Αλλάζει το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Κρήτη
Αλλάζει το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις-προαναγγελίες του υφυπουργού Εσωτερικών για αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών

Αλλαγή εκλογικού συστήματος, με κατάργηση της απλής αναλογικής όπως αυτή εφαρμόστηκε στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Παγίωση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών σταθερά τον μήνα Οκτώβριο, και αποδέσμευσή τους από τις ευρωεκλογές. Κατοχύρωση της πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δημιουργία ενός νέου εξειδικευμένου θεσμικού οργάνου, των λεγόμενων αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας, που θα έχουν τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ αντί για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως ισχύει σήμερα...

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες ανακατατάξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο εκλογικού συστήματος, αρμοδιοτήτων και εν γένει λειτουργίας των ΟΤΑ, που έρχονται προσεχώς μέσω νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο για τους πρώτους μήνες του 2021, με σημείο αναφοράς έναν νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση.

Άκρως αποκαλυπτικός, ως προς το τι ετοιμάζεται, εμφανίστηκε τις προάλλες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη συμμετοχή του στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υφυπουργός αποκάλυψε βασικές πτυχές του κύματος αλλαγών που έρχονται για την Αυτοδιοίκηση. Ξεκαθάρισε ότι τελειώνει η εφαρμογή της απλής αναλογικής, που η αλήθεια είναι δεν προλάβαμε να τη δούμε σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων. Τελειώνει μαζί με το τέλος της απλής αναλογικής, όπως περιέγραψε, και το σημερινό σκηνικό, όπου σε αρκετές περιπτώσεις Δήμων οι παρατάξεις των δημάρχων δεν έχουν πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως ισχύει χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης θα υπάρχει “φιξ” χρονική περίοδος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα είναι μόνο τον Οκτώβριο, με τους υποψήφιους μάλιστα να υποχρεούνται να καταθέσουν υποψηφιότητες έως τις 30 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι παραμένουν ανοιχτά και υπό σκέψη «άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως ο αριθμός των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και το αναγκαίο ποσοστό για εκλογή ενός δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

«Είναι διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργείται. Ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ ισχυρό το πρόσωπο του δημάρχου, ο οποίος πρέπει, για να εκτελέσει το έργο του, να συνοδεύεται από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η δημοτική περίοδος είναι μεταβατική. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δώσαμε ό,τι εργαλεία μπορούσαμε να δώσουμε για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Και πάλι υπάρχουνε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα γνωρίζετε κι εσείς τα προβλήματα.

Και να δούμε φυσικά περιπτώσεις. Να δούμε πώς θα εκλέγονται οι δημοτικές Αρχές. Ποιος είναι, π.χ., ο ιδανικός αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Να δούμε τα ποσοστά εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Θα μιλάμε για Οκτώβριο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αξιοποιήσουμε τη “φιξ” ημερομηνία, τη σταθερή ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου οι υποψηφιότητες να κατατίθενται εγκαίρως ως τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία».

Έρχονται οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας

«Σήμερα όλοι σας είμαι σίγουρος ότι ταλαιπωρείστε από τις Αποκεντρωμένες γιατί καθυστερούν να εγκριθούν οι αποφάσεις, να γίνει ο έλεγχος νομιμότητας, να “τρέξουνε” πράγματα... Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες χρονίζουν μήνες, εβδομάδες, κάποιες φτάνουν και χρόνο, και πολλές φορές χρειάζεται και η προσωπική σας παρέμβαση για να “τρέξουν” αυτονόητα πράγματα.

Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει και άμεσα. Θα ιδρυθούν, επιτέλους, οι 7 Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας. Θα στελεχωθούν σε πρώτη φάση άμεσα με το προσωπικό των Αποκεντρωμένων και θα εγκρίνουμε - και έχουν εγκριθεί ήδη - θέσεις νομικών οι οποίες θα τις στελεχώσουν για να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αυτό θα γίνει γιατί θέλουμε ο έλεγχος να περιοριστεί και να είναι πολύ αυστηρός ως έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να σας πει αν πρέπει να πάρετε ένα απορριμματοφόρο ή να πάρετε ένα σάρωθρο ή να πάρετε μία μπουλντόζα ή να πάρετε 40 μπουλντόζες. Είναι δικό σας θέμα. Εσείς έχετε θέμα να αποφασίσετε την πολιτική που θα ακολουθήσετε, να βάλετε τα εργαλεία τα οποία κρίνετε ότι είναι καλύτερα για να εξυπηρετήσετε και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά από εκεί και πέρα είναι δικό σας θέμα και το κράτος μόνο θα έρχεται, και θα σας λέει η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας εάν είναι νόμιμο αυτό που κάνατε ή όχι», σημείωσε ακόμα ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Η αντίδραση της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιδρά στην προσπάθεια επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις αρχαιρεσίες των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια, καταγγέλλοντας τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση:

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Έχει αποδειχτεί και στην πράξη ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να υλοποιήσει τα αντεργατικά σχέδια της. Θέλοντας να βάλει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική ψηφοφορία (η οποία αποτελεί μέρος του αντισυνδικαλιστικού Νόμου που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση) επιμένει σε συνθήκες λοκνταουν με υπηρεσίες να υπολειτουργούν, με τηλεργασία, με άδειες ειδικού σκοπού (που το ίδιο το Υπουργείο έχει αποφασίσει) να προχωρήσει τη διαδικασία για τις Αρχαιρεσίες για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος παρότι έχει ενημερωθεί για την αντίθεση της Ομοσπονδίας και του έχει ζητηθεί συνάντηση, αυτός αρνείται πεισματικά να συναντηθεί παραμένοντας και σε αυτό το θέμα απαξιωτικός απέναντι στους εργαζόμενους.

Η  Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θεωρεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν προάγει την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και επιχειρεί να βάλει από την πίσω πόρτα την ηλεκτρονική ψηφοφορία και από αυτή τη σκοπιά μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Δεδομένων δε των συνθηκών, που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει δοθεί παράταση της θητείας των αιρετών οργάνων, όπως στην περίπτωση των Διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητάμε:

Να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες διεξαγωγής τους.

Να παραταθεί η θητεία των αιρετών Μελών των Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους

 Με βάση την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη σε όλη τη χώρα να υπερασπιστούν τις συλλογικές διαδικασίες και να αναλάβουν οι ίδιοι την αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε περίπτωση μη επίσημης αναβολής τους.

Η διαχρονικά προκλητική στάση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και το θέμα των εκλογών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η προσπάθεια υπονόμευσης των κάθε είδους μαζικών και συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων είτε μέσα από τα τερτίπια του Υπουργού Εσωτερικών είτε μέσα από την πρόθεση συνολικά της κυβέρνησης για τη ψήφιση του αντισυνδικαλιστικού Νόμου θα βρει τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News