Απαγωγή Λεμπιδάκη: Στην τελική ευθεία η δίκη, σε δεύτερο βαθμό

Κρήτη
Απαγωγή Λεμπιδάκη: Στην τελική ευθεία η δίκη, σε δεύτερο βαθμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απολογούνται πέντε στη δίκη για την υπόθεση Λεμπιδάκη

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος κρατείτο “όμηρος” για έξι μήνες, από τα τέλη Μαρτίου του 2017 έως τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Η πολύκροτη δίκη συνεχίστηκε - μετά από προηγούμενη διακοπή - προχθές Σάββατο, οπότε και απολογήθηκαν 7 από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους, και στη συνέχεια το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης διέκοψε τη συνεδρίαση για σήμερα.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι εξής πέντε: Πρόκειται για τον 48χρονο Κρητικό που φέρεται ως εκ των “εγκεφάλων” της απαγωγής και ο οποίος έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών και 4 μηνών κι έναν 41χρονο που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών και παραμένει ελεύθερος μέχρι την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθεί ένας 43χρονος (που επίσης παραμένει εκτός φυλακής), ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 11 ετών, αλλά κι ένας 51χρονος που καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 21 ετών.

Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα θα απολογηθεί και ο 46χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας ανταλλακτικών στο Ρέθυμνο. Ο εν λόγω κατηγορούμενος επρόκειτο να απολογηθεί προχθές Σάββατο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να παραστεί αυτοπροσώπως στη δίκη λόγω προβλήματος υγείας. Εάν καταστεί εφικτό, ο εν λόγω καταδικασθείς θα απολογηθεί σήμερα. Ας σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους “12” έχουν ομολογήσει τις πράξεις τους. Σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται ένας 47χρονος που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών και 4 μηνών, ένας 25χρονος που εκτίνει ποινή κάθειρξης 25 ετών, καθώς κι ένας 42χρονος που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών και 2 μηνών. Και οι τρεις συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν προχθές Σάββατο.

Εξάλλου, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε χορηγήσει ελαφρυντικό σε κανέναν από τους καταδικασθέντες. Όπως είναι εύλογο, οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν από το Εφετείο να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, προκειμένου να μειωθούν οι ποινές τους.

«Η απόφαση θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Το πιστεύω αυτό απόλυτα. Είναι τεράστια η εμπειρία της σύνθεσης (σ.σ. του δικαστηρίου)», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Διονύσης Βέρρας.

Εξάλλου, έτερος συνήγορος υπεράσπισης, ο κ. Θωμάς Λεχωβίτης, ανέφερε ότι ο εντολέας του «είναι αρνητικός σε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδουν. Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο, στον δεύτερο βαθμό, θα ταυτιστεί με την υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου τον οποίο εκπροσωπώ».

«Η κορυφαία αρχή, η αρχή της επιείκειας, πρέπει να διέπει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών. Από εκεί και μετά προσβλέπουμε σε μια καλύτερη ποινική μεταχείριση του συνόλου των κατηγορουμένων και θεωρώ ότι πράγματι θα τοποθετηθούν στη σωστή τους βάση και οι κατηγορίες, και καθένας θα κάνει το ταμείο που του αντιστοιχεί», ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” έτερος συνήγορος υπεράσπισης, ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

«Αναμένουμε στην επιείκεια του δικαστηρίου. Θα ζητήσουμε ελαφρυντικά και νομίζω ότι δικαιούμαστε κάποια ελαφρυντική περίπτωση. Ο εντολέας μου είναι από αυτούς που έχουν ομολογήσει από την πρώτη στιγμή κι έχουν ζητήσει δημόσια συγνώμη», δήλωσε, τέλος, με τη σειρά του, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Μιχάλης Βέρρος.

Σε δεύτερο βαθμό

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης πριν από λίγες εβδομάδες. Πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου κατέθεσε ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος - όπως και πρωτοδίκως - επέδειξε μεγαλείο ψυχής.

Ο απαχθείς επιχειρηματίας ήταν ιδιαίτερα ευγενικός και προσηνής και, μεταξύ άλλων, μίλησε στην κατάθεσή του με καλά λόγια για τον λεγόμενο “Ευγένιο” (τον 48χρονο Ρεθυμνιώτη, πρώην στέλεχος του ΣΑΟΡ), τον 49χρονο “παππού”, αλλά και τον 46χρονο ιδιοκτήτη μάντρας ανταλλακτικών, που αποτέλεσε το τελευταίο μέρος όπου κρατείτο ο απαχθείς.

Λίγο πριν το τέλος της κατάθεσής του και αφού ζήτησε την άδεια της Έδρας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέβασε για λίγες στιγμές τη μάσκα που φορούσε και είπε: «Δείτε με, είμαι πολύ καλά σήμερα και επιτρέψτε μου να πω πώς νιώθω. Σας παρακαλώ, ιδιαίτερα για αυτούς τους κατηγορούμενους που έχουν δείξει μεταμέλεια, δείξτε και εσείς επιείκεια στον καταμερισμό της ποινής».

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Μετά από μια “μαραθώνια” διαδικασία η οποία είχε διαρκέσει δύο μήνες (μέσα Δεκεμβρίου 2018 έως μέσα Φεβρουαρίου 2019), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε καταδικάσει και τους 12 κατηγορούμενους που δικάζονταν. Ειδικότερα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έτη έως 26 έτη και 4 μήνες.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δεν είχε χορηγήσει ελαφρυντικό σε κανέναν από τους καταδικασθέντες. Ωστόσο, για δύο από αυτούς αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Πρόκειται για έναν 41χρονο κι έναν 43χρονο, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Σημειώνεται ότι κι οι δύο καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 11 ετών.

Οι “βαρύτερες” ποινές είχαν επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δύο 48χρονους Ρεθυμνιώτες (26 έτη και 4 μήνες στον 10ο κατηγορούμενο και 26 έτη στον αποκαλούμενο “Ευγένιο”), οι οποίοι φέρονται ως εκ των “εγκεφάλων” της υπόθεσης. “Βαρύς” έπεσε ο “πέλεκυς” και σε έναν 47χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Ωστόσο, εκτιτέα ποινή κάθειρξης και για τους τρεις εν λόγω καταδικασθέντες είναι τα 25 έτη. Εξάλλου, ποινές κάθειρξης 25 ετών επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη κατηγορούμενους: σε έναν 25χρονο και τον 49χρονο Ρεθυμνιώτη (σ.σ. τον λεγόμενο “παππού”). Μετά την καταδίκη τους από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, και οι 12 καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

«Ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής»

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες είχε δημοσιευτεί το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό αναφερόταν ότι επρόκειτο για «ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες». «Σημειωτέον ότι σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν χάλκινες πλακέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την κατοχή και χρήση ασυρμάτου μέσου επικοινωνίας μεταξύ των δραστών. Πρόκειται δηλαδή για ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες, εκπαιδευμένους και με καταφανή εμπειρία σε παρόμοιες έκνομες δράσεις, που διέθεταν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (κλεμμένα ή μη καταχωρισμένα αυτοκίνητα, όπλα, ασυρμάτους, κουκούλες κ.λπ.) με συγκλίνουσα δράση, με κατανεμημένους ρόλους και σίγουρα κεντρική καθοδήγηση και συντονισμό. Το συμπέρασμα αυτό επιρρωνύεται και από τα στοιχεία που έχουμε γύρω από τον τρόπο και τα μέσα επικοινωνίας των δραστών με τα μέλη της οικογένειας του απαχθέντος, κατά τις 32 επιμέρους επικοινωνίες διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News