Τουρισμός: Σήμα SOS από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους - Μένουν εκτός ταμείου ανεργίας μετά τον Ιανουάριο

Κρήτη
Τουρισμός: Σήμα SOS από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους - Μένουν εκτός ταμείου ανεργίας μετά τον Ιανουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μένουμε ξεκρέμαστοι» φωνάζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι

Ξεκρέμαστοι αφήνονται για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού και τουρισμού, αφού τα προγράμματα τελειώνουν από τώρα και μετά, με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αρχίσει η νέα τουριστική περίοδος να μην έχουν ούτε ταμείο ανεργίας, ούτε να προστατεύονται από τα κορωνοβοηθήματα, όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” - καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της - ο Νίκος Κοκολάκης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο ενημέρωσης φορέων και κομμάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού.

Στις τηλεδιασκέψεις αυτές συμμετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, ενώ ήταν παρούσα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

Σε άλλη τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αρμόδιοι βουλευτές των τομέων Εργασίας και Τουρισμού κ. Ξενογιαννακοπούλου και κ. Νοτοπούλου, αντίστοιχα, καθώς βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο Νίκος Κοκολάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αντιπρόεδρος του ΕΚΗ και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Νομού Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε στις τοποθετήσεις του την επιτακτική ανάγκη για έκτακτα μέτρα στήριξης, προτείνοντας συνέχιση των αναστολών ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συνεχίσει τη στήριξη για τους μήνες αυτούς.

Έκανε επίσης αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου και τέλος ενημέρωσε για τις ενέργειες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Νομού Ηρακλείου για υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα έγινε αναφορά στην παράλογη - όπως χαρακτηρίστηκε - απαίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για μείωση μισθών 20%. «Εμάς αυτό μας βρίσκει όλους κάθετα αρνητικούς και κανείς μας δεν προτίθεται να υπογράψει τις μειώσεις προκειμένου να ανανεωθεί η κλαδική σύμβαση εργασίας. Τονίζουμε ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής όσον αφορά την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για στήριξη στα δίκαια δικαιώματά μας», όπως ξεκαθαρίζουν οι συνδικαλιστές του κλάδου.

Στο ταμείο ανεργίας

«Ταμείο ανεργίας θα πάρουμε για τους μήνες από τον Νοέμβριο που πέρασε μέχρι και τον Ιανουάριο. Τι γίνεται για τους άλλους μήνες, μέχρι να ανοίξει η τουριστική περίοδος;», διερωτάται προς την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. «Είμαστε ξεκρέμαστοι. Και ναι μεν μέχρι τώρα παίρναμε τα 534 ευρώ τον μήνα με την ασφάλειά μας, με την έκπτωση ενοικίου όταν ήμασταν στο επίδομα ειδικού σκοπού, τώρα, όμως, πάμε στα 400 ευρώ. Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι αυτοί οι μήνες από τον Ιανουάριο και μετά μένουν ακάλυπτοι. Τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα;».

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, τονίζοντας πως «πριν από λίγες μέρες στείλαμε στους συναρμόδιους υπουργούς σχετικό αίτημα και καλέσαμε και τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν θέση. Δυστυχώς θέση πήραν μόνο το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κ. Κεγκέρογλου και του κ. Βαρδάκη αντίστοιχα. Από τους υπόλοιπους βουλευτές δεν πήρε κανείς θέση. Εμείς λοιπόν καλούμε τους τοπικούς βουλευτές της Ν.Δ. να πάρουν σαφή θέση για τη στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού και του επισιτισμού. Εμείς επιμένουμε και λέμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού και επισιτισμού θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις...».

«Καθυστερούν οι διαδικασίες»

Καταλήγοντας, ο κ. Κοκολάκης τόνισε: «Εμείς ήδη τώρα που μιλάμε αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι ήδη καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για το ταμείο ανεργίας. Και όπως με ενημερώνει και ο διοικητής του ΟΑΕΔ στην Κρήτη, υπάρχει πρόβλημα γιατί η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που να φαίνονται τα εκκαθαριστικά των εργαζομένων, ούτως ώστε να γίνεται ταχύτερα η επεξεργασία των στοιχείων και να μπουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι άνεργοι και να επιδοτηθούν. Εμείς λοιπόν ζητούμε από κυβέρνηση, αντιπολίτευση, βουλευτές και κόμματα να στηρίξουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια βάλαμε πλάτη, όπως βάλαμε πλάτη και φέτος, και ήμασταν στην πρώτη γραμμή παρά την πανδημία και τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, γιατί είμαστε πολύ καταρτισμένοι γύρω από τα θέματα που αφορούν την COVID-19...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News