Ζητούν να αλλάξει το καθεστώς μεταφοράς μελών οικογένειας σε Ι.Χ για αγροτικές εργασίες

Κρήτη
Ζητούν να αλλάξει το καθεστώς μεταφοράς μελών οικογένειας σε Ι.Χ για αγροτικές εργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και ανάληψης ευθύνης από την Κυβέρνηση, αφήνει έκθετους τους πολίτες»

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιτρέπεται η μεταφορά μελών μιας οικογένειας εντός οχήματος Ι.Χ., όταν πρόκειται για εργασίες στον πρωτογενή τομέα, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβαση 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Πολλές οικογένειες που απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα με τον αγροτικό τομέα, μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με οχήματα ιδιωτικής χρήσης. Σε συνδυασμό με το 2ο lockdown, μέλη οικογενειών που δεν εργάζονται, λόγω ανεργίας ή λόγω αναστολής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, συμμετέχουν στην ελαιοκομιδή που αφορά την οικογενειακή παραγωγή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 - ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020, στο Άρθρο 1, στην περίπτωση 19, δεν μπορούν να μετακινηθούν με όχημα Ι.Χ. περισσότερα του ενός (1) ατόμου πλέον του οδηγού. Απαγορεύεται δηλαδή η μετακίνηση μιας οικογένειας που αποτελείται από περισσότερα των 2 μελών, με σκοπό την απασχόληση στις αγροτικές εργασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια Κ.Υ.Α., έχει προβλεφθεί -πολύ ορθά- να επιτρέπεται «η μετακίνηση εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές», τηρώντας προφανώς όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλός και ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο που η Κρήτη βρίσκεται στο ζενίθ της ελαιοκομικής της περιόδου. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό την εξαίρεση από το μέτρο, πέραν της μετακίνησης των εκπαιδευτικών που ίσχυε όσο τα σχολεία ήταν σε λειτουργία και για τις περιπτώσεις οι οποίες αφορούν εποχικές αγροτικές εργασίες, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα δέχονται συνεχώς οικονομικά πλήγματα την φετινή χρονιά και είναι αδιανόητο να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα μεταφοράς μελών της ίδιας της οικογένειάς τους.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News