Κρήτη

Χανιά: Έκαναν κινητοποίηση πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης

Ποιος ήταν ο σκοπός της κινητοποίησης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τη Διευθύντρια Π.Ε. Ν. Χανίων προχώρησε το ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων την Τετάρτη 18/11, πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους : "Σκοπός της κινητοποίησης ήταν για άλλη μια φορά να κατατεθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της κυβέρνησης, και τα αιτήματα που αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην αρχή της συνάντησης, εκφράστηκε από το ΔΣ η καταδίκη του οργίου βίας και καταστολής που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη μέρα σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, στις υποδειγματικές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υγειονομικών, για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Καταγγέλθηκε απερίφραστα η απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε συνδικάτα και διαδηλωτές, αποδεικνύοντας πως η προστασία της υγείας που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, με  δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της. Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις απέτυχαν, ενώ τα διαχρονικά συνθήματα της εξέγερσης της νεολαίας και του λαού της 17  του Νοέμβρη ακούστηκαν πιο δυνατά από ποτέ!

Σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης που απασχόλησαν τη συζήτηση

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια. Ξεκαθαρίσαμε πως συνολικά η κριτική μας και η διαμόρφωση πλαισίου πάλης διαπνέεται αποκλειστικά και μόνο από ένα κριτήριο: τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και των οικογενειών τους, τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας. Αντικειμενικά η θέση αυτή βρίσκεται απέναντι απ’ την αντίληψη που διαπερνά διαχρονικά -αλλά και σήμερα σε συνθήκες πανδημίας- τη διαχείριση των κυβερνήσεων στα ζητήματα της προστασίας της Υγείας και της Μόρφωσης του λαού και έχει να κάνει με ένα και μοναδικό κριτήριο: τις αντοχές της οικονομίας τους!

Τονίσαμε πως το κλείσιμο των σχολείων δεν ήταν μια αντικειμενική φυσική εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής, που έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για ολιγομελή τμήματα, για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, για σχολικούς νοσηλευτές, για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ…..

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους φτάσαμε άρον άρον στο κλείσιμο των σχολείων και στην τηλεκπαίδευση, για την οποία και πάλι Κυβέρνηση και υπουργείο δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών και τη στήριξη των εκπαιδευτικών. Αφού και πάλι ξεκαθαρίσαμε πως η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη, ζητήσαμε το αυτονόητο! Απέναντι στην πολιτική  του Υπουργείου Παιδείας, που με ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις, θέλει να συμπληρώνει απλά τα στατιστικά των διαδικτυακών τμημάτων και τα λεπτά διδασκαλίας κι ας είναι κενά περιεχομένου και χωρίς συμμετοχή, να αφήσει τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν με ποιο τρόπο και μέσο θα βρεθούν στο πλευρό των μαθητών τους. Δεν περιμένουν άλλωστε το Υπουργείο, το έκαναν και στην 1η καραντίνα, το κάνουν και τώρα! Δεν θα αφήσουν πίσω κανένα παιδί. Το Υπουργείο καλά θα κάνει να σταματήσει να δοκιμάζει την υπομονή μας! Να αναλάβει την ευθύνη του, έστω και τώρα, και να παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (laptop, tablet, σύνδεση internet, κλπ), για να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί και να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής-τρια.   

Για τα ειδικά σχολεία που παραμένουν ανοιχτά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης ΠΕ Χανίων σε αυτά φοιτούν 91 παιδιά, εδώ και τώρα χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους και να στηριχθούν οι συνάδελφοι (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ) που με αίσθημα ευθύνης τα κρατούν όρθια όλο αυτό το διάστημα (λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και ανά μέσο μετακίνησης, επαρκές υγειονομικό υλικό, κάλυψη των κενών με το απαιτούμενο προσωπικό, κλπ).

Για την απαγόρευση μετακίνησης εκπαιδευτικών εκφράσαμε την αγανάκτησή μας, καθώς το Υπουργείο και με αυτή του την απόφαση έρχεται να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα (κυρίως στους συναδέλφους αναπληρωτές) αντί να κοιτάξει πώς θα λύσει τα προβλήματα που με ευθύνη του έχουν γιγαντωθεί. Υπάρχουν συνάδελφοι που χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στα παιδιά, τους γονείς, τις οικογένειές τους, στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους. Απαιτήσαμε την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης εγκυκλίου.

Σε σχέση με τις άδειες ειδικού σκοπού, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης μας διαβεβαίωσε πως όσοι τη δικαιούνται θα την πάρουν (σύμφωνα βέβαια με τα όσα προβλέπονται στην ΠΝΠ του Μαρτίου και τη νέα εγκύκλιο).

Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε άμεσα να ανοίξουν τα σχολεία! Να καλυφθούν όλα τα κενά που ακόμα, τέλη Νοέμβρη, στον νομό μας φτάνουν τα 109 (χωρίς να γνωρίζουμε τις άδειες ειδικού σκοπού που θα εγκριθούν): 7 δάσκαλοι ειδικής αγωγής, 2 νηπιαγωγοί για Τ.Ε., 2 νηπιαγωγοί γενικής, 1 εκπαιδευτικός Αγγλικών, 19 νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης και 78 δάσκαλοι παράλληλης στήριξης.  

 

Υ.Γ.: Η συνάντηση έγινε πριν τον τραγέλαφο της τηλεκπαίδευσης που όλοι βιώσαμε λίγες ώρες αργότερα!

Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει ούτε με την υγεία αλλά ούτε και με τα

μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!

Απαντάμε με ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ".

Φωτογραφία: INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια