Lockdown: Αγρότες & κτηνοτρόφοι παλεύουν για την επιβίωσή τους

Κρήτη
Lockdown: Αγρότες & κτηνοτρόφοι παλεύουν για την επιβίωσή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αγώνας των Κρητικών κτηνοτρόφων και αγροτών εν μέσω πανδημίας στην «Ώρα Αιχμής» της «ΚΡΗΤΗ TV»

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην εποχή της πανδημίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα αρκετά και στον πρωτογενή τομέα, με αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και ελαιουργούς να πρέπει να προσαρμοστούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Στη διάρκεια της εκπομπής Ώρα Αιχμής στην ΚΡΗΤΗ TV μπήκαν στο “μικροσκόπιο” όλα τα νέα δεδομένα, που φαίνεται να κάνουν τον πρωτογενή τομέα να ζει μια νέα κατάσταση που απέχει αρκετά από τη γνώριμη καθημερινότητα πριν από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συγκομιδή του ελαιόκαρπου βοηθά στη διασπορά του κορωνοϊού, όπως επανέλαβε μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό Αχιλλέας Γκίκας, τονίζοντας ότι ποτέ μέσα στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί το θέμα του λιομαζώματος αλλά και της πιθανής διασποράς.

Παράλληλα, εξέφρασε την προσωπική επιστημονική του άποψη, τονίζοντας ότι στη διάρκεια του λιομαζώματος και του ραβδίσματος, εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις τουλάχιστον τριών μέτρων, μπορούν οι αγρότες να αφαιρούν τη μάσκα. Ωστόσο, όταν έρχονται κοντά στα άλλα μέλη που συμμετέχουν στο λιομάζωμα πρέπει να την τοποθετούν ξανά στο πρόσωπό τους.

Ο κ. Γκίκας, αναφερόμενος στην επιδημιολογική καμπύλη της Κρήτης, τόνισε ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη σε σχέση με τους αριθμούς στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών στο νησί ήταν αναμενόμενη, μιας και βρισκόμαστε στην κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η φράση του καθηγητή ότι δε χρειάζεται εφησυχασμός, μιας και μια απροσεξία θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση να αλλάξει και στο νησί μας. Όσο τα κρούσματα είναι εκεί γύρω στα 40, η επιπέδωση της καμπύλης στην Κρήτη θα είναι δεδομένη, εκτός κι αν δημιουργηθούν εστίες που δε θα μπορούσαν να ελεγχθούν. Μάλιστα, τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κρήτη θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες περιοχές που θα βγουν από το lockdown, έκτος απροόπτου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, η πιο ξεκάθαρη επιπέδωση της καμπύλης στο νησί θα φανεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μιας και το νησί, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, είναι η πιο καλή περιφέρεια σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά στην επιδημία.

Πρωτόγνωρες συνθήκες

«Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες και παλεύουμε με κάθε τρόπο για την επιβίωσή μας». Χαρακτηριστική είναι αυτή η διαπίστωση από τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρο Χιλετζάκη και τον πρόεδρο των αμπελουργών και ελαιουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, οι οποίοι μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” χαρακτήρισαν ως άτοπη τη δήλωση της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου για πιθανή διασπορά του κορωνοϊού μέσα από τη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής. Τα δύο αγροτικά στελέχη τόνισαν τη σημαντικότητα της διαδικασίας της ελαιοσυγκομιδής σε μια ελαιοκομική περίοδο όπου οι ελαιοπαραγωγοί παλεύουν για το αυτονόητο, με στόχο την επιβίωσή τους. Κάνεις από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν επιθυμούν να προκαλέσουν πρόβλημα, τονίζοντας ότι φέτος η ελαιοσυγκομιδή είναι κυρίως οικογενειακή υπόθεση, μιας και η έλλειψη εργατικών χεριών λόγω κορωνοϊού κάνει την εργασία στα λιόφυτα ακόμα πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, οι ανασφάλιστοι εργάτες χωρίς εργόσημο είναι παράνομη διαδικασία, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και φέρνει αντιμέτωπους τους παραγωγούς με πρόστιμα μέχρι και 10.500 ευρώ.

Ασάφεια στα πρωτόκολλα

Οι ίδιοι τόνισαν την ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνοντας ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και στην Κρήτη αποτελούν χαριστική βολή για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί δραματικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, τα πρώτα “παρατράγουδα” στη μετάβαση ελαιοπαραγωγών και εργατών γης στα λιόφυτα της Κρήτης ξεκίνησαν από τη Σητεία, όπως ανέφεραν στη διάρκεια της εκπομπής φορείς των αγροτών, τονίζοντας ότι δεν ήταν ενήμεροι ως προς την απαγόρευση της ύπαρξης άνω των δύο ατόμων στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Ήδη υπάρχουν βεβαιώσεις τσουχτερών προστίμων (300 ευρώ) για το θέμα αυτό, ενώ γενικότερα ο κόσμος είναι μπερδεμένος και υπάρχει μεγάλη ανησυχία από σήμερα, αφού κάθε σαββατοκύριακο πολλοί παραγωγοί που κάνουν μία άλλη δουλειά βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν στα λιόφυτά τους για να μαζέψουν τις ελιές, με τη βοήθεια συγγενών, φίλων και εργατών γης.

Η διαδικασία των μετακινήσεων

Όσον αφορά στη διαδικασία των μετακινήσεων σε αγροτικές εκτάσεις, ήδη έχουν ανακοινωθεί τα νέα δεδομένα που καλούνται εδώ και κάποιες μέρες να εφαρμόζονται από τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους, όπως τόνισε στη διάρκεια της εκπομπής και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τα συνοδευτικά έγγραφα που επιβάλλονται είναι: «Η δήλωση ΟΣΔΕ για τον παραγωγό όταν παίρνει αγροτική επιδότηση, αλλιώς το Ε9 αρκεί. Και οι εργάτες γης θα πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη και να έχουν και αντίγραφο του ΟΣΔΕ του εργοδότη, για να φαίνεται πού πάνε για να δουλέψουν. Μάλιστα, αν η βεβαίωση εργοδότη δε συνοδεύεται και με το εργόσημο, δηλαδή δεν είναι ασφαλισμένος ο εργάτης, τότε θα τιμωρηθεί ο παραγωγός με πρόστιμο 10.500 ευρώ! Τώρα, στην περίπτωση που ο παραγωγός έχει μαζί τη σύζυγό του, τα παιδιά του ή συγγενικά πρόσωπα, τότε δε χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση εργοδότη, αλλά χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 105, που θα λέει ότι ο τάδε ή η τάδε έρχεται να βοηθήσει τον τάδε ελαιοπαραγωγό στην τάδε περιοχή»...

Επομένως, τις βεβαιώσεις μετακίνησης (τυπωμένες ή χειρόγραφες) μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι καλλιεργητές, προκειμένου να μετακινηθούν προς τις εργασίες τους μετά τους περιορισμούς ελεύθερης μετακίνησης που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Άλεσμα σε απευθείας σύνδεση

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” παρουσιάστηκε σε απευθείας σύνδεση με ελαιουργείο της ΒΙΟΖΩΕΛ Σπυριδάκης, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, η διαδικασία του αλέσματος, αλλά και τα νέα δεδομένα που ισχύουν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλά σε όλα τα ελαιουργεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της ΒΙΟΖΩΕΛ Κώστα Σπυριδάκη, η τήρηση των αποστάσεων αλλά και ο προστατευτικός εξοπλισμός των εργαζομένων είναι δεδομένα, ενώ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός η διαδικασία του αλέσματος γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους παραγωγούς, για να μην υπάρξει ταυτόχρονη προσέλευση στον χώρο του ελαιουργείου.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σπυριδάκης, η χρήση μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός του ελαιουργείου είναι επιβεβλημένη, με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Οι ελαιουργοί είναι διπλά προσεκτικοί, μιας και ένα κρούσμα θα μπορούσε να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στη λειτουργία ενός ελαιουργείου, σε μια εποχή που ο κλάδος παλεύει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Παράλληλα, ο κ. Σπυριδάκης τόνισε ότι πρέπει κάτι να γίνει με τη διεύρυνση του ωραρίου στα ελαιουργεία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών.

ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ, ΦΑΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΩΓΕΙΑ

Κραυγή αγωνίας μέσα σε δύσκολες συνθήκες

Η κατάσταση χρειάζεται προσοχή, όπως τόνισαν στη διάρκεια της εκπομπής οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης. Οι τρείς αιρετοί αγροτικών και κτηνοτροφικών δήμων αναφέρθηκαν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις που προκαλεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους η πανδημία. Μάλιστα, ο κ. Κοκοσάλης αναφέρθηκε και στην επιστολή που είχε στείλει ένα μήνα πριν στον ΕΟΔΥ για το θέμα των εργατών γης, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους παραγωγούς, μιας και αρκετοί επιχειρούν να μπουν στη χώρα με πλαστά έγγραφα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η τιμή του ελαιολάδου

Στα 2,55 ευρώ κατά μέσο όρο διαμορφώνεται σήμερα η τιμή τους ελαιολάδου στην Κρήτη, στη σκιά των νέων δεδομένων από την πανδημία του κορωνοϊού στο νησί.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης συμβούλευσε τους παραγωγούς να μη βιαστούν να πουλήσουν, μιας και τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ο κ. Χιλετζάκης παραδέχτηκε στην “Ώρα Αιχμής” ότι οι παραγωγοί αγωνιούν μιας και τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη διαδικασία του λιομαζώματος, χαρακτηρίζοντας την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης «αχαρτογράφητα ύδατα».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου ελαιουργών και αμπελουργών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο οποίος τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή θα μπορούσε να επηρεαστεί και η εξαγωγική δραστηριότητα των κρητικών προϊόντων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν με τις μετακινήσεις και τις ατομικές καραντίνες που επιβάλλονται σε οδηγούς-μεταφορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News