Συνεχίζονται οι εργασίες στα Μεγάλα Χωράφια – 2 χρόνια μετά την καταστροφή

Κρήτη
Συνεχίζονται οι εργασίες στα Μεγάλα Χωράφια – 2 χρόνια μετά την καταστροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία το έργο αποκατάστασης στο ένα ρεύμα του ΒΟΑΚ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο ύψος της περιοχής Μεγάλα Χωράφια, που είχε υποχωρήσει από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου του 2018. Το έργο υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τις παρεμβάσεις να συνεχίζονται εντατικά ώστε το επόμενο διάστημα να ανοίξει το ρεύμα κυκλοφορίας από Ηράκλειο προς Χανιά. Η κυκλοφορία, ωστόσο, θα συνεχίσει να γίνεται εκ περιτροπής, αφού εκκρεμούν οι παρεμβάσεις στο ρεύμα από Χανιά προς Ηράκλειο, που μέχρι σήμερα είναι ανοιχτό. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο εν λόγω τμήμα και να ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την υποχώρηση του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο σημείο, που έκοψε ουσιαστικά την Κρήτη στα δύο. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν μέσω των Μεγάλων Χωραφιών, με τεράστια ταλαιπωρία και επιπλέον χιλιόμετρα για τους οδηγούς. Το πρόβλημα αντιμετώπισε το 2018 με προσωρινές παρεμβάσεις ο ΟΑΚ και στη συνέχεια το έργο ανέλαβε το υπουργείο Υποδομών.

Το 2019, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών που επέδρασαν στη δημιουργία της αστοχίας στη συγκεκριμένη θέση, πραγματοποιήθηκε γεωλογική χαρτογράφηση και αποσαφήνιση των γεωλογικών και υδρογεωλογικών συνθηκών, τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής εκδήλωσης του φαινομένου και γεωτεχνική έρευνα. Σκοπός των ενεργειών αυτών ήταν κυρίως να αποφευχθεί πιθανή επέκταση του προβλήματος, που θα είχε σαν συνέπεια την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας της οδού και ουσιαστικά αποκοπή της βασικής οδικής σύνδεσης των Χανίων από την υπόλοιπη Κρήτη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο πιο δύσκολο τμήμα του έργου.

Ουρές και ταλαιπωρία -  Εκ περιτροπής η κυκλοφορία

Όλο αυτό το διάστημα, πάντως, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται εκ περιτροπής και μόνο από το ρεύμα από Χανιά προς Ηράκλειο. Τις περιόδους αιχμής σχηματίζονται ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων, με τους οδηγούς να βρίσκονται συχνά στα όρια της υπομονής τους, περιμένοντας σε φανάρι επί της εθνικής οδού. Την περίοδο αυτή, εξαιτίας της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι χρήστες του Βόρειου Οδικού Άξονα είναι μειωμένοι, γεγονός που ευνοεί και την εξέλιξη των εργασιών.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα δοθούν ανακατασκευασμένα σε κυκλοφορία στις αρχές του 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News