Με πρωτοβουλία Κεγκέρογλου, το ΚΙΝΑΛ ζητά μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

Κρήτη
Με πρωτοβουλία Κεγκέρογλου, το ΚΙΝΑΛ ζητά μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ ζητάει μεταφορά των συντελεστών των υπηρεσιών εστίασης και της διαμονής από το μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή που ορίζεται σε 6%

Με πρωτοβουλία του Βασίλη Κεγκέρογλου, εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών «Περιστολή του λαθρεμπορίου», κατατέθηκε τροπολογία που συνυπογράφει όλη η Κ.Ο για μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη διαμονή.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το 2021 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την οποία τόσο ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να υποστηριχθεί ενώ ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και διαμονής πρέπει να καταστούν προσιτοί και για τους Έλληνες καταναλωτές, ενόψει της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων.

Γι' αυτό, με την προτεινόμενη διάταξη η Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής ζητά την μεταφορά των συντελεστών των υπηρεσιών εστίασης και της διαμονής από το μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή που ορίζεται σε 6% για το 2021, με την προοπτική να αξιολογηθεί εκ νέου το μέτρο στο τέλος του 2021, προκειμένου να συνεχιστεί».

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

  «Εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

  1. Στο Παράρτημα III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α. Η παρ. 2 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

  1. Η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

  1. Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)», του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1η.1.2021 έως και την 31ή.12.2021».

Οι Υπογράφοντες Βουλευτές: Φώφη Γεννηματά, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News