
  2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης: Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών. Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου. Καταργείται επίσης η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+. Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).
  2. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  3. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
  4. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις “έξυπνων” συστημάτων (Smart Home) είναι ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή: α) “έξυπνου” φωτισμού (π.χ. “έξυπνες” πρίζες και φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED), β) “έξυπνης” διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. “έξυπνοι” θερμοστάτες) και γ) απομακρυσμένου ελέγχου (π.χ. “έξυπνοι” αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).

Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.

Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:

  1. Αναβάθμιση ανελκυστήρα. Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους.
  2. Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού: Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED), αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με “έξυπνο” σύστημα διαχείρισης αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά., και αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.

Οι επιχορηγήσεις που δίνονται

Οι ανώτατοι επιλέξιμοι προς επιδότηση προϋπολογισμοί δαπανών που καλύπτονται στο πρόγραμμα είναι δαπάνες ύψους 50.000 ευρώ (μαζί με δαπάνες μηχανικών, συμβούλων έργων, ενεργειακής επιθεώρησης) για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία “τύπου Α”, και δαπάνες ύψους 80.000 ευρώ (συνυπολογιζόμενες οι προαναφερόμενες δαπάνες συμβούλων) για αίτηση πολυκατοικίας “τύπου Β”.

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” διατηρείται η ίδια ακριβώς φιλοσοφία των επιδοτήσεων που είχε ακολουθηθεί και στα προηγούμενα προγράμματα. Και τώρα λοιπόν το ύψος της επιχορήγησης προσδιορίζεται με βάση το εισόδημα του δικαιούχου.

Διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες: σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα (δηλαδή ετήσιο ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ και κάτω και οικογενειακό εισόδημα από 20.000 ευρώ και κάτω) όπου αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Το ποσοστό αυτό μικραίνει όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, πέφτοντας στο 35% για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μεταξύ 50.000 και 90.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 70.000 και 120.000 ευρώ.

Η παραπάνω είναι η βασική επιχορήγηση, στην οποία φέτος προστίθενται επιπλέον μπόνους.

Στο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” καθιερώνονται συγκεκριμένα 2 συν 1 πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:

  1. COVID-19 premium: Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό προστίθεται επιπλέον συν 10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.
  2. Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β ενεργειακή κατηγορία.

Τα δύο επιπλέον μπόνους, που ανεβάζουν το ύψος της επιχορήγησης κατά 20% αθροιστικά, ισχύουν συνολικά για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Ειδικά ωστόσο για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, όπως π.χ. η Κοζάνη, υπάρχει πρόβλεψη και για ένα 3ο μπόνους ύψους 10%, που μπορεί να ανεβάσει το τελικό ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης στο 95%!

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα κάλυψης μέρους των δαπανών είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με επιδοτούμενο δάνειο (επιτόκιο 4%) και με διάρκεια αποπληρωμής έως 6 χρόνια. Μπορεί μάλιστα να γίνει συνδυασμός και των τριών μορφών χρηματοδότησης.

Στην περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής μόνο με ίδια κεφάλαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής από το πρόγραμμα. Επίσης, η ιδιωτική συμμετοχή, στην περίπτωση των αιτήσεων πολυκατοικίας “τύπου Β”, θα καλύπτεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Όφελος 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Γιατί όμως αξίζει να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” και τι έχουν κερδίσει όσοι εντάχθηκαν στα μέχρι τώρα προγράμματα;

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος είναι εξόχως αποκαλυπτικά και σκιαγραφούν μια ετήσια εξοικονόμηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας του υπουργείου, οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2011-2019 οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό έως 95%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα κτήρια που εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά (περίπου 90.000 ιδιοκτησίες) που έχουν ενταχθεί έως τώρα στα προγράμματα απαλλάσσονται από κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ενώ η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κτήρια ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες...

Κάνουν λόγο για αδικία εις βάρος της Κρήτης

Για την περιφέρεια Κρήτης, από τη συνολική “πίτα” των 850 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί ποσό ύψους 31 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το ποσό είναι χαμηλότερο των προσδοκιών και πως το νησί είναι σχετικά “ριγμένο”. Μάλιστα έχουν υπάρξει διαδοχικές παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο και θεσμικό επίπεδο, με αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που αντιστοιχεί στο νησί μας.

Μετά τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, είχαμε κοινή παρέμβαση των 3 βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία νομού Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσαν με κοινή αναφορά τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας την επιστολή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ αναφορικά με το ύψος της προϋπολογισθείσας επιχορήγησης, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, που θα διατεθεί στην περιφέρεια Κρήτης.

Όπως σημειώνεται στην κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση, «με τα στοιχεία καθώς και την επιχειρηματολογία που παρατίθενται, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αυξηθεί προς αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της περιφέρειας Κρήτης. Επιπλέον, δεδομένων των περιοριστικών όρων που ισχύουν, θα πρέπει να αναβληθεί η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα έως ότου αρθούν τα περιοριστικά μέτρα».

Υποβολή αιτήσεων

Τα 10 βήματα των διαδικασιών

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής, περιλαμβάνει 10 βήματα για την υποβολή των αιτήσεων και, όπως προκύπτει από τον οδηγό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τεχνικούς (δηλαδή μηχανικούς, συμβούλους έργων κ.λπ.) προκειμένου να φέρουν σε πέρας την όλη διαδικασία.

Τα 10 διαδικαστικά βήματα είναι:

1) Η συνολική διαδικασία και τα στάδια αίτησης πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος exoikonomo2020.gov.gr. Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, και μέσω διαδικασίας αυθεντικοποίησης, κατά την οποία θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου.

2) Από το στάδιο αυτό, και μέχρι την υποβολή της αίτησης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί μπορεί να δηλώσει την επιλογή του να χρησιμοποιήσει σύμβουλο Έργου για τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης της αίτησης. Στη συνέχεια, μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία του και να τον εξουσιοδοτήσει ώστε να μπορεί στη συνέχεια να συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτησή του. Ο σύμβουλος Έργου, εφόσον έχει πάρει την εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο, μπορεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος με τους δικούς του κωδικούς TAXISnet και να συνεχίσει τη συμπλήρωση της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

3) Κατόπιν, καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα οι παρεμβάσεις που έχουν επιλεχθεί, οι ποσότητες και το αντίστοιχο κόστος τους. Τέλος, δηλώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια/δάνειο) με το οποίο ο χρήστης επιθυμεί να καλύψει την ιδιωτική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.

4) Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις και υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων από το πρόγραμμα (άμεση ενίσχυση και Ταμείο “Εξοικονομώ ΙΙ” σε περίπτωση δανείου), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης) και δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του σύμβουλου Έργου, τυχόν μελετών καθώς και των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό, πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από τον δικαιούχο. Για τις υποβληθείσες αιτήσεις (δηλαδή αιτήσεις με πρωτόκολλο και δέσμευση της ενίσχυσης), για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο πρόγραμμα με δάνειο, τίθεται προθεσμία 130 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης, εντός της οποίας θα πρέπει να καταχωριστεί, υποβληθεί και εξεταστεί αίτηση για δανειοδότηση σε συνεργαζόμενη τράπεζα, ώστε μέχρι το πέρας της προθεσμίας η αίτηση να οδηγηθεί “προς υπαγωγή”. Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός 60 ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών και υποβάλει την αίτηση δανείου του.

5) Κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταρτίζεται λίστα υπαγωγής από τον δικαιούχο με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου ολοκληρωμένης αίτησης (έγκριση δανείου, όπου απαιτείται) και αποστέλλεται στην Επενδυτική Επιτροπή: Έκδοση απόφασης υπαγωγής/απόρριψης αιτήσεων/Ενημέρωση ωφελουμένου ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα/Κοινοποίηση της έγκρισης στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό (όπου απαιτείται).

6) Ο ωφελούμενος υποβάλλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού) ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι και 30 ημέρες πριν από τη λήξη του αρχικού συμβατικού χρόνου υλοποίησης του έργου.

7) Καταχωρίζονται τα στοιχεία των προμηθευτών στο σύστημα (έλεγχος ενεργών ΑΦΜ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η εγγραφή τού προμηθευτή ως χρήστη και ο ορισμός τουλάχιστον ενός επαγγελματικού λογαριασμού ΙΒΑΝ. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου. Οι προμηθευτές και ο ωφελούμενος ενημερώνονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για την κατάθεση των προκαταβολών δανείου. Ακολουθεί η υλοποίηση των παρεμβάσεων και η 2η ενεργειακή επιθεώρηση/έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού (Β’ ΠΕΑ). Μετά την έκδοση του Β’ ΠΕΑ, ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος Έργου καταχωρίζει στο σύστημα τα στοιχεία του Β’ ΠΕΑ και τα αναλυτικά στοιχεία των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων.

8) Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων και τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: Ο ωφελούμενος καταχωρίζει τη δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα επισυνάπτοντας τα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά του Παραρτήματος Χ. Ο ωφελούμενος ενημερώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος για το τελικό επιλέξιμο κόστος, καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές/αναδόχους. Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από τον δικαιούχο και διευθετούνται τυχόν εκκρεμότητες εντός οριζόμενων προθεσμιών. Με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος και σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής, διαμορφώνεται, βάσει και των υποβαλλόμενων παραστατικών δαπανών, ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.

9) Ο δικαιούχος, εφόσον διαπιστώσει την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων από τον ωφελούμενο για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων/προμηθευτών κ.λπ.) και την καταβολή στον ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης.

10) Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις

* Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες στο πρόγραμμα;

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

- Υφίσταται νόμιμα.

- Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

- Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

- Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

* Τι ισχύει με τη νομιμότητα;

Η νομιμότητα της κατοικίας αποδεικνύεται βάσει οικοδομικής άδειας. Προσοχή, η δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δε συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δε διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομιστεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι η εν λόγω κατοικία υφίσταται νόμιμα.

* Μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα ενοικιαστής;

Όχι. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί της κατοικίας.

* Μπορούν να ενταχθούν για ενεργειακή εξοικονόμηση και εξοχικά ή ημιτελείς κατοικίες;

Όχι. Οι εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Υπό κατασκευή ή ημιτελείς κατοικίες, ομοίως, δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα. Όταν το πρόγραμμα αναφέρεται σε “κατοικίες”, νοούνται οι αποπερατωμένες και ήδη ηλεκτροδοτημένες.

* Μπορώ να υποβάλω αίτηση στο νέο πρόγραμμα αν έχω κάνει αίτηση για το ίδιο ακίνητο στον Β’ κύκλο του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ”;

Όχι. Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση και δε θα πρέπει να έχει επιχορηγηθεί στο παρελθόν από τον Α’ ή Β’ κύκλο του Προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News