4 εκατομμύρια διεκδικούν κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Πότε πληρώνεται η 2η δόση της ενιαίας ενίσχυσης

Κρήτη
4 εκατομμύρια διεκδικούν κτηνοτρόφοι της Κρήτης - Πότε πληρώνεται η 2η δόση της ενιαίας ενίσχυσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι είχαν εξαιρεθεί από το μέτρο της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο

Πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο που δόθηκαν πρόσφατα ως ενίσχυση για την καταστροφική επίδραση που είχε σε βάρος του κλάδου το lockdown την περίοδο του Πάσχα και σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας επαναφέρει το θέμα, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του. 

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” είχε γράψει από την πρώτη στιγμή καταβολής της ενίσχυσης αυτής ότι στην Κρήτη υπάρχουν σοβαρά παράπονα από πολλούς κτηνοτρόφους που τονίζουν ότι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ παρά τη ζημιά που έχουν υποστεί! 

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σχετική επιστολή ζητώντας του να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. 

Όπως σημειώνει ο ΣΕΚ, «πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε εις βάρος τους, καθώς, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να εισπράξουν την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, λόγω της COVID-19, δεν τους έχει αποδοθεί ακόμη, με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου. Αναμένουμε άμεσα να αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούνται οι συνάδελφοι αιγοπροβατοτρόφοι που τόση μεγάλη ανάγκη τα έχουν», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κι ενώ, όπως προσθέτει, «φαινόταν ότι πάμε σε μια περίοδο σχετικά καλή με αύξηση της τιμής αιγοπρόβειου γάλακτος, μετά και τα θετικά μέτρα που πήρε το ΥΠΑΑΤ, περιορίζοντας δραστικά τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος (απαιτείται βέβαια ακόμη πλήρης εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ και κυρίως της φέτας), ήρθε νέο χτύπημα από τη μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών και τη μείωση της τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών, αφαιρώντας την όποια αύξηση εσόδων από την αύξηση της τιμής του γάλακτος. Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να αποκαταστήσει την αδικία αυτή εις βάρος των αιγοπροβατοτρόφων και να τους αποδώσει άμεσα την ενίσχυση που δικαιούνται», καταλήγει ο ΣΕΚ. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ (μέσω σχετικής δήλωσης του πρώην υπουργού και του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη και Ολυμπίας Τελιγιορίδου αντίστοιχα), εκτός ενίσχυσης έμειναν 5.584 αιγοπροβατοτρόφοι σε ολόκληρη τη χώρα! 

«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χρειάστηκε 6 ολόκληρους μήνες για να δώσει ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αποτέλεσμα της υποτιθέμενης εργώδους αυτής προσπάθειας της Ν.Δ. ήταν να εξασφαλίσει ελάχιστα χρήματα τα οποία, ως διά μαγείας, μήνα με τον μήνα, γινόταν λιγότερα, όπως λιγότεροι έγιναν εντέλει και οι δικαιούχοι!  

Έτσι, τη Δευτέρα 26/10 δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση 5.584 αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αντίθεση με το ακατάσχετο που ισχύει για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό, (C/2020/1863), σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο ποσό. 

Καλούμε τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να κάνουν επιτέλους κάτι χρήσιμο για τους κτηνοτρόφους. 

Ζητούμε να εντάξουν άμεσα στους δικαιούχους όσους αιγοπροβατοτρόφους έμειναν εκτός και να φροντίσουν να επιστραφεί το επίδομα σε όσους κακώς έχει κατασχεθεί», είχαν χαρακτηριστικά δηλώσει. 

Οι πιθανότερες ημερομηνίες πληρωμής 

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως “κλειδώνει” - με βάση όλες τις πληροφορίες - για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης η 17η Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, ή η Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης και την πληρωμή της “πράσινης” ενίσχυσης για το έτος 2020, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έχει δημοσιεύσει την εν λόγω πληροφορία, διά στόματος του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη. 

Τον Οκτώβριο, εξάλλου, καταβλήθηκε η προκαταβολή του70% της βασικής ενίσχυσης ύψους 696.596.038,36 ευρώ, σε συνολικά 539.609 δικαιούχους. Το υπόλοιπο 30%, περίπου 390 εκατ. ευρώ, μαζί με τα χρήματα που δεν αποδόθηκαν λόγω λαθών και ευρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ από τους ελέγχους, θα πληρωθούν αυτόν τον μήνα, μαζί με το 100% της “πράσινης” ενίσχυσης. Θα μείνει μόνο το ποσοστό που αντιστοιχεί στο δείγμα των επιτόπιων ελέγχων, για πληρωμή μετά τον Μάρτιο του 2021. 

Στην πληρωμή θα συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί που θα έχουν συνολικό ποσό βασικής ενίσχυσης μεγαλύτερο των 250 ευρώ, ενώ στην πρώτη πληρωμή δεν το είχαν συγκεντρώσει και ως γνωστό όσοι δε συγκεντρώσουν συνολικά και στις δύο πληρωμές το ποσό των 250 ευρώ “κόβονται” από την επιδότηση. Να αναφέρουμε επίσης ότι 47.076 παραγωγοί με ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο. 

Επίσης, θα καταβληθεί με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, ενώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2020 θα πληρωθούν σταδιακά από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά. 

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News