Κρήτη

«Η κυβέρνηση αγνοεί τα περιφερειακά Μέσα»

Τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της επαρχίας ζητούν με ερώτησή τους προς τον Στ. Πέτσα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Την ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των περιφερειακών ΜΜΕ» τονίζουν με παρέμβασή τους στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Ηρακλειώτης Νίκος Ηγουμενίδης, ρωτούν τον υφυπουργό, μεταξύ άλλων, πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες, και ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ.

«Η ανυπαρξία πολιτικής για τη στήριξη των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και τα πλείστα προβλήματα βιωσιμότητάς τους καταγράφονται πλέον τόσο στις ανακοινώσεις των Ενώσεων των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και Τύπου της περιφέρειας, όσο και σε εκείνες των Σωματείων των εργαζομένων.

Τα περιφερειακά ΜΜΕ παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολυφωνία, συνεισφέροντας παράλληλα στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του μιντιακού πεδίου, ώστε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά ΜΜΕ να νιώθουν ασφάλεια, για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους και τις θέσεις εργασίας, αλλά και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν λέγοντας πως «η κυβέρνηση και o υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει και παρακάμψει σκανδαλωδώς το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή αρνητές του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αδιαφανείς πρακτικές με δικαιολογία την πανδημία για να μοιράσει χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις. Θεσμοθετημένα προγράμματα με κανόνες και όρους καταργήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από τις αδιαφανείς Λίστες Πέτσα. Έχετε καταστρατηγήσει την υποχρέωση της ποσόστωσης, ώστε 30% να διοχετεύεται στα περιφερειακά Μέσα. Αντιθέτως, πανηγυρίζετε επειδή κατορθώσατε με τις Λίστες σας να κατευθύνετε μόλις και μετά βίας ένα 26% της διαφημιστικής δαπάνης προς τα ΜΜΕ της περιφέρειας. Μάλιστα, η ΕΙΕΤ σας κατηγορεί πως δεν ισχύει ούτε το 26%. Παράλληλα, καταργήσατε με το αρ. 86 του Ν. 4674/2020 το διαφανές και με κριτήρια πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου του Ν. 4609/2019 και των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, έπειτα από το φιάσκο με την απόφασή σας για χρηματοδότηση εφημερίδων, όπως το “Μακελειό” και η “Ελεύθερη Ώρα”, και για κατανομή των ενισχύσεων χωρίς αναλογικότητα ως προς τον αριθμό εργαζομένων, όπως όριζε η νομοθεσία. Εξάλλου, για την περίοδο της πανδημίας νομοθετήσατε με το άρθρο 43 της ΠΝΠ 1/5/2020 τη μείωση κατά 50% του ενοικίου περιφερειακών τηλεοπτικών Μέσων προς τη DIGEA, δηλαδή την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, παρόλο που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ζητήσει την κατά 100% απαλλαγή τους. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο νομοθετήσατε αυτή τη μείωση ουσιαστικά ωφέλησε κατά κύριο λόγο τους πανελλαδικούς σταθμούς, καθώς ταυτόχρονα μετακυλήσατε τη μείωση αυτή σε ισόποση μείωση του τιμήματος που καταβάλλει η DIGEA προς το Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων, ενώ το Δημόσιο επωμίστηκε επιπλέον και την αντίστοιχη μείωση 50% του ενοικίου των ίδιων των πανελλαδικών σταθμών προς την DIGEA, δηλαδή προς τον εαυτό τους.

Κύριε υπουργέ, τα περιφερειακά Μέσα αντιμετωπίζουν μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας τους. Τα έσοδά τους έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί λόγω και της ραγδαίας μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Η απώλεια αυτή δεν έχει αντισταθμιστεί από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, μιας και η κυβέρνηση δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών στην περιφέρεια και για την ανάδειξή τους από τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ. Αυτή η πολιτική οδηγεί συνειδητά τα περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό στραγγαλισμό και ασφυξία. Είναι αναγκαίο να αναλάβετε πρωτοβουλίες άμεσα. Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της εποικοδομητικής κριτικής, αλλά και των αποφασιστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας υπέρ της ουσιαστικής και διαφανούς στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Βάσει αυτού και αντιλαμβανόμενοι τη δυστοκία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή (πάρα των περί των αντιθέτων - συχνά - διακηρύξεων), σας υποβάλουμε και γραπτώς τις προτάσεις μας για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης περιφερειακών Μέσων.

Ένα πρόγραμμα ενισχύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, της “Εργάνης”, αλλά και του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων και αφού πρώτα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών από τις αρμόδιες Αρχές. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν με θεσμοθετημένα, ισότιμα και ξεκάθαρα κριτήρια, διαφανείς διαδικασίες και με ανάρτηση όλων των σχετικών δαπανών στη “Διαύγεια”. Έτσι ώστε να μην ξαναδούμε να δίνονται αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα, διασπορείς ψευδών ειδήσεων ή αρνητές του κορωνοϊού. Βασικός πυλώνας του προγράμματος θα είναι η διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή του 30% - τουλάχιστον - της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου, σε περιφερειακά ΜΜΕ».

Αναστολή πληρωμών προς DIGEA και ειδική ρύθμιση οφειλών προς ΕΔΟΕΑΠ

«Παράλληλα, απαιτείται να προβλεφθεί η κατά 100% αναστολή των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς την DIGEA. Η αναστολή αυτών των υποχρεώσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έδινε τη δυνατότητα στους σταθμούς να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα έκτακτη, ειδική ρύθμιση, των οφειλών των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου προς τον ΕΔΟΕΑΠ, με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων. Να προχωρήσετε, επιπλέον, σε γενναία φορολογικά μέτρα, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην εκτύπωση, την πώληση και τη διανομή εντύπων ή την αγορά τηλεοπτικού χρόνου, καθώς και στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς εντύπων στην περιφέρεια για το επόμενο 6μηνο.

Ταυτόχρονα, να διευρυνθεί το δίκτυο πώλησης των εφημερίδων σε περισσότερα σημεία (π.χ. supermarket) για όσο διαρκούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. Τέλος, απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας, όπως και η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας.

Κατόπιν όλων αυτών, έχοντας ως δεδομένες τις ελλείψεις και τις αβλεψίες της κυβέρνησης, καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων και άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υφυπουργός: Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες; Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης; Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ και πότε; Θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος ενίσχυσης των περιφερειακών Μέσων; Θα συνεχίσει την πρακτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ με Λίστες που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αδιαφάνεια; Θα τηρήσει το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στα περιφερειακά ΜΜΕ; Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί η υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο, αλλά για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα;».

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης - ο οποίος συνυπογράφει την ερώτηση - έκανε δήλωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συγκεκριμένα, θέτουμε τη διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή του 30% - τουλάχιστον - της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου σε περιφερειακά ΜΜΕ, την κατά 100% αναστολή των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς την DIGEA, την ανάγκη για γενναία φορολογικά μέτρα, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην εκτύπωση, την πώληση και διανομή εντύπων ή την αγορά τηλεοπτικού χρόνου, καθώς και στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς εντύπων στην Περιφέρεια για το επόμενο 6μηνο, και βεβαίως ένα πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας, όπως και η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας.

Σε αυτές τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες στιγμές, η φωνή των Μέσων της περιφέρειας πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται δυνατά. Και μια γενναία, διαφανής και με σχέδιο ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ και των εργαζομένων τους είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια