Κορωνοϊός: Η Κρήτη σε μια νέα πραγματικότητα - Τι λένε ειδικοί για την επόμενη ημέρα

Κρήτη
Κορωνοϊός: Η Κρήτη σε μια νέα πραγματικότητα - Τι λένε ειδικοί για την επόμενη ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κορωνοϊός έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα

Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, στροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα πιο ποιοτικό και εξειδικευμένο τουριστικό μοντέλο είναι τα συστατικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

Η υγειονομική κρίση έχει αφήσει το οικονομικό της αποτύπωμα και η επόμενη μέρα επιζητάει από την κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας να σχεδιάσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και δομές της εκάστοτε χώρας.

Η Ελλάδα “γεννήθηκε” ως μια χώρα κατά βάση αγροτική. Η οικονομία ήταν αγροτική. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η Ελλάδα αποκτάει αστικό όραμα. Η αστικοποίηση προωθείται σημαντικά. Σταδιακά, η Ελλάδα εγκατέλειψε τον αγροτικό τρόπο ζωής και έκανε σημαντικές προσπάθειες εκβιομηχάνισης.

Σήμερα, εν έτει 2020 η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας είναι μεγάλη. Η χώρα μας προσφέρει ήλιο και θάλασσα. Ο τουρισμός συνιστούσε το αντίδοτο στην οικονομική κρίση, καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων απασχολούταν στο τουριστικό πεδίο. Νησιά όπως η Κρήτη καθιερώθηκαν στην ευρωπαϊκή σκηνή ως τουριστικοί προορισμοί.

Πλέον, η υγειονομική κρίση είναι εμφανής. Είναι πανταχού παρούσα. Κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Η ανεργία και η υποαπασχολησιμότητα είναι δομικά στοιχεία της υγειονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να τους βάζουν σε καθεστώς αναστολής.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα συνδυάζει τα συγκυριακά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε μια έρευνα, ρωτώντας τεχνοκράτες και παραγωγικούς φορείς για το πρόσημο που θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολίζεται.

Αναγκαία η ψηφιοποίηση

Αναγκαία χαρακτηρίζουν την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης. Και οι δύο παραγωγικοί φορείς επισημαίνουν την ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στον νέο κόσμο της τεχνολογίας. Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος και η νέα πραγματικότητα είναι η ψηφιακή.

Συγκεκριμένα, δεν είναι ανόητο να ειπωθεί πως η ραχοκοκκαλιά της εθνικής μας οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Το έχουν επισημάνει, άλλωστε, πολλοί φορείς. Απασχολεί έναν αριθμό ατόμων και με αυτόν τον τρόπο δίνει ανακούφιση σ’ ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων που αναζητούν επαγγελματική στέγη. Την ίδια στιγμή, η μικρομεσαία επιχείρηση διαμορφώνει προϋποθέσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, εγκαινίασε την περίοδο των αποστάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες διανομής και παροχής προϊόντων.

«Η επόμενη μέρα επιζητάει ένα παραγωγικό μοντέλο, που να είναι ευέλικτο σε τυχαία συμβάντα τα οποία έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο lockdown και θα πρέπει να ηλεκτρονικοποιηθούν οι συναλλαγές και των εμπορευμάτων. Θα πρέπει να μπουν σε πλατφόρμες τύπου e-shop και εισαγωγή στις παραγωγικές επιχειρήσεις της τεχνολογίας. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν για μια μικρή επιχείρηση συνεργασίες και σύνδεση της παραγωγής (και του εμπορίου γενικότερα) με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το κάθε βήμα πρέπει να ερευνάται με βάση τα δεδομένα της εποχής, το μέλλον και τις τάσεις που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

Στον ψηφιακό κόσμο

Ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, από την πλευρά του ανέφερε: «Ο νέος κόσμος είναι ο ψηφιακός. Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι αναγκαίος. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις την επόμενη μέρα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου να επιβιώσουν. Το νέο παραγωγικό μοντέλο επιζητάει τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να έχουν μέλλον την επόμενη μέρα. Οι επιχειρήσεις είναι οικονομικά τραυματισμένες από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Πρέπει να στηριχθούν άμεσα. Και το προϊόν που θα παράγουν θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ηλεκτρονικές ανάγκες της εποχής».

Ο κ. Αλιφιεράκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις του Ηρακλείου, όπου οι μικρές έχουν να κάνουν πολλά βήματα ακόμα μέχρι να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή εποχή. Πρέπει να υπάρξει πολιτική στήριξη, όπως ανέφερε.

«Υπάρχει υστέρημα στις μικρές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Είναι αναγκαίο να στηριχθούν στη νέα εποχή και η πολιτική στήριξη είναι αναγκαία. Πρέπει να δοθεί έμφαση και πρέπει να στηριχθεί και το πεδίο της ενέργειας και ιδιαιτέρως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη», τόνισε.

Στροφή σ’ ένα ποιοτικό τουριστικό μοντέλο

Ο ελληνικός τουρισμός αποτέλεσε τον “αιμοδότη” της εθνικής οικονομίας. Απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, άφησε το αποτύπωμά της στον τουριστικό τομέα. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων σήμαινε και το τέλος των διακοπών.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν παραπανίσιο εισόδημα για να δαπανήσουν για τις διακοπές τους, το επόμενο είναι να υπάρχει κρίση στον τουρισμό. Ωστόσο, μήπως η κρίση αυτή είναι μια καλή αφορμή για να αλλάξουμε το τουριστικό μοντέλο μας;

Η Ελλάδα στερείται θεματικού τουρισμού. Έχει υπερτονίσει τον μαζικό τουρισμό. Ενδεχομένως, η υγειονομική κρίση ωφελούσε τον θεματικό τουρισμό και ίσως τα κέρδη να ήταν περισσότερα. Έτσι κι αλλιώς, η Κρήτη έχει τις προϋποθέσεις να αναπτύξει και τον θρησκευτικό και το φυσιολατρικό τουρισμό. Τι λένε όμως οι φορείς του τουρισμού;

Ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, τουριστικός παράγοντας-ξενοδόχος, μίλησε ανοιχτά στη “Νέα Κρήτη” για την ανάγκη να αποκτήσουμε υπεραξία από τον μαζικό τουρισμό. Εάν όμως ως κοινωνία των πολιτών και το ελληνικό κράτος επενδύσει στον θεματικό τουρισμό, αυτό πρέπει να γίνει σε τοποθεσία ξεχωριστή από τον μαζικό.

«Ασχέτως της κρίσης που βιώνουμε, εγώ λέω πάντα πως η Κρήτη έχει τη δομική κατεύθυνση να απευθύνεται στον μαζικό τουρισμό. Ολόκληρες πόλεις και ξενοδοχειακές μονάδες προσελκύουν μαζικό τουρισμό. Αυτές τις εταιρείες δεν μπορείς να τις απαξιώσεις, ούτε να τις μετατρέψεις σε κάτι διαφορετικό. Ο μαζικός τουρισμός είναι πραγματικότητα και θα συνεχίζει να υπάρχει. Σε αυτό το μοντέλο, λαμβάνοντας τα διδάγματά μας από την κρίση, θα πρέπει να δούμε πώς θα μεγιστοποιήσουμε το μαζικό μας τουριστικό προϊόν. Το μοντέλο έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Επομένως, πρέπει να δούμε πώς θα παράξουμε υπεραξία από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Παράλληλα με αυτό το μοντέλο μπορεί να αναπτυχθεί μια παράλληλη δραστηριότητα, η οποία να δημιουργεί κάτι πιο ποιοτικό και εξειδικευμένο, το οποίο να βρίσκεται ξέχωρα από τον μαζικό τουρισμό.

Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο τουρισμού, το οποίο θα είναι παράλληλο μ’ εκείνο του μαζικού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αναπτυξιακές κοιτίδες εντός της Κρήτης. Οι κοιτίδες είναι περιοχές εντός της Κρήτης οι οποίες θα αναπτυχθούν με σωστό τρόπο», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος μίλησε για τα κίνητρα που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, λέγοντας: «Η κυβέρνηση, εκτός από κίνητρα, πρέπει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό χωροταξικό. Η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό και να δημιουργήσει δημόσιες υποδομές, ώστε η όποια επένδυση γίνει εκεί, από την καφετέρια μέχρι το ξενοδοχείο, θα είναι η πραγματική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τους κανόνες και τις δημόσιες επενδύσεις».

«Να αλλάξουμε το τουριστικό μοντέλο προτού μας εγκαταλείψει αυτό»

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, μίλησε για την ανάγκη εγκατάλειψης του μαζικού τουρισμού. Όπως υποστηρίζει, είναι αναγκαίο να αλλάξουμε το τουριστικό μοντέλο, προτού μας εγκαταλείψει αυτό.

«Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζω πως είναι πλέον η ώρα να εγκαταλείψουμε το μοντέλο του μαζικού τουρισμού προτού μας εγκαταλείψει αυτό γι’ άλλους προορισμούς. Το έχουμε δει και σε άλλους προορισμούς, οι οποίοι επένδυσαν στον μαζικό τουρισμό και το πλήρωσαν. Πρέπει να μείνουμε στον ποιοτικό τουρισμό με αειφόρο ανάπτυξη, με προστασία του περιβάλλοντος. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν πρέπει να έχει χαρακτήρα. Αυτός είναι μονόδρομος που πρέπει να περπατήσουμε γιατί αλλάζει η έννοια του ταξιδιού. Η πανδημία, η οποία άλλαξε τις ισορροπίες, πρέπει να μας δώσει τη δύναμη ώστε να ασχοληθούμε πιο ενεργά μ’ ένα πιο ποιοτικό τουριστικό μοντέλο», ανέφερε ο κ. Βλατάκης, ενώ συνέχισε: «Η υγειονομική κρίση είναι μια ευκαιρία αλλαγής του τουριστικού μοντέλου. Μ’ έναν μαγικό τρόπο τα προβλήματα που είχαμε επιλύονταν. Ήταν σαν να ήμασταν σ’ έναν αυτόματο πιλότο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να είμαστε ένας προορισμός του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος».

Ανάγκη ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα

Την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της παροχής κινήτρων από την ελληνική κυβέρνηση επισήμανε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε την ανάγκη η Κρήτη να αξιοποιήσει τις κλιματολογικές συνθήκες, πράγμα που θα έχει θετικό πρόσημο στο δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε: «Η χώρα μας έχει 11 εκατ. πληθυσμό και έχει αστικοποιηθεί στο 80%. Η ύπαιθρος κινδυνεύει με ερημοποίηση και αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν παράγουμε προϊόντα τα οποία θα αξιοποιηθούν στη βάση της εσωτερικής κατανάλωσης του λαού μας. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι νέοι να σκέφτονται σοβαρά την καλλιέργεια του εδάφους. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από χέρια, τα οποία θα είναι ικανά να δουλέψουν ώστε να παράξουν για το κοινό καλό. Στην Κρήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε πεδία όπως οι υδάτινοι πόροι και η αναχαίτιση υδάτων. Η Κρήτη είναι πλούσιο νησί και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις κλιματολογικές συνθήκες για να γίνει πράσινο το νησί μας. Και ταυτόχρονα να γίνουμε παραγωγικοί. Είμαστε ένα νησί που πρέπει να συνεχίσει να είναι πράσινο. Και πρέπει να δούμε την πανδημία ως αλλαγή μεταστροφής στον πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Ιερωνυμάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα κίνητρα που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στα νέα άτομα, αλλά και στις υποδομές που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

«Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει χρήματα μόνο όταν υπάρχει πραγματική παραγωγή. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές, όπως είναι εκείνο το πεδίο των υδάτινων πόρων. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις βροχοπτώσεις και να υπάρχει ανάσχεση υδάτων προς όφελος των καλλιεργειών. Επίσης, πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο της επιδότησης της ανεργίας. Πρέπει πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση να επιδοτεί την εργασία. Πρέπει να στηρίζουμε ευπαθείς ομάδες και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να δουλεύουν. Πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις επιδότησης της εργασίας. Η εργασία πρέπει να αμείβεται», επισήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα»

Στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο Γιάννης Νικηφόρος, ο οποίος είναι οικονομολόγος. Ο λόγος που απευθυνθήκαμε στον κ. Νικηφόρο έχει άμεση σχέση με το ερώτημα που θέσαμε εξαρχής: Ποιο πρέπει να είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

Η υγειονομική κρίση κατέδειξε την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται. Επομένως, μήπως πρέπει ένα σημαντικό μέρος του κρατικού προϋπολογισμού να διοχετεύεται στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού; Και ταυτόχρονα ποιο προσανατολισμό πρέπει να έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο;

Ο κ. Νικηφόρος ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: «Πρέπει να στηριχθούν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι ηθικό καθήκον μας να στηρίζουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Το νέο, ωστόσο, παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στρέφεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Αλλά, δυστυχώς, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν μπορεί να αλλάξει, και σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η εμπλοκή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να υπακούει πιστά τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να μένει πίσω και να μην υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός ανάπτυξης που να εκπορεύεται από την κυβέρνηση.

Το να ενισχύεις τους αδύναμους, οφείλεις να το κάνεις. Τα επιδόματα αυξάνουν τη ζήτηση. Πρέπει να στηριχθεί άμεσα η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Και τα ερωτήματα είναι: Προς ποια κατεύθυνση και υπό ποιες προϋποθέσεις; Συγκεκριμένα, πρέπει να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και να παράξουμε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Θα πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε, όπως το λάδι και τις κομπόστες. Εμείς ως Ελλάδα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε μοντέλα χωρών μαζικής παραγωγής. Εάν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, τότε αυτό θα γίνει μόνο όταν θα μιλήσουμε για εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αλλάξει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες από την Ε.Ε., τις οποίες πρέπει να υπακούμε. Όσο κι αν συζητάμε για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, εάν δε γίνει αλλαγή σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, τίποτε δε θα γίνει. Το ίδιο συμβαίνει σε βιομηχανικό επίπεδο. Δε θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί από τη Γερμανία. Αλλαγή δε θα υπάρξει. Υποδομές υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη πολιτικών», κατέληξε ο κ. Νικηφόρος.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News