Επέτειος Πολυτεχνείου: Κάλεσμα συλλόγων παρά τις απαγορεύσεις

Κρήτη
Επέτειος Πολυτεχνείου: Κάλεσμα συλλόγων παρά τις απαγορεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργανώνουν κινητοποιήσεις με μέτρα ασφαλείας

Παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου,κάλεσμα  απευθύνει στους πολίτες την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην πλατεία Αγοράς το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

Μετά από εννέα μήνες, μας εξοργίζει να ακούμε το συνεχές αναμάσημα της καραμέλας για ατομική ευθύνη και οι αριθμοί της πανδημίας να εκτοξεύονται: κρούσματα, διασωληνωμένοι και νεκροί. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κρατική εξουσία με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συντελεί στη διάδοση της πανδημίας. Η κυβερνητική επιλογή της κατάρρευσης των νοσοκομείων, του στοιβάγματος στα ΜΜΜ, της εξαθλιωσης και φτωχοποίησης και της ακραίας συνταγής ιδιωτικοποίησης των πάντων, οδηγούν στο οριακό σημείο όπου η κοινωνία τραντάζεται από τον επιθανάτιο ρόγχο της και πασχίζει κάτω από τις μάσκες για την επιβίωση της!

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγο πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η φετινή πορεία στις 17 Νοέμβρη έχει κάτι το διαφορετικό. Δεν αφορά μόνο στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά πολύ περισσότερο είναι ένα σύμβολο του αγώνα μας για να διατηρήσουμε ζωντανό το δικαίωμα μας στη δημόσια και συλλογική αντιπολίτευση, και εν τελει στη διαδήλωση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ένα δικαίωμα που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, καθώς τους τελευταίους εννέα μήνες έχουμε μετατραπεί σε βωβούς θεατές μιας σειράς εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης.

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Θ. Καμπαγιάννης “Αν η Σκύλα είναι η θανατηφόρα πανδημία, η Χάρυβδη είναι μια αποχαλινωμένη εκτελεστική εξουσία που νομοθετεί ξέφρενα ενόσω καταργεί κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, πάντα στο όνομα της "προσωρινότητας" και της "έκτακτης ανάγκης" ”.

Για το αυτονόητο δικαίωμα μας στη ζωή πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να συγκεντρωθούμε και να διαδηλώσουμε συλλογικά. Πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις σε αυτές τις πολιτικές, τώρα, στις συνθήκες κατάρρευσης των νοσοκομείων, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της παιδείας, των ελευθεριών μας για να είμαστε εδώ και αύριο!

Καλούμε την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 στην πλατεία Αγοράς

Τηρούμε για την φροντίδα όλων μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα: μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά. Συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες να μην συμμετέχουν.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την εξέγερση στις 17 Νοέμβρη του ’73 αφού όπως αναφέρει:

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι εδώ και 47 χρόνια ημέρα μνήμης και αγωνιστικών εκδηλώσεων τιμής της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Δυνατά θα ακουστούν και φέτος, αν και κάτω από τις μάσκες, τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έχει εντείνει την τελευταία βδομάδα την προσπάθεια αποτροπής των εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την αυταρχική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για «απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» 4 ή περισσοτέρων ατόμων σε όλη τη χώρα για 4 μέρες και για επιβολή προστίμου σε όσους την παραβιάσουν. Πρόκειται για απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση δεν είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού, αλλά ο οργανωμένος εργατικός και λαϊκός αγώνας που κλονίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που υπηρετεί. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των φωνών που διεκδικούν και ενοχοποίησης όσων αντιστέκονται εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει στην καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο πρόσφατος νόμος για τις διαδηλώσεις, που δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης ή περιορισμού τους σε περίπτωση που απειλείται «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» της περιοχής, π.χ. της κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα διάλυσης της διαδήλωσης και υποχρεώνεται σε καταβολή αποζημίωσης ο οργανωτής σε περίπτωση «φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας».

Είναι υποκριτικό να κατηγορεί η κυβέρνηση όσους θέλουν να τιμήσουν τον αντιδικτατορικό αγώνα ότι ρισκάρουν να κάνουν «πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής».

Είναι υποκριτικό να επικαλείται τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τις συγκεντρώσεις, ενώ δεν έχει λάβει μέτρα για αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες διασποράς του ιού.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σπιλώσουν, να μειώσουν και αν μπορέσουν να καταπνίξουν το αντιϊμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό νόημα της μέρας. Να είναι σίγουροι, δεν θα τους περάσει! 

Εξάλλου, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει και με την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ότι μπορούν να οργανώνουν κινητοποιήσεις τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ενοχλούν, γιατί το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό τους, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από τότε. Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας. Το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «αμφισβητούμενα ύδατα» την περιοχή, ενώ σε πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των (τουρκικών) παραβιάσεων», μια τοποθέτηση που «γκριζάρει» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει θέμα συνόρων.

Η κυβέρνηση ανησυχεί, γιατί ξέρει ότι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται έχουν ένα συμβολισμό, αποτελούν ένα αγωνιστικό βήμα με διεκδικητικό περιεχόμενο. Γιατί η 17η Νοέμβρη κάθε χρόνο αποτελεί σταθμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ειδικά φέτος, σε μια περίοδο «κρίσης» της δημόσιας υγείας και κρίσης οικονομικής, το σύνθημα για «ψωμί», δηλαδή αξιοπρεπές εισόδημα για όσους απολύθηκαν,  εργάζονται εκ περιτροπής με μισθούς-ψίχουλα ή είναι άνεργοι, «παιδεία», δηλαδή σχολεία ασφαλή με 15 μαθητές ανά τάξη και επάρκεια σε μόνιμους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση, «ελευθερία», δηλαδή απελευθέρωση από το «ζυγό» της εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Η πάλη του λαού και των εργαζομένων ενάντια στη Χούντα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την οργάνωση του δικού μας αγώνα, ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας και θέλουν να ζούμε με ψίχουλα

Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου θα ενισχύσουμε την οργάνωσή μας, παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην κρατική καταστολή και περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν μόρφωση και υγεία, ενημέρωση σε όφελος των εργαζομένων. Διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας!

Δίνουμε το «παρών» στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες μας.

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης

Στ. Αρναουτάκης: «Διαχρονικά και επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου»

Στην Επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρεται με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια τιμά τους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

«Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων σε ανακοίνωσή του:

 Τώρα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, του αγροτικού εισοδήματος!

Δεν θα μας κλείσετε το στόμα, δεν θα μας βάλετε στον γύψο!

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων συμμετέχει στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία, και συμμετέχουν επαγγελματικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, ομάδες γυναικών. Το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» μεταφράζεται στα σημερινά αιτήματα για προστασία της υγείας μας, τη διασφάλιση του εισοδήματός μας, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες! Είναι ντροπή η κυβέρνηση να προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες τις, ενώ έχει αφήσει τον λαό σε πόλεις και χωριά απροστάτευτο! Όταν είμαστε σε πόλεμο και κινδυνεύει η ζωή και υγεία του λαού απαιτούνται ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ! ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΤΩΡΑ:

για γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και υγειονομικό υλικό, κινητά συνεργεία να κάνει μαζικά δωρεάν τεστ στα κεφαλοχώρια, στα συνεργεία συγκομιδής της ελιάς, την ώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα  στα  χωριά της περιοχής μας,

για να στηριχθεί ο βιοπαλαιστής αγρότης που πλήττεται το εισόδημά του, που τον πνίγει το κόστος παραγωγής, που τον κρατάνε όμηρο οι χαμηλές τιμές παραγωγού, που τον αφήνει απροστάτευτο το κράτος από καταστροφές, που δεν ξέρει τι του ξημερώνει,

για δασκάλους, καθηγητές, καθαρίστριες, να ενισχυθούν τα σχολειά για ασφαλή και σωστή μόρφωση των παιδιών, όχι να στοιβάζονται σε αίθουσες που ρημάζουν, να στέλνονται σπίτια τους, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά δεν διαθέτουν τα μέσα για τηλε-εκπαίδευση!

Όμως, τίποτα από αυτά δεν κάνει το κράτος, η κυβέρνηση, η περιφέρεια, ο δήμος. Λένε «δεν αντέχει η οικονομία». Η προστασία της περιουσίας μας, του εισοδήματός μας, το να βγάλουμε το λάδι μας και οι εργάτες το μεροκάματό τους με ασφάλεια, είναι «κόστος». Τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα είναι κόστος, την ώρα που ο τόπος μας κάθε τόσο βουλιάζει στη λάσπη και τα μπάζα, καίγεται, ενώ τρέμουμε τον σεισμό.

Όταν όμως μπαίνουν στη μέσα τα μεγάλα συμφέροντα, είναι κουβαρντάδες! Δεν είναι κόστος να ρίχνουν «ζεστό» χρήμα σε κλινικάρχες για να νοικιάζουν κρεβάτια, στους καναλάρχες για να παίζουν τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι κόστος τα δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της πατρίδας μας, για αυτούς που στηρίξανε τη δικτατορία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αυτούς που σήμερα βάζουν πλάτες σε σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και αλλαγής συνόρων! Μέσα σε όλα αυτά, φέρνει και νέο Πτωχευτικό Κώδικα, για να στηρίξει τις τράπεζες, εφορία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, να βάλουν χέρι στη λαϊκή κατοικία, στην επαγγελματική στέγη και εργαλεία, φέρνει «σαν τον κλέφτη» νόμο-ταφόπλακα στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Καθόλου τυχαία, αφού τα νέα αντιλαϊκά μέτρα χρειάζονται και «το μαστίγιο».

Η αγροτιά φορά μάσκα, αλλά έχει φωνή! Συμμετέχουμε στον συμβολικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε με τα εργατικά σωματεία, με ολιγομελή αντιπροσωπεία, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας, όπως και στην απεργία της 26/11. Δεν θα μας κάνει υποδείξεις καμία κυβέρνηση! Ο λαός ξέρει να τιμά την ιστορία του και να συνεχίζει την πάλη για τα δίκια του και θα βγει μπροστά  για τις ανάγκες του, όπως  και τότε, έτσι και σήμερα!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Άμεσα, τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα χωριά, στα συνεργεία συγκομιδής ελιάς από κινητή μονάδα, για τη θωράκιση των αγροτών κατά την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, και των εργατών, όταν μάλιστα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή!

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα μεγάλα χωριά, στα σχολεία, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ενισχυθούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και υποδομές. Να επιτάξουν εδώ και τώρα τις ιδιωτικές δομές Υγείας, όλους τους ιδιώτες γιατρούς της περιοχής, να τους εντάξουν σε κεντρικό κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ!

ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Φτηνά προϊόντα για τον λαό ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων.

Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Εξασφάλιση ενιαίας πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας. Καμία απόσπαση υπαλλήλων των υπηρεσιών των Δήμων για να «ξελασπώσει» η κυβέρνηση! Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Πραγματοποίηση καταγραφής και οριζόντιας αποζημίωσης στο 100% της καταστροφής από δάκο από τον ΕΛΓΑ για την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση λόγω του πρώιμου καύσωνα στα μέσα Μάη.

Αύξηση αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από το κράτος όσο διαρκεί η πανδημία. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Καμιά κατάσχεση/πλειστηριασμός χωραφιού, σπιτιού, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού. Κούρεμα χρεών, ιδιαίτερα δάνεια που έχουν αποπληρωθεί 2 και 3 φορές, με τα πανωτόκια να θεωρούνται πληρωτέα. Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Προστασία των παιδιών μας στα σχολεία από την πανδημία. Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, ασφαλής μεταφορά, όχι να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα/λεωφορεία.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, επαρκείς  σχολικές αίθουσες.

Μέτρα  για πρόσβαση όλων των μαθητών  στα  μέσα της τηλε-εκπαίδευσης. 

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου και από τη ΓΣΣΕ στο οποίο αναφέρει:

Σήµερα, 47 χρόνια µετά, η 17η Νοεµβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους μας παντοτινή μνήμη. Είμαστε εδώ για να διατηρήσουμε ζωντανή την φλόγα, της βούλησης και της ελπίδας, για τη δικαίωση του οράματος των χιλιάδων νεαρών πολιορκηµένων σ’ εκείνο το κάστρο της λευτεριάς των τριών ημερών.

Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας. Και υπάρχει και μια ακόμα μεγαλύτερη ιδέα, που έγινε πράξη στο Πολυτεχνείο, εκείνη της θυσίας. Τα θύματα της πανδημίας είναι αμέτρητα πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Το ίδιο αμέτρητα είναι και τα θύματα του φόβου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ως συνδικάτα στεκόμαστε λοιπόν, ταπεινά, µπροστά στη µνήµη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας.

Είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη...

Μήνυμα και από το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου:

Κάθε χρόνο η 17 Νοέμβρη αποτελεί μέρα μνήμης του ηρωικού ξεσηκωμού της νεολαίας, και συνολικά του ελληνικού λαού, απέναντι στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς που επέφερε εθνικά δεινά με την εισβολή και κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στο 38% της Κύπρου. Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. 

47 χρόνια μετά, πολλά από τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για τη διεκδίκησή τους απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Ο αγώνας για εργασία, για ουσιαστική και ποιοτική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών παραμένει αταλάντευτος.

Αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα σήμερα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να αγωνιστούμε ενάντια στους νοσταλγούς των φασιστικών καθεστώτων, στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και να βρεθούμε απέναντι στις πολιτικές του ακραίου εθνικισμού, της ακροδεξιάς ρητορικής που γεννά μισαλλοδοξία και ρατσισμό. Η καταδίκη πρόσφατα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί ηθική δικαίωση αλλά δεν εξάλειψε το πρόβλημα, απαιτείται συνεχής αγώνας και εγρήγορση των δημοκρατικών δυνάμεων για να χτυπηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και διεθνώς ο φασισμός και ο «κρυφοφασισμός» και όσους τον περιθάλπουν.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί όλους τους συναδέλφους, τη νέα γενιά, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην καθημερινότητά μας. Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Είναι επίκαιρη η σημερινή συνθήκη να αναδείξουμε ότι ο άνθρωπος τελικά μπορεί να βρεθεί πάνω και πέρα από τον φόβο και να αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτικής πράξης σε μια περίοδο υγειονομικής και διαφαινόμενης νέας οικονομικής κρίσης. Το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού αποδεικνύεται σε τέτοιες περιόδους μια φούσκα που σκάει στα χέρια των κρατών και πλήττει βάναυσα τις κοινωνίες. Η παταγώδης αποτυχία του αναδεικνύει την αναγκαιότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε δημοκρατικά την πολιτική που ως επίκεντρο έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και δημόσιας εκπαίδευσης, ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας κι όχι ενός κράτους διαιτητή παρατηρητή και πολλές φορές μεσάζοντα ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα.

Φέτος, η μέρα μνήμης του Πολυτεχνείου θα εορταστεί μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η Κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων covid-19, διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων στην Ελλάδα. Μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτική διαχείρισης της Κυβέρνησης με τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και με ανύπαρκτη προετοιμασία μπροστά στο 2ο κύμα της πανδημίας που οι ειδικοί προέβλεπαν ότι έρχεται. Κι εκτός από τις ευθύνες της για το υγειονομικό σκέλος προχώρησε σε αυταρχικά μέτρα όπως η απαγόρευση συγκεντρώσεων ανά την Επικράτεια κάτι που ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει καταγγείλει ως προς την συνταγματικότητα της απαγόρευσης και καλεί την Κυβέρνηση να την καταργήσει άμεσα.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές υγειονομικά τοπίο και τον αυταρχισμό που επιδιώκει να επιβάλει η Κυβέρνηση, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου δεν θα σιωπήσει κάτω από τη μάσκα, θα υψώσει τη φωνή του και θα ακουστεί και στο Ρέθυμνο το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου συμβολικά θα παραστεί στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 14:30 ώρα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα  (μάσκες, αποστάσεις κλπ) για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να υψώσουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για να διατρανώσουμε την προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί της του Πολυτεχνείου 1973

Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας

Ένωση Συνταξιούχων: Ψήφισμα καταδίκης για την απόφασης της κυβέρνησης για τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη:

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

Σε ανακοίνωση η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου (μέλος της ΕΕΔΥΕ) αναφέρει ότι:

Η Επιτροπή τιμά την αντιδικτατορική πάλη του λαού μας και συντάσσεται με τους μαζικούς φορείς που καλούν σε μαζικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Το νόημα του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένει ζωντανό κι επίκαιρο, αποτελεί παρακαταθήκη στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους ― με κάθε διαθέσιμο μέσο, οχυρωμένοι πίσω από την πανδημία ― επιδιώκουν να κάνουν πράξη αυτό που δεν κατάφεραν 47 χρόνια τώρα, να καταργήσουν τις εκδηλώσεις, την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, την πρεσβεία των φονιάδων των λαών.

Η 47η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει τον κόσμο στη δίνη οξύτατων αντιθέσεων, λυσσαλέων ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων. Η Ελλάδα μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα πορεύεται στον, επικίνδυνο για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς, δρόμο της μετατροπής σε ενεργειακό κόμβο, κόμβο μεταφορών. Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» απογειώνει την ελληνική εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη σε μια απέραντη βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών ενάντια στους ανταγωνιστές τους, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Η κυβέρνηση, από κοινού με τα κόμματα που κυβέρνησαν ως σήμερα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό έναν επικίνδυνο εφησυχασμό για τις πολύ επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο. Επικαλούνται την εθνική ενότητα και ομοψυχία για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στη λαϊκή αντίδραση και διεκδίκηση, για να μετατρέψουν το λαό σε συνένοχο και υποστηρικτή στους επικίνδυνους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Αναγορεύουν σε δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας” τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, όταν την ίδια ώρα:

  • είναι αυτοί που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, όπως φάνηκε κι από την πρόσφατη έκθεση του State Department που αμφισβητεί τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα της χώρας μας στο Αιγαίο
  • δεν αναγνωρίζουν καν σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρώντας την ενιαίο επιχειρησιακό χώρο
  • φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, καθώς και για τα νέα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό.

Αγνοούν το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, τα τεράστια κενά σε παιδεία – πρόνοια και τις χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής και προστασίας από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται

για τις λαϊκές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ετοιμάζονται για νέες αγορές του αιώνα με επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό του 2021 και, ταυτόχρονα, επιτίθενται σφοδρά στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, για να δώσουν νέα ώθηση στην ανάκαμψη του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις για παιδεία – υγεία – πρόνοια – συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς είναι άρρηκτα δεμένες με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών μας δυνάμεων στην Ελλάδα, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ –ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Η πάλη για την απόκρουση της κρατικής βίας, της καταστολής και του κρατικού ελέγχου στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις του δε μπορεί παρά να συνοδεύει την πάλη για την Ειρήνη.

Ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός του Πολυτεχνείου γίνεται ενάντια στις επιδιώξεις όλων αυτών που θέλουν να σιγήσουν οι αγωνιστικές φωνές, να μην ακουστούν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Ψεύτες και υποκριτές είναι όλοι όσοι βάζουν μπροστά τη δημόσια υγεία και την πανδημία. Έδειξαν καλά πόσο την υπολογίζουν και την ξεχνάνε όταν πρόκειται για τη σωτηρία της οικονομίας, για τα κέρδη των καπιταλιστών για τον τουρισμό.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους κάθε λογής απολογητές τους, το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του λαού. Να τη συνδυάσει με τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, οι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος θα δώσουμε το “παρών” στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΕ – ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Μήνυμα του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη, για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Στην επέτειο της κορυφαίας αντιδικτατορικής δράσης, θυμόμαστε και τιμούμε τις σύγχρονες Ηρωίδες και τους σύγχρονους Ήρωες της πατρίδας μας. Θυμόμαστε και τιμούμε τη νεολαία της εποχής που αμφισβήτησε, πάλεψε, αγωνίστηκε, που μπήκε μπροστά και αποτέλεσε το παράδειγμα. Θυμόμαστε και τιμούμε όλες και όλους που με αυταπάρνηση και αλληλεγγύη, αντιμετώπισαν τη χούντα με θάρρος και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, ο Νοέμβρης εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας, να υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά και τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες. Μέσα στην περιδίνηση της πανδημικής κρίσης, σε αυτή τη τόσο ζοφερή καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε, στέλνουμε ξανά ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους νοσταλγούς της χούντας και του φασισμού, σε όλους όσοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία: Στον αγώνα για τη Δημοκρατία, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους!»

Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 είναι κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση. Μια κινητοποίηση από τον λαό για τον λαό, για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο απονομιμοποίησε πλήρως τη δικτατορία. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου κατέρριψαν το ψέμα της «αναιμάκτου εθνοσωτηρίου επαναστάσεως».

Η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967. Οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονταν με φόρα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και αυτό έπρεπε να διακοπεί, να εμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, με τραγικό τρόπο. Ακόμα κι αν το Σύνταγμα δεν καταλυθεί και υπάρχει η επίφαση των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όταν κάποιος θελήσει επί σκοπόν να περιορίσει τα ατομικά, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, να ελέγξει την πληροφόρηση, να ενισχύσει την ανώτερη οικονομικά τάξη, να ελέγξει μέσω του φόβου τον λαό, μπορεί να το κάνει. Και μπορεί, όταν η κοινωνία δεν αντιδρά, δε διεκδικεί, δεν περιφρουρεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της που αποκτήθηκαν με αίμα.

Εν όψει της φετινής επετείου και με πρόσχημα τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει ευθεία επίθεση σε συνταγματικά δικαιώματα.

«Αναβαθμίζει» επικίνδυνα το ρόλο της αστυνομίας ήδη από το νομοσχέδιο που ψήφισε για τις δημόσιες συναθροίσεις τον Ιούλιο του 2020, με αποκορύφωμα το ΦΕΚ της 13ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, προκαλώντας την κοινωνία ολόκληρη.

Εικόνες από σκοτεινές εποχές του παρελθόντος ξεπηδούν μπροστά στα μάτια μας.

               Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Με όσα έχουν διαδραματιστεί  το τελευταίο διάστημα  αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Δημοκρατία και οι Ελευθερίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Το καθήκον όλων μας είναι να τις προασπίσουμε και να τις περιφρουρήσουμε.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δε θα μας στερήσει το Δικαίωμα, την Υποχρέωση να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία. Έστω και με διαφορετικούς τρόπους, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου, αποκτά φέτος μια διαφορετική διάσταση. Δόξα και Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και όσους έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθυμνης, Μαρία Λιονή, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε τα εξής:

«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα επτά χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτελεί κορυφαίο σύμβολο αντίστασης στη νεότερη πολιτική μας ιστορία και σημείο αναφοράς των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι μνήμες της εποχής, επαναφέρουν όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα και περιστατικά, που άφησαν αδρά τα σημάδια τους στην ιστορία του τόπου μας και συγκλόνισαν τις ελεύθερες δημοκρατικές συνειδήσεις.

Γεγονότα και πράξεις πρωτόγνωρες για τα ανθρώπινα δεδομένα, που αναδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια της ψυχής όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ιδέες, αξίες και ιδανικά.

Χάρη σε αυτές τις πράξεις αυτοθυσίας της τιμημένης γενιάς του Πολυτεχνείου, οι Έλληνες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ζουν, να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Οι σύγχρονοι αυτοί ήρωες, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί άνοιξαν το δρόμο για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, που αντιδρά σε φασιστικές ιδεολογίες και πρακτικές.

Το Πολυτεχνείο είναι η ζωντανή ιστορική παρακαταθήκη του λαού και κυρίως της νεολαίας μας, μετουσιώνοντας τον αγώνα της κοινωνίας για το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των πολιτών της.

Δυστυχώς η τρέχουσα συγκυρία και η δοκιμασία, που περνά η χώρα μας λόγω του Κορωνοϊού δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η θυσία τους και η δύναμη ψυχής τους  ζει μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μας, εμπνέοντας δύναμη και ελπίδα στην Κοινωνία μας».

Κοινό μήνυμα του Βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού και της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

Η φετινή επέτειος του «Πολυτεχνείου» προφανώς δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η πανδημία και το lockdown αλλάζουν αναγκαστικά τα δεδομένα και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα τιμήσουν, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Η κυβέρνηση όμως βρήκε την ευκαιρία, με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία, να επιδείξει «πολιτική πυγμής» απέναντι στο δημοκρατικό και αριστερό κόσμο και στις ευαισθησίες του, διολισθαίνοντας στην αστυνομοκρατία και στην εδραίωση «καθεστώτος εξαίρεσης» από τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προκαλεί αντιδράσεις, πυροδοτεί κοινωνική και πολιτική πόλωση και άρα δυναμιτίζει τελείως το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης των πολιτών στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Με άλλα λόγια, οι απαγορεύσεις αυτών των ημερών «βλάπτουν σοβαρά» και τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία.

Ελπίζουμε την ύστατη στιγμή να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος για τις πολιτικές εξελίξεις από τη κατάχρηση εξουσίας με την οποία «φλερτάρει» η κυβέρνηση και να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, θα συμμετέχει με ολιγομελή αντιπροσωπεία στην συμβολική εκδήλωση μνήμης που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού Ρεθύμνου την Τρίτη 17/11 τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα στα παιδιά:

H εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός λαός είχε στερηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες άνθρωποι. Επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας, επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην κοινωνία που εκφράστηκε με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ΄73 και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αφού συγκεντρώθηκαν πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Ο ραδιοσταθμός που εξέπεμπε από το Πολυτεχνείο ενέτεινε την αίσθηση αυτή στη συνείδηση όλων. Τις πρώτες ώρες της 17ης Νοεμβρίου ο στρατός πέρασε στην καταστολή της εξέγερσης. Η εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη του Μετσόβιου ήταν από τις συμβολικές στιγμές που περνούν αυτομάτως στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του λαού.

Οι μαθητές και οι φοιτητές, οι νέοι , ήταν αυτοί που ανέλαβαν να εκφράσουν την αγανάκτηση ενός ολόκληρου λαού και να διεκδικήσουν τις συνταγματικές του ελευθερίες. Η αυθόρμητη συσπείρωση γύρω από αυτούς υπογραμμίζει την ορμητικότητα και την αγωνιστικότητα της νιότης απέναντι σε οτιδήποτε ολοκληρωτικό, αυταρχικό και αναχρονιστικό. Πραγματικά, οι νέοι αποτελούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και η ουσιαστική καλλιέργεια και Παιδεία τους δίνει τα εφόδια να προσεγγίζουν με κριτικό πνεύμα τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Μέσα από την Εκπαίδευση στόχος είναι οι μαθητές/ριες να χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα, και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και αυτά των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Αυτό είναι το ιδανικό που μας θυμίζει τελικά η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Η γιορτή του Πολυτεχνείου είναι κατεξοχήν μία γιορτή της Εκπαίδευσης και την αναγάγει σε υπέρτατο αγαθό που οφείλουμε να προασπίσουμε και να υποστηρίξουμε όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες.

Μήνυμα από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

17 Νοέμβρη: Ημέρα μνήμης, τιμή και αγώνα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου , αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εργαζόμενοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά. Διαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων , είναι και επίκαιρα και διαχρονικά .

Σαράντα επτά (47) χρόνια μετά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για μια καλύτερη ζωή της τάξης μας. Η φετινή όμως επέτειος μας βρίσκει με περίσσια ευθύνη ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που διακυβεύει την δημόσια υγεία , που διακυβεύει τις ζωές των αγαπημένων μας ανθρώπων. Με σύνεση θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η Κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας προσπαθεί να επιβάλει μια σειρά απαγορεύσεων και αντεργατικών νόμων.

Η εργατική τάξη όμως και ο λαός δεν θα ανεχτούν να βάλει η Κυβέρνηση τα αναφαίρετα δικαιώματά μας σε lock down.

Το μήνυμα του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ότι δεν μπαίνουν σε καραντίνα ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ , ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
  • ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ . ΠΑΓΩΜΑ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ .

 ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,

  • ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ,
  • ΜΙΣΘΟΥΣ, ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ,
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ,
  • ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ,
  • ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ,

- ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ !

Σε ανακοίνωση για την επέτειο η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Ανατολικής Κρήτης αναφέρει:

Το έτος 2020 ζήσαμε όλοι την κατάφωρη υποβάθμιση των υπέρτατων αξιών για τις οποίες αγωνίστηκαν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο 47 χρόνια πριν... Σήμερα που δήθεν στο όνομα της υγείας οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, περιορίζονται ασφυκτικά οι ελευθερίες τους και η παιδεία των παιδιών τους είναι υπό κατάρρευση, ενώ η υγεία παλεύει να σταθεί… Σήμερα που ξεπουλιέται το δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονταν δωρεάν στο λαό, τις οποίες τώρα τις έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ.... Σήμερα ήρθε η ώρα να σκεφτεί σοβαρά ο καθένας μας, για το μέλλον. Για τους "ολίγους" που θα απολαμβάνουν στο μέλλον τα υπέρτατα αγαθά της αξιοπρεπούς εργασίας, της υγείας, της παιδείας και της ελευθερίας. Και για τους "πολλούς" που θα αφήνονται στην τύχη τους σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να γίνει όπλο στα χέρια κανενός που αντιπαθεί ή ενοχλείται από τη δημοκρατική λειτουργία, που βρίσκει το θεσμικό πλαίσιο «στενό κορσέ» απέναντι στο «μεγαλείο» της σκέψης του. Οι επιλογές για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι σαφείς και θα γίνουν σαφέστερες τις επόμενες ημέρες. Ήρθε η ώρα για τον καθένα μας να αποφασίσει αν θα πέσει στην παγίδα της απομόνωσης, της παραίτησης και της μοιρολατρείας ή με πείσμα θα ψάξει να βρει τρόπους να παραμείνει ενεργός και να διεκδικήσει συλλογικά τα πανανθρώπινα αγαθά γι' αυτόν και τα παιδιά του. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, φέτος στην επέτειο του Πολυτεχνείου και στη μνήμη των θυμάτων πέρα από οτιδήποτε άλλο, ας συλλογιστούμε, για όλα όσα χάνουμε και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα υπερασπιστούμε!!! Το μόνο σίγουρο είναι πως "όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" !!!

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Μετά από 47 χρόνια, ακόμη και σήμερα, η 17η Νοεμβρίου, παραμένει ορόσημο, αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα ενάντια στον φασισμό, ημέρα αγώνα για την Δημοκρατία, την εργασία, την δημόσια παιδεία και υγεία, την ελευθερία και την ισότητα.

Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης του Ελληνικού λαού, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας.

Ως συνδικάτα στεκόμαστε λοιπόν, ταπεινά, δίπλα  στη µνήµη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόμαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα, σεβόμενοι τα περιοριστικά μέτρα λόγο της πανδημίας, προστατεύοντας με αυτό το τρόπο το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία των συναδέλφων μας.

Παράλληλα καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News