Κρήτη

Κοντογιώργης: «Η έννοια της ιδιωτικής ζωής... αποσιωπάται»

Για τις αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση μίλησε στις “Αντιθέσεις” ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης

Ραγδαίες θα είναι οι αλλαγές που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση στη ζωή των ανθρώπων, η οποία θα αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που εξέπεμψε η εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV”, με τον Γιώργο Κοντογιώργη, ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, να ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για τον ρόλο της τεχνολογίας, η οποία φέρνει τον άνθρωπο σε μια νέα πραγματικότητα με φόντο και την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία λειτουργεί και ως επιταχυντής των όποιων εξελίξεων.

«Σε μερικές δεκαετίες, οι κοινωνίες δε θα έχουν τίποτε ιδιωτικό. Και στο τέλος, οι κοινωνίες θα δεινοπαθούν οικονομικά από κάθε άλλη άποψη» ήταν από τα μηνύματα του κ. Κοντογιώργη.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με τον κοινωνικό μετασχηματισμό των ανθρώπινων κοινωνιών και με τον τρόπο που αυτές οι κοινωνίες θα υιοθετήσουν τα επιτεύγματα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Αντιθέσεις”, οι ανθρώπινες κοινωνίες βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.

«Βρισκόμαστε σε αυτό το βρεφικό στάδιο, το οποίο είναι ασφυκτικό και σε επίπεδο αξιών των κοινωνιών. Το βλέπουμε με τις αντισυμβατικές του συμπεριφορές και σε επίπεδο των σχέσεων δύναμης», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργης.

Μιλώντας στον Γιώργο Σαχίνη, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου περιέγραψε σε ποιο στάδιο της ανθρώπινης κατάστασης ζούμε, τον κομβικό ρόλο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, τις συγκρούσεις με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με τους κατόχους του συστήματος σε μια κρίσιμη φάση, με τα ερωτήματα όμως να παραμένουν: Ποιος έχει τον απόλυτο έλεγχο και ποιος ελέγχει την τεχνολογία της επικοινωνίας;

Είναι ζητήματα που ασφαλώς σχετίζονται με την ανθρώπινη φύση και όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα σ’ έναν νέο κόσμο, ο οποίος είναι αισθητικά και συγκροτησιακά διαφορετικός από τον παραδοσιακό κόσμο.

«Το ποιος ελέγχει την κοινωνία έχει απευθείας αναφορά στο πολιτικό σύστημα. Το ποιος αποφασίζει τους ρόλους που θα έχει η τεχνολογία και προς όφελος ποιων θα είναι ζητήματα που αφορούν την πολιτική εξουσία, το πολιτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργης.

Τα δικαιώματα

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της διαφύλαξης των δικαιωμάτων, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι ορατοί και αόρατοι.

«Εάν συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για μια πανδημία που πρέπει να ελέγξουμε για να διασωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, τότε δεν τίθεται ζήτημα και όσο διαρκεί διαφύλαξης δικαιωμάτων», είπε ο κ. Κοντογιώργης.

Ο εθισμός του ανθρώπου στη χρήση της νέας τεχνολογίας και ιδιαίτερα σε συνθήκες καραντίνας, η κατάργηση της έννοιας της ιδιωτικότητας, οι σχέσεις δύναμης στη σκακιέρα των παγκόσμιων οικονομικών πόλων, όπως και η αναδιάταξη στον πυρήνα της οικονομίας, με φόντο και τις συνέπειες της πανδημίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, με τον Γιώργο Κοντογιώργη να αναφέρεται στις αδυναμίες του όλου συστήματος.

Η τεχνολογία και οι εργασιακές σχέσεις

Ουσιαστικά, η ευρεία χρήση και εφαρμογή της τεχνολογίας και η αξιοποίηση των πληροφοριών που παράγουν διαμορφώνουν έναν κόσμο όπου η έννοια της ιδιωτικής ζωής αποσιωπάται. Η έννοια της δύναμης πλέον δε μεταφράζεται με παραδοσιακούς όρους ισχύος (πολιτικής, στρατιωτικής κ.τ.λ.). Απεναντίας, η διεθνής οικονομική σκακιέρα με το νεοφιλελεύθερο πρόσημο διαμορφώνει και την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση των ανθρώπων.

«Εάν οι κοινωνίες ξυπνήσουν και διαπιστώσουν πως η δύναμή τους είναι πρωτογενής και κατανοήσουν πως αυτοί είναι οι κάτοχοι του πολιτικού συστήματος, αυτόματα θα οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου οι κοινωνίες θα βάζουν τους κανόνες και κανένας δεν μπορεί να τις αντιτείνει. Οι κοινωνίες κατέχουν τη δύναμη», είπε ο κ. Κοντογιώργης.

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” αναδείχτηκε και η μεταβολή στη σχέση εργασίας και εργοδοσίας μέσω της τεχνολογίας, ενώ στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη για το αν έχει ξεφύγει ο έλεγχος, ο Γιώργος Κοντρογιώργης απάντησε: «Ο φόβος ξεχειλίζει γιατί αισθάνονται ότι τους έχει ξεφύγει ο έλεγχος. Και γι’ αυτόν τον λόγο εγκαθιδρύουν αυτά τα συστήματα ελέγχου και τις πλατφόρμες του διαδικτύου», κατέληξε ο κ. Κοντογιώργης.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια