107η επέτειος Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα: Σε πρωτόγνωρες συνθήκες ο εορτασμός της

Κρήτη
107η επέτειος Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα: Σε πρωτόγνωρες συνθήκες ο εορτασμός της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η πρώτη φορά που οι επετειακές εκδηλώσεις περιορίστηκαν στην έπαρση της σημαίας από έναν βρακοφόρο με την παραδοσιακή ενδυμασία

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τιμήθηκε σήμερα η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αντί των πανηγυρικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε κάθε επέτειο, έγινε μια λιτή τελετή για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι των Χανίων ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον εθνικό ύμνο απέδωσε ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου. 

Της λιτής τελετής για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά προηγήθηκε μνημόσυνο για τους αγωνιστές των κρητικών επαναστάσεων στη μητρόπολη των Χανίων, χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Ήταν Κυριακή 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωναν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αιματηρής περιόδου.

Πλήθος λαού συμμετείχε τότε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αιώνες δακρύων έβρισκαν την ιστορική τους δικαίωση.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News