Κρήτη

Ο καιρός στην Κρήτη: Πότε ξεκινάει το νέο κύμα κακοκαιρίας στο νησί - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει και πάλι την Κρήτη με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια σε συνδυασμό με ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή δημιουργούν και πάλι συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων στο νησί, όπου θα επηρεαστούν περισσότερο και πάλι βόρεια τμήματα του νησιού, καθώς και περιοχές της ενδοχώρας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Εμμανουήλ Λέκκα, ο οποίος μίλησε και στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV  «Ώρα Αιχμής» και στον δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη, το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη τις επόμενες ημέρες, με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Η νέα κακοκαιρία που αναμένεται να επηρεάσει προσεχώς το νησί μας προκαλείται και πάλι από τα ίδια αίτια που προκάλεσαν τις έντονες βροχοπτώσεις με τις καταστροφικές συνέπειες την περασμένη εβδομάδα.

Ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, εισβολή πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα βόρεια σε συνδυασμό με μια ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή δημιουργούν και πάλι συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων, με εκδήλωση καταιγίδων, ενώ αυτή τη φορά η ψυχρότερη αέρια μάζα αναμένεται να προκαλέσει πιθανά και χιονοπτώσεις σε ορεινές κυρίως ζώνες (με τα έως τώρα στοιχεία προσδιορίζονται σε υψόμετρα άνω των 1600 μέτρων).

Οι περιοχές που θα επηρεασθούν περισσότερο από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας εστιάζονται και πάλι στα βόρεια τμήματα του νησιού αλλά και σε κάποιες περιοχές της ενδοχώρας όπου ευνοείται η αστάθεια και η εκδήλωση καταιγίδων με ένταση των βροχοπτώσεων.

Πότε ξεκινάει η ένταση της κακοκαιρίας

Αν και η αλλαγή του καιρού προσδιορίζεται από αύριο Τετάρτη, με σταδιακή αύξηση των νεφώσεων και λίγες τοπικές βροχές, η ένταση της κακοκαιρίας ξεκινάει από την Πέμπτη με σταδιακή ενίσχυση των φαινομένων τα οποία θα διατηρηθούν μέχρι και το  βράδυ της Παρασκευής, ενώ ύφεση των φαινομένων και σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο.

Οι ενισχυμένοι Βόρειοι άνεμοι κάνουν την εμφάνιση τους στα πελάγη και σε νότιες περιοχές του νησιού από την Πέμπτη και θα διατηρηθούν ενισχυμένοι και για την Παρασκευή, ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων εμφανίζουν λίγο διαφοροποιημένη την κατανομή των έντονων βροχοπτώσεων με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα δυτικά τμήματα της Κρήτης, αλλά σημαντικά ύψη βροχοπτώσεων εμφανίζονται και ανατολικότερα όπου οι περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από το προηγούμενο κύμα και προφανώς απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι πιο ευάλωτες.

Τα νεότερα δεδομένα θα δίνουν καλύτερη προγνωστική εικόνα για τη διάρκεια, την ένταση των φαινομένων και των περιοχών που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

(Φωτογραφία πηγή: unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια