Κρήτη

Γέμισαν οι ΜΕΘ της Κρήτης

Τα κρούσματα κορωνοϊού «φράκαραν» το ΕΣΥ

Πιεσμένο όσο δεν πάει είναι το Σύστημα Υγείας της Κρήτης, με τις ΜΕΘ και τις ΜΑΘ να ασφυκτιούν, καθώς, όσο αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, τόσο περισσότερο πιέζεται το Σύστημα Υγείας και στο νησί μας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φαίνεται πως έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ με τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι ασθενείς με άλλα νοσήματα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινά κρεβάτια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο τραυματίας του τραγικού ατυχήματος προχθές, που έπεσε μέσα σε ακάλυπτο χώρο βάθους τριών μέτρων με συνέπεια να καρφωθεί πάνω σε σιδερόβεργα, παρέμεινε για κάποιες ώρες στη Μονάδα Ανάνηψης, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο ΠΑΓΝΗ έχουν γεμίσει με περιστατικά COVID οι ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ασθενείς με άλλα νοσήματα να νοσηλεύονται σε κοινά κρεβάτια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, οι κλινικές συρρικνώνονται για τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, τα χειρουργεία πάνε προς τα πίσω και οι υγειονομικοί έχουν γίνει “λάστιχο” προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα. «Ουσιαστικά ο σχεδιασμός, δηλαδή, είναι να μετατρέπονται ολόκληρες μονάδες σε μονάδες COVID γιατί δεν έχει κάνει άλλη πρόβλεψη η Πολιτεία. Παρουσιάζεται και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 7η Υ.ΠΕ. μια απατηλή εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων, που όμως δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα που ζούμε εμείς και οι ασθενείς», είπε ο κ. Βρύσαλης.

Πάντως, σε επικοινωνία με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Σωματείου, αρνούμενος παράλληλα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση.

Χθες το μεσημέρι, μάλιστα, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ανακοίνωσε πως η Μονάδα Εμφραγμάτων μεταφέρεται από τον χώρο που ήταν, και από τα 9 κρεβάτια που διαθέτει μειώνεται σε τέσσερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έκτακτα περιστατικά στεφανιαίας νόσου. Ο χώρος της στεφανιαίας νόσου μετατρέπεται σε μονάδα για κάθε άλλη ασθένεια αλλά και για COVID - μια μονάδα που αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτει τις ανάγκες όλης της Νότιας Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν μεταφερθεί από τη νότια νησιωτική χώρα 8 ασθενείς, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται στη Μονάδα του ΠΑΓΝΗ με κορωνοϊό. Αμέσως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν έχουμε μια ανοδική τάση της επιδημίας σε επίπεδο Κρήτης;». Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Λένα Μπορμπουδάκη, πάντως, είπε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Τις συνθήκες πίεσης και πώς αυτές γίνονται αντιληπτές στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και την κυβέρνηση περιγράφει σε επιστολή της η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση τα ξέρει πολύ καλά όλα αυτά. Τα ήξερε από το πρώτο κύμα και τα άφησε να γίνουν. Το ζήτημα είναι ότι επιλέγει να παίξει αυτό το “βρόμικο” παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων. Γιατί γνωρίζει καλά ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δε θα αφήσουν κανένα να πεθάνει, θα εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους φροντίζοντας τους ασθενείς τους, δε θα κοιτάξουν ωράρια και θα κάνουν ό,τι μπορούν. Τι δεν μπορούν να κάνουν; Να αυξήσουν τις κτηριακές και εξοπλιστικές δυνατότητες του συστήματος. Μπορούν να δουλεύουν σε οριακές συνθήκες, ένας γιατρός ανά 7 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούν να “ανοίξουν” κρεβάτια».

Δείτε το ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Ολόκληρη η επιστολή της Ελένης Ιωαννίδου:

Τις τελευταίες μέρες όλο και συχνότερα από επίσημες πηγές αναφέρεται ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται. Πώς μεταφράζεται αυτή η πίεση όμως και πώς γίνεται αντιληπτή στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και την κυβέρνηση; Με τρεις εντελώς διαφορετικούς τρόπους και σε τρεις εντελώς διαφορετικής χρόνους...

Οι εργαζόμενοι

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας για τους εργαζόμενους πιέζεται από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, όταν ακόμα, ενώ δεν υπήρχε αυξημένη ροη περιστατικών, οι διαδικασίες (διαχειριστικά πρωτόκολλα, διαδικασίες διαχωρισμού περιστατικών στα ΤΕΠ) και τα τμήματα που άνοιξαν (κλινικές COVID, ειδικά κρεβάτια ΜΕΘ) απαίτησαν επιπλέον προσωπικό. Στο δεύτερο κύμα, η πραγματική πίεση από τα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ και χρειάζονται νοσηλεία σε κλινικές COVID και ΜΕΘ αύξησε την πίεση στους εργαζόμενους για πολλούς λόγους. Το προσωπικό βρίσκεται σε αυτή τη φάση λιγότερο αριθμητικά από αυτό που ήταν πριν από έναν χρόνο. Υπάρχουν οι γιατροί που βγαίνουν εκτός, λόγω νόσησης και καραντίνας. Κατά συνέπεια οι γιατροί στην “πρώτη γραμμή” καλούνται να καλύπτουν περισσότερα πόστα (κλινικές ΤΕΠ κ.λπ.), να κάνουν μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων καλούνται να καλύπτουν ανάγκες που συνδέονται με την πανδημία. Με λίγα λόγια, η πίεση αυτή έχει μετακυλιστεί και “απορροφηθεί” ως ένα μεγάλο βαθμό από την “πλάτη” των εργαζομένων, που καλούνται όχι μόνο να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς δουλειάς, αλλά και να μετακινηθούν σε άλλα πόστα, άλλα νοσοκομεία, να εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα προκειμένου να ανταποκριθούν σε εργασία εκτός της ειδικότητάς τους, να βάλουν “νερό στο κρασί τους” σε σχέση με την ποιότητα της εργασίας τους.

Ο κόσμος

Ως εδώ λοιπόν η πίεση αυτή δε γίνεται στην ουσία αντιληπτή από τον κόσμο. Αφενός γιατί, όπως είπα παραπάνω, έχει απορροφηθεί από την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και αφετέρου γιατί δεν ποσοτικοποιείται εύκολα. Ο πολίτης δεν ξέρει σε τι ποσοστό η δυσανάλογα μικρή ταλαιπωρία του οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες πολέμου, ή σε μη προετοιμασία του συστήματος σε ένα εκ των προτέρων γνωστό επερχόμενο κίνδυνο. Δε γνωρίζει τις εσωτερικές πιέσεις που ασκούνται στο σύστημα. Δεν μπορεί να αντιληφθεί - στον βαθμό που γίνεται - την υποβάθμιση της φροντίδας που σχετίζεται με την υποστελέχωση και τη χρησιμοποίηση ανειδίκευτου για τα πόστα αυτά προσωπικού. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμα “στο πετσί του” την ανεπάρκεια αυτή. Δεν έχουμε φτάσει στο οριακό εκείνο σημείο που θα βρεθούν κάποιοι εκτός φροντίδας, εκτός ΜΕΘ, εκτός δυνατότητας νοσηλείας.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση τα ξέρει πολύ καλά όλα αυτά. Τα ήξερε από το πρώτο κύμα και τα άφησε να γίνουν. Το ζήτημα είναι ότι επιλέγει να παίξει αυτό το “βρόμικο” παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων. Γιατί γνωρίζει καλά ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δε θα αφήσουν κανένα να πεθάνει, θα εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους φροντίζοντας τους ασθενείς τους, δε θα κοιτάξουν ωράρια και θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Τι δεν μπορούν να κάνουν; Να αυξήσουν τις κτηριακές και εξοπλιστικές δυνατότητες του συστήματος. Μπορούν να δουλεύουν σε οριακές συνθήκες, ένας γιατρός ανά 7 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούν να “ανοίξουν” κρεβάτια. Και αυτό είναι το μόνο στοιχείο που ποσοτικοποιεί επικοινωνιακά το πρόβλημα. Αυτό είναι το μόνο που “τρέμει” η κυβέρνηση. Λες και οι ασθενείς στις κλινικές COVID έχουν την άριστη φροντίδα! Με γιατρούς που έχουν να ασχοληθούν με τα “αέρια αίματος” από την ειδικότητα, με “υπερχείλιση” ασθενών που δεν προλαβαίνει να τους δει ο εφημερεύων, με κλινικές χωρίς εφημερεύοντα...

Ευτυχώς για την κυβέρνηση αυτά δεν τα βλέπει κανείς! Κλειστά τμήματα, ο ασθενής βλέπει ανθρώπους με στολές, δεν ξέρει τι είναι, γιατροί, νοσηλευτές, κάτι άλλο! Όλοι κάπου “βολεύονται” τελικά...

Η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοεί τις φωνές των εργαζομένων που ζητούν ενίσχυση έστω και την τελευταία στιγμή, επιλέγει σε αυτή τη συγκυρία να μειώνει τον προϋπολογισμό για την υγεία και να υιοθετεί τη σκληρή στάση τού “αν σ’ αρέσει” προς τους εργαζόμενους - σταθερή από την αρχή.

Και πού επενδύει; Στον εθελοντισμό, το εμβόλιο και τη σιγουριά της.

Δυστυχώς όμως για αυτήν, δεν της “βγαίνει” πια!

Οι εθελοντές μας τελείωσαν και το εμβόλιο δεν έχει πάρει έγκριση ακόμα, παρότι ξέρουμε ακριβώς πού θα πάμε να το κάνουμε. Το “αφήγημα” της ισχυρής κυβέρνησης με την παρακαταθήκη της επιτυχίας στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, με τον “στρατηγικό” σχεδιασμό και τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης σιγά-σιγά καταρρέει. Η παταγώδης αποτυχία χειρισμού της τωρινής κατάστασης έχει ξεθωριάσει τη συγκυριακή - από ό,τι φαίνεται - επιτυχία της προηγούμενης φάσης. Η προχειρότητα στις διαδικασίες, η μυστικοπάθεια και η συνεχής εναλλαγή σχεδίων και μέτρων αποκαλύπτουν έναν γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και την πραγματική θέση της κυβέρνησης στο δημόσιο Σύστημα Υγείας η οποία συνοψίζεται στο παρακάτω “ερωτικό τρίγωνο”.

Το “ερωτικό τρίγωνο”

Η κυβέρνηση με το δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει σχέση υποχρεωτική. Δεν είναι “ερωτευμένη” μαζί του, δεν το επέλεξε, δεν το αγαπάει, δε μένει μαζί του ούτε καν από οίκτο. Μένει γιατί υποχρεώθηκε λόγω των συνθηκών, το κακομεταχειρίζεται, το υποτιμά, ως μια “παρακατιανή ερωμένη” που ντρέπεται για αυτήν. Το εξυμνεί σε όλους, το παρουσιάζει ως επιλογή της, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες το βασανίζει και το εξαντλεί. Διατηρεί παράλληλη σχέση με την ιδιωτική υγεία - τον “παιδικό της έρωτα” - που ποτέ δεν ξέχασε. Συντηρεί την παράνομη σχέση του με δωράκια και υποσχέσεις.

Στην πραγματικότητα αδημονεί να τελειώσει η πανδημία και να βρεθεί ελεύθερη με τον πραγματικό της “έρωτα”, πετώντας το ΕΣΥ στα σκουπίδια σαν “στυμμένη λεμονόκουπα”.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια