Πως θα γίνει η αποζημίωση μετά την κακοκαιρία - Τι πρέπει να κάνουν οι πληγέντες

Κρήτη
Πως θα γίνει η αποζημίωση μετά την κακοκαιρία - Τι πρέπει να κάνουν οι πληγέντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβεβαιώνει τους πληγέντες για τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών η Περιφέρεια Κρήτης

Με συντονισμένο τρόπο ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ συνεργάζεται με τους όλους τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς, με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινότητας των πολιτών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και χρήσιμη ενημέρωση για τους επιχειρηματίες που καταστράφηκαν από τις πρωτοφανείς βροχές.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Οι συνέπειες της τελευταίας θεομηνίας είναι μεγάλες σε πολλά χωριά και οικισμούς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Η Περιφέρεια Κρήτης με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα τεχνικά μέσα που διαθέτει βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν. Πρωταρχικό μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους, την Πολιτική Προστασία και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και οι αποζημιώσεις στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, ξεκινά και η διαδικασία για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, προκειμένου το γρηγορότερο δυνατόν να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα των κατοίκων».

Ενημέρωση επιχειρήσεων

«Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία καταγραφής, σήμερα ανακοινώνουμε τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Σε νεότερη ανακοίνωση θα δοθούν ανάλογες οδηγίες για τους επιχειρηματίες από τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου και Χανίων», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Ως εκ τούτου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και στην ενότητα “Καταγραφή ζημιών από φυσικές καταστροφές για επιχειρηματίες” να βρίσκουν την απαραίτητη πληροφόρηση, τη σχετική αίτηση και κάθε άλλο χρηστικό υλικό. Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: (https://www.crete.gov.gr/press-releases/katagrafi-zimion-stis-epicheiriseis-apo-tin-prosfati-theominia-gia-tis-p-e-irakleioy-kai-rethymnoy/).

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης/πλημμυρισμένης επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτηρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα πάει να ελέγξει την επιχείρησή του.

Η ανακοίνωση αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις. Για την καταγραφή πληγεισών οικιών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους κατά τόπους Δήμους.

Π.Ε. Ηρακλείου

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα διεξάγουν αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στο διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2020, στον Δήμο Ηρακλείου (Δημοτική Ενότητα Ν. Αλικαρνασσού και 2η Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Ηρακλείου) και στον Δήμο Χερσονήσου, και στο διάστημα 6-10 Νοεμβρίου 2020 στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος (Δημοτική Ενότητα Θραψανού και Δημοτική Ενότητα Καστελίου) και στον Δήμο Χερσονήσου, προκειμένου να εγκριθούν οι σχετικές επιχορηγήσεις.

Για την αποφυγή συνωστισμού, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: (https://www.crete.gov.gr/press-releases/katagrafi-zimion-stis-epicheiriseis-apo-tin-prosfati-theominia-gia-tis-p-e-irakleioy-kai-rethymnoy/), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, και στη συνέχεια σκαναρισμένη στο e-mail: [email protected], είτε στα γραφεία των αρμόδιων Δήμων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2813/410.202 (γραφείο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου).

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης είναι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.), καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, οι οποίοι ασκούσαν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα την ημέρα που συνέβη η θεομηνία και συνεχίζουν να λειτουργούν (με τον ίδιο ΑΦΜ) κατά τον χρόνο καταβολής της.

Π.Ε. Ρεθύμνου

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι πληγείσες επιχειρήσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 10ης Νοεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Εκτός από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, εναλλακτικά μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε έντυπη μορφή στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (κεντρικό κτήριο Π.Ε. Ρεθύμνου, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2ος όροφος, γραφείο 204), αφού αρχικά επικοινωνήσουν για ραντεβού με το τηλέφωνο 28313/40.716. Κατά την προσέλευση στην Π.Ε. Ρεθύμνου θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19 (μάσκα, αποφυγή συνωστισμού κ.τ.λ.).

Με τους ανθοπαραγωγούς

Συνάντηση με τους ανθοπαραγωγούς υπαίθριας καλλιέργειας γαρύφαλλων στον δήμο Χερσονήσου πραγματοποίησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωσης της 20ής Οκτωβρίου, καθώς και από τις πρόσφατες έντονες καταιγίδες που έπληξαν την παραγωγή τους.

Η τροπολογία στην Ολομέλεια

Την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να τύχουν της πρόνοιας και της μέριμνας της Πολιτείας οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε με αφορμή τις καταστροφές από τον “Ιανό”.

Την τροπολογία, που έχει κατατεθεί στο ν/σ του υπ. Ανάπτυξης, υπογράφουν ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου και 6 ακόμη βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, και αφορά αποκλειστικά στην ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην Κρήτη, με αναλογική εφαρμογή του Νόμου 4728/20 για τον “Ιανό” και για τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, τον Δήμο Οροπεδίου της Π.Ε. Λασιθίου και τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού της Π.Ε. Ηρακλείου.

Οι βουλευτές ζητούν χωρίς επανάληψη της γραφειοκρατικής διαδικασίας έκδοσης αντίστοιχων αποφάσεων, παρά μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο, την αναλογική εφαρμογή του νόμου για τον “Ιανό”, προκειμένου να στηριχθούν άμεσα οι πληγέντες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις καταστροφές που προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

1,8 εκατ. στην Περιφέρεια και 1,5 εκατ. σε Δήμους του Ρεθύμνου

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε 1.800.000 ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης και 1.550.000 ευρώ στους Δήμους του νομού Ρεθύμνου για τις πρώτες επεμβάσεις αντιμετώπισης των καταστροφών.

Την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης κυβερνητικό κλιμάκιο, με σκοπό την αποκατάσταση των πρώτων ζημιών έως ότου ολοκληρωθούν οι καταγραφές από τα αρμόδια υπηρεσιακά κλιμάκια.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, εγκρίθηκαν οι παρακάτω χρηματοδοτήσεις από το “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χώρας”:

- Χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης με το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.800.000,00).

- Χρηματοδότηση του Δήμου Ρεθύμνου με το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00).

- Χρηματοδότηση του Δήμου Μυλοποτάμου με το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000,00).

- Χρηματοδότηση του Δήμου Αγίου Βασιλείου με το ποσό των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (350.000,00).

- Χρηματοδότηση του Δήμου Αμαρίου με το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00).

- Χρηματοδότηση του Δήμου Ανωγείων με το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000,00).

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News