Κρήτη

Οροπέδιο Λασιθίου: Η γη «κατάπιε» αγροτική κατοικία - Καταστροφικές πλημμύρες

Εικόνες σοκ από το σπίτι που πλέον....εξαφανίστηκε – Για πρωτοφανές φαινόμενο κάνει λόγο ο δήμαρχος

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, το φετινό φθινόπωρο, αν μη τι άλλο, άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές.

Αίσθηση προκαλεί μια φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και η οποία μαρτυρά το μέγεθος της απόλυτης καταστροφής σε μία αγροτική κατοικία που όχι απλά έχει υποστεί ζημιές αλλά έχει εξαφανιστεί στην κυριολεξία.

"Εδώ υπήρχε αγροτόσπιτο. Βούλιαξαν όλα μέσα στη γη", αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης στην ανάρτηση του,  με την εικόνα να μιλάει από μόνη της.

"Λες και άνοιξε η γη και κατάπιε το σπίτι. Αυτό που συνέβη είναι ανήκουστο και πρωτοφανές για το Οροπέδιο, υποστηρίζει ο Δήμαρχος προσθέτοντας: «Με ειδοποίησαν για να πάω να δω τι συμβαίνει και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η συγκεκριμένη αγροικία που βρίσκεται εντός του κάμπου, εμβαδού 15 τ.μ και ύψους 3 μέτρων υποχώρησε κάτω από το έδαφος και πλέον δεν υπάρχει".

Σίγουρα ως κύρια αιτια θεωρούνται και σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο, τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν όλο αυτό το διάστημα τη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα το έδαφος να γίνει ακόμη πιο σαθρό και να «καταπιεί» το σπίτι.

"Το Οροπέδιο έχει χρόνια να ζήσει τόσο δυνατές και συνεχείς βροχοπτώσεις", προσθέτει προβληματισμένος ο Δήμαρχος

Απελπισμένος και ο ιδιοκτήτης που ειδοποιήθηκε, έσπευσε να δει τι είχε συμβεί και ήρθε αντιμέτωπος με ένα απίστευτο και άνευ προηγουμένου θέαμα με κόπους μιας ζωής να πηγαίνουν χαμένοι.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ακριβώς δίπλα από το σπίτι , υπήρχε ένα πέτρινο πηγάδι που χάθηκε και αυτό, όπως επίσης και ο αγροτικός εξοπλισμό του αγροικίας.

Αιτήσεις πληγέντων από τις πλημμύρες - καταγραφή καταστροφών – ζημιών σε κτίρια επιχειρήσεις εξοπλισμό και εμπορεύματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 267912 / 13 – 11 – 2020 της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας  του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

  • Όσοι κάτοικοι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου έχουν υποστεί ζημιές σε κτίρια από τις έντονες βροχοπτώσεις, παρακαλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για να γίνουν αυτοψίες στα κτίρια ιδιοκτησίας τους.

 

  • Όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οι κτιριακές υποδομές τους, παρακαλούνται να συμπληρώσουν σχετική αίτηση για να γίνουν αυτοψίες.

 

  • Όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, καλούνται να κάνουν σχετική αίτηση διότι δύναται να δοθεί επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταγράφηκαν ως ολοσχερώς κατεστραμμένα εφόσον η περιοχή οριοθετηθεί ως θεομηνιόπληκτη.

 

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει συγκροτήσει σχετική επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών, η οποία αφορά στις επιχειρήσεις δηλαδή σε πληγείσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εμπορικά καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να αποζημιωθούν.Ο Δήμος Οροπεδίου στα πλαίσια της ελαχιστοποίησης της ταλαιπωρίας για την παραπάνω διαδικασία, θα λειτουργήσει επικουρικά σαν φορέας υποδοχής των παραπάνω αιτημάτων και καλεί τους πολίτες να απευθυνθούν τηλεφωνικά στο 2844340152 (κυρία Κατερινά Πλατή) και να συμβουλεύονται την ιστοσελίδα του Δήμου www.lasithi.gov.gr.

Ήδη 4μελες κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (τομέας Ν.Χανίων) επισκέφθηκε το οροπέδιο Λασιθίου και ξεκίνησε αυτοψίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια