«Έρχεται»… μποναμάς για τους αγρότες της Κρήτης

Κρήτη
«Έρχεται»… μποναμάς για τους αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ναι» στα αιτήματα για ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού - Αποζημιώσεις και για τις καταστροφές από το χαλάζι

Έρχονται ενισχύσεις λόγω COVID αλλά και επιδοτήσεις ταυτόχρονα ως το τέλος του χρόνου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, να δίνει από χθες νέες διαβεβαιώσεις στους παραγωγούς της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση πως μέσα στον τρέχοντα μήνα πρόκειται να καταβληθούν στους παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κατασκευές των θερμοκηπίων λόγω των χαλαζοπτώσεων. Την ίδια ώρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης για το κορωνο-βοήθημα που προορίζεται στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής των δικαιούχων σε ολόκληρη τη χώρα!

Αναλυτικότερα, χθες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Καργάκης, ζήτησαν, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τη στήριξη των παραγωγών του δήμου Φαιστού, αλλά και εν γένει των παραγωγών της Κρήτης. Και, όπως ανακοίνωσαν, έλαβαν καταρχάς τη διαβεβαίωση ότι μέσα στον μήνα Δεκέμβριο πρόκειται να καταβληθούν στους παραγωγούς οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κατασκευές των θερμοκηπίων λόγω των χαλαζοπτώσεων.

Για τον κορωνοϊό

Εξάλλου, οι κύριοι Ορφανουδάκης και Καργάκης ζήτησαν επίσης από τον υπουργό να ενταχθούν στα αγροτικά προϊόντα για τα οποία προβλέπονται ενισχύσεις λόγω του κορωνοϊού μια σειρά ακόμα από κωδικούς που παράγονται κατά κύριο λόγο από θερμοκηπιακούς παραγωγούς της Κρήτης. Ειδικότερα, πρόεδρος και αντιδήμαρχος ζήτησαν από τον υπουργό να ενταχθούν στο πλαίσιο των ενισχύσεων η φθινοπωρινή πατάτα, το καρπούζι με κάλυψη, καθώς και λοιποί κωδικοί που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το αίτημα το οποίο θεωρεί δίκαιο, διευκρινίζοντας πως στο άμεσο διάστημα θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Σε πρώτο επίπεδο, πάντως, δήλωσε θετικός, εκτιμώντας ότι η διεύρυνση σε κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί.

«Ανέκαθεν υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. υπουργό, ο οποίος ακούει τα αιτήματά μας και έχει προχωρήσει στην ικανοποίηση πολλών από αυτά», ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μανόλης Ορφανουδάκης, για να προσθέσει: «Η αρχική δήλωση του κ. υπουργού ήταν πως θα υπάρξει επέκταση των ενισχύσεων. Περιμένουμε και την επίσημη απάντηση, προσδοκώντας πάντα στο καλό των παραγωγών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Καργάκης δήλωσε: «Η επικοινωνία με τον κ. υπουργό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για αγροτική ανάπτυξη της περιοχής κι εν γένει ανάπτυξη του δήμου μας. Ειδικά οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν περιορίζονται στα διοικητικά όρια του δήμου Φαιστού, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές. Εμείς κρατάμε την καταρχήν θετική δήλωση του κ. υπουργού και συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας».

Την υπόθεση αναδείξαμε χθες μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτης”, όπου ο Μανόλης Ορφανουδάκης αποκάλυπτε το “μπάχαλο” με τους κωδικούς, συνεπεία του οποίου εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο να λαμβάνουν ενισχύσεις ντοματοπαραγωγοί για ντομάτα, όχι όμως για τα ντοματίνια, αφού αυτά εντάσσονται φέτος σε... διαφορετικό κωδικό! Μάλιστα, ντοματοπαραγωγοί που δήλωσαν τα ντοματίνια στον κωδικό της ντομάτας, μη ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου, θα πάρουν τη σχετική ενίσχυση, σε αντίθεση με τους άλλους...

Πληρώνονται τα Σχέδια Βελτίωσης

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι πληρωμές στα Σχέδια Βελτίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις Διαχειριστικές Αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, σε συνεργασία με τη ΜΟΔ Α.Ε., που έχει την ευθύνη υλοποίησης του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Ο συντονισμός της όλης διαδικασίας τελούσε υπό την εποπτεία του ίδιου του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε σχετική σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΜΟΔ Α.Ε., κ. Γεώργιο Παπαδημητρίου, είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να εκκινήσουν οι πληρωμές των επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, σε λειτουργία έχει τεθεί από 1/12/2020 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς-επενδυτές αιτήσεων δανειοδότησης προς τις τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των επιχειρησιακών συμβάσεων που σύναψαν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ.

Ενίσχυση για λαϊκές

Ξεκίνησε η πρώτη πληρωμή για την ενίσχυση των δικαιούχων παραγωγών λαϊκών αγορών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το συνολικό ποσό που διατίθεται στην πρώτη αυτή πληρωμή ανέρχεται συνολικά σε 7.175.600 ευρώ και αφορά 7.966 δικαιούχους παραγωγούς-πωλητές σε λαϊκές αγορές, με την πίστωση των λογαριασμών τους να έχει ξεκινήσει σταδιακά να πραγματοποιείται από προχθές Τρίτη 1 Δεκεμβρίου. Υπογραμμίζεται ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και νέα πληρωμή για τους δικαιούχους που δε συμπεριελήφθησαν στην αρχική.

150.000 παραγωγοί αιτήθηκαν κορωνοενίσχυση

Τεράστια ήταν έως και χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ η απήχηση του πακέτου στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών (λαδολιά). Έτσι, έφτασαν οι αιτούντες τους 150.000 παραγωγούς και, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, δεν αναμένεται παραπέρα παράταση. Η πληρωμή των 126 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς, με ποσά από 300 έως 4.000 ευρώ ανάλογα τα στρέμματα που καλλιεργούν, τοποθετείται χρονικά μεταξύ 15 και 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στήριξης από παραγωγούς ελιάς Καλαμών, πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης από το πακέτο των 37,9 εκατ. ευρώ. Αυτές οι πληρωμές μαζί με την καταβολή της δεύτερης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων αναμένονται ως το τέλος της χρονιάς.

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News