Μειωμένες οι διαγνώσεις AIDS - Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα

Κρήτη
Μειωμένες οι διαγνώσεις AIDS - Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

471 νέα περιστατικά HIV καταγράφηκαν το 2020 στη χώρα

Μείωση στον αριθμό διαγνώσεων λοίμωξης από HIV καταγράφεται φέτος, μια χρονιά που η επιδημία του AIDS επισκιάζεται από την πανδημία της COVID-19 με πολλούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους έως και τις 31 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV, που είναι και ο χαμηλότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου φέτος είχαν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 18.574 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,61% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.414 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.044 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 3.078.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 367 (77,92%) αφορούσαν σε άνδρες (περιλαμβάνονται και δύο διεμφυλικά άτομα) και τα 104 (22,08%) σε γυναίκες.

Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το δεκάμηνο του 2020 βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 10 προηγούμενων ετών.

Το 2020 τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, το πρώτο δεκάμηνο του συγκεκριμένου έτους το 42,04% (ν=198) των νέων HIV διαγνώσεων αφορούσε σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), ενώ το 19,75% (ν=93) μολύνθηκε μέσω απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (HETERO). Η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (PWID) δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για το 11,46% (ν=54) των νέων περιστατικών.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Ηλία Μυρσινιά, ο οποίος είναι υπεύθυνος εθελοντών της “Θετικής Φωνής”, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος - των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS - ο οποίος ιδρύθηκε το 2009. Ο κ. Μυρσινιάς μίλησε για τους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των ανθρώπων με HIV είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. «Από την αρχή της καταγραφής των οροθετικών ατόμων αποδείχτηκε πως η ομάδα του πληθυσμού που είναι περισσότερο εκτεθειμένη είναι οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Αυτό ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε άλλες ηπείρους πλην της Αφρικής. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο η “πρωτιά” αυτή, για τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πρώτα άτομα που διαγνώστηκαν ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, γι' αυτό υπήρξε εξάπλωση του HIV σε αυτή την ομάδα στην αρχή της πανδημίας της. Ήταν πιο εύκολη και γρήγορη η διάδοση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαχρονικά, οι νέες διαγνώσεις HIV που καταγράφει ο ΕΟΔΥ αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012 σημειώνεται μια σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας (από 751 το δεκάμηνο του 2012 σε 276 το δεκάμηνο του 2020), κάτι που συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων. Οι νέες διαγνώσεις ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας ελαττώνονται από το 2012 έως το 2015 (από 234 το δεκάμηνο του 2012 σε 128 το δεκάμηνο του 2015), ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 (από 133 το δεκάμηνο του 2016 σε 233 το δεκάμηνο του 2019) καταγράφεται μια αύξηση. Το 2020 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων φαίνεται να μειώνεται τόσο στα άτομα ελληνικής όσο και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας.

4η ΓΕΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης

Ο κ. Μυρσινιάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα σύγχρονα φάρμακα που λαμβάνουν οι οροθετικοί, τα οποία είναι άκρως αποτελεσματικά και πλέον δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς την επιβίωση του ανθρώπου με HIV.

«Μέχρι πρότινος, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός οροθετικού ανθρώπου ήταν τα 70 έτη. Τώρα, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός οροθετικού είναι ισότιμο με εκείνο ενός οροαρνητικού. Και τώρα ενδέχεται να το ξεπερνάει. Αυτό οφείλεται στην τέταρτη γενιά φαρμάκων, που είναι πιο αποτελεσματικά. Επίσης, βοηθάει και το γεγονός πως οι οροθετικοί πρέπει να εξετάζονται δύο φορές τον χρόνο για να βλέπουν τη βελτίωση της υγείας τους και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να κατανοήσουν πόσο αποτελεσματική ή μη αποτελεσματική είναι η αγωγή που λαμβάνουν. Παίζει ρόλο η τέταρτη γενιά φαρμάκων, αλλά και οι τακτικές εξετάσεις όπως διενεργούνται. Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνονται συννοσηρότητες. Η θεραπεία είναι καλύτερη και προληπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυρσινιάς. «Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο ασθενής που λαμβάνει την αντιρετροϊκή αγωγή μέχρι και έξι μήνες και καταφέρει την καταστολή του ιικού φορτίου στο αίμα, καταφέρνει το ιικό του φορτίο να είναι μη ανιχνεύσιμο και ο οροθετικός αυτός ασθενής δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Αυτό βοηθάει στην εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος και είναι μια σημαντική εξέλιξη. Και είναι σημαντικό, βεβαίως, να το γνωρίζουμε», καταλήγει ο κ. Μυρσινιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News