Νέα κακοκαιρία στην Κρήτη: Σε επιφυλακή για καταιγίδες, μπόρες και χαλάζι

Κρήτη
Νέα κακοκαιρία στην Κρήτη: Σε επιφυλακή για καταιγίδες, μπόρες και χαλάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Αντιμέτωπη με μια νέα κακοκαιρία θα βρεθεί και πάλι η Κρήτη, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική και όλες τις αρμόδιες Αρχές να είναι σε επιφυλακή και με όλο το νησί να “οχυρώνεται” ξανά απέναντι στην επικείμενη κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, με εκδήλωση και καταιγίδων, οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα. Ως προμήνυμα των όσων ακολουθούν, νεφώσεις και τοπικές βροχές με ήπιο χαρακτήρα έκαναν χθες την εμφάνισή τους στο νησί μας, ενώ το κύμα κακοκαιρίας με τα πιο έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσει σήμερα και θα διατηρηθεί και αύριο Παρασκευή επηρεάζοντας και πάλι περισσότερο βόρειες περιοχές του νησιού μας, αλλά και περιοχές της ενδοχώρας.

Μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη

Αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το Αιγαίο θα προκαλέσει την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο κατά το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την Πέμπτη στην Κρήτη, με μεγάλα ύψη βροχής τα οποία πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η ολική βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Παρασκευής:

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το  cnn.gr, οι άνεμοι που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα δρομολόγια.

Ειδικότερα, στις 11:00 το πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν «power jet» από το λιμάνι του Πειραιά για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο ενώ στις 7:50 από τη Ραφήνα δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού «superferry» για Κυκλάδες και συγκεκριμένα για Ανδρο, Τήνο, Μύκονο.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα γίνονται με πρακτικό και μόνο κατόπιν απόφασης του πλοιάρχου, ενώ κλειστές είναι γραμμές Καβάλα-Πρίνου και Κεραμωτή-Θάσου.

Όσον αφορά στην Κρήτη, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό του απόπλου των πλοίων.

Έτσι, αναφορικά με το Ηράκλειο, το προγραμματισμένο δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος» αναμένεται να εκτελεστεί κανονικά στις 9 το βράδυ, όπως επίσης και το πλοίο «Faistos Pallas» αναμένεται να αναχωρήσει για  Πειραιά στις 9:30 το βράδυ.

Ωστόσο, καλό είναι, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες για τυχόν αλλαγές.

Προσοχή από όλους

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και πάλι από όλους μας, καθώς και λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ενημέρωση στα νεότερα προγνωστικά δεδομένα είναι αναγκαία, καθότι προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι περιοχές που πιθανώς θα επηρεαστούν περισσότερο. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά και ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας, καθώς και λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επίσης, σύμφωνα με τις προγνώσεις του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου, ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ αποκομμένο χαμηλό βαρομετρικό θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη σήμερα και αύριο.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, «αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οργανωθεί έως τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (σ.σ. σήμερα) πάνω από το Νότιο Αιγαίο, όπου και αναμένεται να παραμείνει στροβιλιζόμενο έως και την Παρασκευή 20/11 (σ.σ. αύριο). Το χαμηλό αυτό θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καθώς και στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, καθώς και στην Κρήτη, όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή το σαββατοκύριακο 21 με 22/11. Περισσότερα στοιχεία για την κατανομή των βροχών στην Κρήτη θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση».

Το δε Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ αναφορικά με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών από σήμερα μέχρι και αύριο Παρασκευή, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν τους κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες θεομηνίες, όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας Κρήτης, ως μηχανισμός πολιτικής προστασίας, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ωστόσο, με σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας: «Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα. Μη διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας. Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων Αρχών, όπως Τροχαία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.λπ. Παράλληλα, καλούνται όλοι οι πολίτες σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199), το ΕΚΑΒ (166), το Λιμενικό Σώμα (τηλέφωνο Ρεθύμνου 28310/22.276) ή τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 (με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος).

Σε περίπτωση ανάγκης, να παραμένουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους».

Ποιες περιοχές της Κρήτης θα επηρεαστούν

Η νέα κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει προσεχώς το νησί μας προκαλείται και πάλι από τα ίδια αίτια που προκάλεσαν τις έντονες βροχοπτώσεις με τις καταστροφικές συνέπειες την περασμένη εβδομάδα. Ενίσχυση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο, εισβολή πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα βόρεια σε συνδυασμό με μια ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή δημιουργούν και πάλι συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων, με εκδήλωση καταιγίδων, ενώ αυτή τη φορά η ψυχρότερη αέρια μάζα αναμένεται να προκαλέσει πιθανώς και χιονοπτώσεις σε ορεινές κυρίως ζώνες (με τα έως τώρα στοιχεία προσδιορίζονται σε υψόμετρα άνω των 1.600 μέτρων).

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας εστιάζονται και πάλι στα βόρεια τμήματα του νησιού, αλλά και σε κάποιες περιοχές της ενδοχώρας, όπου ευνοείται η αστάθεια και η εκδήλωση καταιγίδων με ένταση των βροχοπτώσεων. Η ένταση της κακοκαιρίας ξεκινάει σήμερα με σταδιακή ενίσχυση των φαινομένων, τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι και αύριο Παρασκευή το βράδυ, ενώ ύφεση των φαινομένων και σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από μεθαύριο Σάββατο. Οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι κάνουν την εμφάνισή τους στα πελάγη και σε νότιες περιοχές του νησιού από σήμερα και θα διατηρηθούν ενισχυμένοι και για αύριο Παρασκευή, ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων εμφανίζουν λίγο διαφοροποιημένη την κατανομή των έντονων βροχοπτώσεων, με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, αλλά σημαντικά ύψη βροχοπτώσεων εμφανίζονται και ανατολικότερα, όπου οι περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από το προηγούμενο κύμα και προφανώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι πιο ευάλωτες.

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες των έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:

- Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κ.τ.λ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

- Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μη συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

- Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο και κουτί πρώτων βοηθειών. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

- Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

- Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές. Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.

- Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης-πλημμύρας: Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση (πινακίδες) που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία. Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις. Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει λακκούβες και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων, κ.τ.λ., τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς. Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σημεία του νομού έχουν πληγεί σημαντικά από την κακοκαιρία της 10ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις βραδινές ώρες. Παράλληλα, παρακαλούνται οι οδηγοί να σέβονται τα όρια κυκλοφορίας των οδών και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών. Επίσης να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε περιοχές όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί περαιτέρω κατολίσθηση. Αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα. Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένη επίσκεψη σε μονάδες υγείας (νοσοκομεία κ.τ.λ.) ή κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να μετακινηθούν εγκαίρως ώστε να αποφύγουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προειδοποίηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί «όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους. Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά, πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου καιρικών φαινομένων. Ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί. Επίσης, καλούνται τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη συχνή αναμετάδοση των παραπάνω εντολών-οδηγιών καθ’ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σημειώνεται πως το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοηθείας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα».

Οδηγίες από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος καλούνται «όλοι οι κάτοικοι του Δήμου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις - ειδικά σε περιοχές πλησίον ρεμάτων και ποταμών - και μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Επί ποδός και το Μαλεβίζι

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου ενόψει της κακοκαιρίας. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πετούσης έχουν θέσει σε επιφυλακή όλα τα μηχανικά μέσα, τα μηχανήματα έργου και το προσωπικό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και ιδιώτες εθελοντές, εφόσον η συνδρομή τους κριθεί αναγκαία. Επιπλέον, σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες πρόληψης, στο πλαίσιο των ισχυρών βροχοπτώσεων, έχει προχωρήσει και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μαλεβιζίου, υπό τον συντονισμό του προέδρου Τάσου Λιαδάκη και του αντιπροέδρου Γιάννη Βάμβουκα. Στην κατεύθυνση αυτή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου παρακαλεί τους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να εφαρμόζουν συγκεκριμένες οδηγίες αυτοπροστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τέλος προσωπικό και εξοπλισμός μέχρι και αύριο Παρασκευή στον Δήμο Ηρακλείου.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του Δήμου

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, ύστερα και από την έκδοση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που θα επηρεάσουν τις επόμενες ώρες και την Κρήτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καλεί τους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων».

Παράλληλα τους καλεί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων και Αρχών.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News