Αποζημιώσεις 5 και 8 χιλιάδων € για τους πληγέντες από τη θεομηνία στην Κρήτη προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Κρήτη
Αποζημιώσεις 5 και 8 χιλιάδων € για τους πληγέντες από τη θεομηνία στην Κρήτη προτείνει το ΚΙΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τοποθέτηση του Γιάννη Κουράκη στη σχετική τηλεδιάσκεψη

Την επιτακτική αναγκαιότητα να υλοποιηθεί άμεσα ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών για τους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη επαγγελματίες, αγρότες, όπως και για τα νοικοκυριά, ανάδειξαν στο πλαίσιο σύσκεψης με τηλεδιάσκεψη τόσο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, όσο και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.

Αναλυτικότερα, οι σοβαρές καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με τον περιφερειάρχη της Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη πως χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.

«Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη των πληγέντων, τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, αλλά και τη θωράκιση των περιοχών με τις κατάλληλες υποδομές», ανέφερε και επισήμανε πως είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από την Πολιτεία και υλοποίηση από την Περιφέρεια, με έμφαση στην περιοχή του νέου αεροδρομίου και τον Βόρειο Οδικό Άξονα.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την τροπολογία που θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής αύριο Τρίτη, για την υπαγωγή και της Κρήτης στις ταχείες διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων που νομοθετήθηκαν για τις καταστροφές από τον “Ιανό” (Ν. 4728/2020).

Ειδικότερα, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

- Την αύξηση της χρηματοδότησης που δόθηκε στην Περιφέρεια και στους Δήμους που επλήγησαν, για την αποκατάσταση των υποδομών. Τα ως τώρα ποσά είναι ανεπαρκή.

- Την άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5.000 ευρώ για τους κατοίκους και 8.000 ευρώ για καταστήματα και εγκαταστάσεις.

- Την εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις και στις οικοσκευές, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές αποζημιώσεις, ιδιαίτερα όταν οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις λόγω των περσινών καταστροφών.

- Την αναστολή των πάσης φύσεων φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Σταύρος Αρναουτάκης - περιφερειάρχης Κρήτης, Γιάννης Κουράκης - πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Γουλιελμάκης - αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Νίκος Συριγωνάκης - αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Μαρία Λιονή - αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Γιάννης Στεφανάκης - δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Σέγκος - δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου, Μενέλαος Μποκέας - δήμαρχος Μαλεβιζίου Ηρακλείου, Μανόλης Φραγκάκης - δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, Γιώργος Μαρινάκης - δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτριος Κόκκινος - δήμαρχος Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, Γιάννης Ταταράκης - δήμαρχος Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, Παντελής Μουρτζανός - δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Ταβερναράκης - αντιπρόεδρος ΤΕΕ Αν. Κρήτης, Αντώνης Ζαχαριουδάκης - γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου, Μιχάλης Σαρρής - γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ρεθύμνου, και Γιώργος Μπελούκας- γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Καμίνης.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Κουράκη

Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. για το ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία της να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, αναφέρθηκε στο μέγεθος και την έκταση των ζημιών, στα αναγκαία μέτρα ανακούφισης, αλλά και στη στρατηγική ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της Κρήτης προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Ο Δήμοι της Κρήτης αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αποκατασταθούν τάχιστα.

Οι βασικές υποδομές, όπως δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και εγκαταστάσεις-δίκτυα διανομής νερού σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί.

Η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από το αρμόδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών και την υποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών κρίνεται θετική», υπογράμμισε ο Γιάννης Κουράκης.

Επισήμανε, δε, ότι ανάλογα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε δήμους και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης, όπου το μέτρο της χρηματοδότησης πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους πληγέντες ΟΤΑ της Κρήτης.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επικοινώνησε άμεσα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όπου τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης των Δήμων που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, μετά τη σαφή αποτίμηση των ζημιών, θα πρέπει να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που θα προκύψει, καθώς οι Δήμοι, λόγω της πανδημίας και των μέτρων ανακούφισης των πολιτών που λαμβάνουν, αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες αποκατάστασης από ίδια έσοδα.

Προτεραιότητα βέβαια πρέπει να είναι η χωρίς καθυστέρηση, άμεση και επαρκής αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και των αγροτών των οποίων η παραγωγή έχει πληγεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουράκης, η ΠΕΔ Κρήτης έχει ενημερώσει και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις για την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού και εφαρμογής ενός επικαιροποιημένου σχεδίου ολοκληρωμένης πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικές καταστροφές που θα περιλαμβάνει εξειδίκευση μελετών, δράσεων και κατασκευής των αναγκαίων έργων και υποδομών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Θεωρείται αυτονόητο ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός κ.λπ.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News