Κρήτη

Ημέρα που θα θυμούνται και στην πυροσβεστική - Μεταξύ των διασωθέντων και παιδιά

"Ήρωες" οι πυροσβέστες που έσωσαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές

Πλημμύρες στο δ. Χερσονήσου: Τα "αντανακλαστικά" της πυροσβεστικής υπηρεσίάς λειτούργησαν ακαριαία με αποτέλεσμα να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή

Οι  καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το δήμο Χερσονήσου, έθεσαν σε πλήρη ετοιμότητα τη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Ηράκλειο που είχε ένα και μοναδικό στόχο: να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, από τη μανία του καιρού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση με δεκάδες άντρες, πυροσβεστικά οχήματα και κλιμάκια της ΕΜΑΚ, να ρίχνονται στη μάχη της διάσωσης.

Μεταξύ των ανθρώπων που είδαν το «χάρο με τα μάτια τους», ήταν και μικρά παιδιά. 

Ανήλικοι που μαζί με την οικογένειά τους, είτε είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτια, είτε βρίσκονταν παγιδευμένοι μέσα σε αυτοκίνητα.  

Είναι άλλωστε εντυπωσιακοί και οι αριθμοί που κατέγραψε το συντονιστικό της πυροσβεστικής, στον απολογισμό του, μία ημέρα μετά τη θεομηνία που άφησε πίσω της  μία ασύλληπτη καταστροφή σε επιχειρήσεις και περιουσίες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις  και συγκεκριμένα 450 κλήσεις, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Πραγματοποιήθηκαν 38 διασώσεις, εκ των οποίων 53 αφορούσαν ενήλικες ,23 ανήλικους και 3 άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής ήταν οι διασώσεις ανθρώπων.

27 οχήματα με 80 υπαλλήλους που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ενώ πραγματοποιήθηκαν μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας , 21 οχήματα με 60 υπαλλήλους  έχουν ξεκινήσει την επιχειρήσεις άντλησης υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις ενώ 100 ακόμη  κλήσεις βρίσκονται σε αναμονή .

Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

 

«Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου 2020, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 450 Κλήσεις για παροχή βοηθείας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 79 ατόμων σε ασφαλές σημείο. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 120 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων και μεταφορές 8 ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης παραμένουν σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα στην Κρήτη σήμερα Τετάρτη, βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια