Κρήτη

«Θερίζουν» οι φόλες στην Κρήτη - Αποκαρδιωτικός ο απολογισμός της ΚΟΣ

Πληθώρα περιστατικών καλείται να ερευνήσει η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ)

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της δράσης της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ), που το τελευταίο δίμηνο πραγματοποίησε εκτεταμένες έρευνες σε περισσότερα από 32 καταγγελλόμενα περιστατικά χρήσης φόλας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ανιχνεύτηκαν περισσότερες από 100 φόλες, καθώς και ουκ ολίγα νεκρά σκυλιά και άγρια προστατευόμενα νεκρά ζώα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικά εκπαιδευμένες Ντάικα και Καρίνα, με την επίβλεψη των χειριστών τους Σπύρου Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από 32 καταγγελλόμενα περιστατικά χρήσης δηλητηρίων, τα 23 εκ των οποίων απέδωσαν ευρήματα. «Τα αποτελέσματα δυστυχώς τραγικά: περισσότερα από 100 δηλητηριασμένα δολώματα και 23 νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια. Στα δεδομένα αυτά δε συνυπολογίζονται τα άγρια ζώα που παραδίδονται για περίθαλψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και στα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων της χώρας, δηλητηριασμένα δευτερογενώς (κυρίως πτωματοφάγα πουλιά που έχουν καταναλώσει δηλητηριασμένα νεκρά ζώα).

Σε 13 περιπτώσεις, κατατέθηκε μήνυση και παραδόθηκαν τα πειστήρια για να προχωρήσει η τοξικολογική εξέταση και να σχηματιστεί αντίστοιχη δικογραφία από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Δασών ή Αστυνομικά Τμήματα)», αναφέρεται αρχικά στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Η έξαρση του φαινομένου παρατηρείται ιδιαίτερα την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, οπότε και η δραστηριότητα στην ύπαιθρο (αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφία και κυνήγι) βρίσκεται στο απόγειό της. Από μελέτες που έχει διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και η Εθνική Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, το φαινόμενο φαίνεται να οφείλεται στις αντιδικίες μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Αντιδικίες που επιτείνονται από την έλλειψη ενός θεσμικά κατοχυρωμένου και αξιόπιστου εθνικού σχεδίου διαχείρισης χρήσεων γης αλλά και την εμμονή συγκεκριμένων ανθρώπων να λύνουν τις διαφορές τους αυτοδικώντας και μάλιστα μ’ αυτόν τον εγκληματικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανώφελες δηλητηριάσεις τόσο σε κατοικίδια ζώα, όσο και σε ζώα της άγριας πανίδας. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται ρητώς από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί, ενώ για τους παρανομούντες προβλέπονται αυστηρές ποινές και διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα», αναφέρεται εν συνεχεία στην εν λόγω ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει η ΚΟΣ, «η άμεση ενημέρωση από πολίτες για πιθανά περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων διευκολύνει αφάνταστα το έργο της Κρητικής Ομάδας Σκύλων και βοηθάει στο να “καθαρίσει” η ύπαιθρος από τα επικίνδυνα δηλητήρια και να σωθούν οικόσιτα και άγρια ζώα. Και φυσικά, η ΚΟΣ χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση και ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών του νησιού, προκειμένου να μειωθεί ή και εξαλειφθεί αυτή η πρακτική από την κρητική επικράτεια. Πρακτική που δεν τιμά το νησί και τους πολίτες του».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Για ενημέρωση και καταγγελίες περιστατικών μπορείτε να επικοινωνείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

- Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου: 28210/98.147.

- Κλιμάκιο Δυτικής Κρήτης - Γιάννης Γρηγοράκης: 6948/512.153.

- Κλιμάκιο Ανατολικής Κρήτης - Σπύρος Νηστικάκης: 6948/512.177.

- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: 2810/393.281.

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων αποτελείται από δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες (χειριστές) και δύο γερμανικά ποιμενικά σκυλιά, που περιπολούν στην ύπαιθρο της Κρήτης χωρισμένοι σε δύο κλιμάκια. Υπηρεσιακά ανήκουν στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και επιβλέπονται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια