Κρήτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου

"Μόνο με την πίεση των εργαζομένων και τις καταγγελίες, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να πάρει ορισμένα επείγοντα μέτρα, που αποτυπώνονται στην πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου"- Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοί της, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοινωσή της η δημοτική παράταξη Ηρακλείου "Λαϊκή Συσπείρωση".

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες εργαζομένων του Δήμου, έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας προσωπικού και κοινού, είτε με τη μορφή υποδομών είτε υγειονομικών ή άλλων μέτρων, που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας.

Οι καταγγελίες αυτές αλλά και οι δικές μας επιτόπιες διαπιστώσεις, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοί της, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της.

Η δημοτική αρχή ακολουθεί κι εδώ πιστά την πολιτική της κυβέρνησης, που έλεγε π.χ. ότι στα σχολεία μπορούν να αγνοούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να στοιβάζονται τα παιδιά, αφού με τη χρήση μάσκας, δεν μεταδίδεται ο ιός. Ισχυρισμός που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με το μαζικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, που ήδη είχαν αρχίσει να κλείνουν λόγω κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μόνο με την πίεση των εργαζομένων και τις καταγγελίες, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να πάρει ορισμένα επείγοντα μέτρα, που αποτυπώνονται στην πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου.

Όμως, παραμένουν σοβαρά ζητήματα:

  • ενώ είχε γίνει λόγος για ολοκληρωτική μεταστέγαση πολλών τμημάτων ως και τη Δευτέρα το πρωί, ως μέτρο αποσυμφόρησης, ελάχιστο είναι το προσωπικό που έχει μεταφερθεί,
  • δεν υπάρχει πρόβλεψη για τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στο προσωπικό, γενικά και ειδικά σε τμήματα που υποδέχονται κοινό,
  • η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καθολικά ενισχυμένα μέτρα σε υπηρεσίες υποδοχής κοινού (επαρκείς υποδομές προστασίας, επαρκή ΜΑΠ για προσωπικό-κοινό, υποχρεωτική θερμομέτρηση σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες του δήμου),
  • υπάρχει τμήμα του προσωπικού, όπως της Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να χάνουν και τις ελάχιστες άδειες ανά εβδομάδα που δικαιούνται, κάτι για το οποίο οφείλει ο Δήμος να ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο,
  • δεν έχει προβεί σε προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για την ενίσχυση των όρων υγιεινής στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, ευθύνης του Δήμου.

Για το σοβαρό ζήτημα των μέσων ατομικής προστασίας, ενώ έγινε σημαντική προμήθεια, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας, δεν γίνεται -με ευθύνη των προϊσταμένων- η καθημερινή προώθηση και χρήση τους από όλους τους εργαζόμενους του δήμου και με βάση τα επιστημονικά πρωτόκολλα (π.χ. προβλεπόμενος χρόνος αλλαγής μάσκας κτλ).

Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που μέχρι τώρα επικρατούσε στους εργασιακούς χώρους. Θα ελεγχθεί για την τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν, έστω και των αποσπασματικών. Έχει ευθύνη να πάρει επιπλέον ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης, εργαζόμενων και κοινού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας και «lockdown».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια