Μετρούν πληγές στο Δ. Χερσονήσου που "γονάτισε" από τον κατακλυσμό - Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο

Κρήτη
Μετρούν πληγές στο Δ. Χερσονήσου που "γονάτισε" από τον κατακλυσμό - Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει μπει ακόμη τυπικά ο χειμώνας, αλλά ήδη ο νομός Ηρακλείου μετρά φέτος δύο πλημμύρες, σε μια χρονιά που φαίνεται ότι θα πέσει... πολύ νερό!

Εικόνες «Αποκάλυψης» έζησε χθες ο δήμος Χερσονήσου, με τους κατοίκους να βιώνουν την πιο καταστροφική θεομηνία που μπορούν, ίσως, να θυμηθούν. Από τις πρωινές ώρες άνοιξαν κυριολεκτικά οι ουρανοί, με το νερό να πέφτει για ώρες σε πρωτόγνωρες ποσότητες, μετατρέποντας τη Χερσόνησο, τα Μάλια, τη Σταλίδα και την ευρύτερη περιοχή σε κρανίου τόπο, με ορμητικούς χειμάρρους να απειλούν ακόμα και τις ζωές τους.

Από τις λάσπες και τα φερτά υλικά, οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν πολύ μεγάλες και όσο περνούν οι ώρες το μέγεθος της καταστροφής μεγαλώνει διαρκώς.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες του δήμου δεν πίστευαν στα μάτια τους, αντικρίζοντας τις περιουσίες τους να έχουν θαφτεί στις λάσπες και οι ίδιοι να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιδράσουν απέναντι στα ξεσπάσματα του καιρού!

Μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πληγεί τρεις φορές. Την πρώτη φορά είδαν το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να ραβδίζει τις ελιές τους και να “πληγώνει” τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά. Τη δεύτερη φορά είδαν τους ουρανούς να ανοίγουν και να τους πλημμυρίζουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, δρόμους και μαγαζιά, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές. Και πάνω που προσπαθούσαν να καταγράψουν τις πληγές τους και να βάλουν σε μια τάξη τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις, ήρθε χθες το πρωί το χειρότερο χτύπημά τους από πρωτόγνωρης έντασης και μεγέθους βροχοπτώσεις. Βέβαια, οι έντονες βροχές υπήρχαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας από Δευτέρα προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες και οι πιο καταστροφικές και ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν χθες γύρω στις 10 πρωί, μετατρέποντας αρκετές περιοχές του Ηρακλείου και της Ανατολικής Κρήτης σε χειμάρρους, λίμνες και σε περιοχές που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

https://www.youtube.com/watch?v=pVqgN1FMags?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και απότομο, που ο κόσμος αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια να κινδυνεύσουν άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Στον δήμο Χερσονήσου χρειάστηκε οι αρμόδιοι να επέμβουν τουλάχιστον σε 8 απεγκλωβισμούς. Μάλιστα, το neakriti.gr δημοσίευσε συγκλονιστικό βίντεο, όπου καρέ-καρέ προβάλλεται η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο. Με προσεκτικές κινήσεις, πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Σε Μάλια και Ανάληψη χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από σπίτια και αυτοκίνητα. Τα οχήματα που έμοιαζαν με... συγκρουόμενα αυτοκινητάκια παρασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία από τα ορμητικά νερά.

Επίσης, η ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου δημιούργησε ένα εφιαλτικό σκηνικό σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα σε Γούβες και Γούρνες.

Χθες το πρωί στήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα και το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ διερευνούσε και το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες.

Στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις.

Χθες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των υπηρεσιών, οκτώ άνθρωποι (πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι) απεγκλωβίστηκαν από κλιμάκια της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν με ηρωικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει εκ νέου τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου από το πρωί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σε οκτώ περιπτώσεις ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους, που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.

Εξήντα πυροσβέστες με 20 οχήματα της Π.Υ. βρίσκονταν επί ποδός. Όσο περνούσε η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γινόταν πιο έντονη, οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε χθες η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η παλαιά εθνική οδός από τον κόμβο Σταλίδας-Μοχού έως τον κόμβο Σισίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Αυτοψία από Αρναουτάκη

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του δήμου Χερσονήσου επισκέφτηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο και Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών από την ορμή και τον όγκο των υδάτων που παρέσυραν κάθε εμπόδιο στο πέρασμά τους.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=zkGDSb0qA8w?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

 «Τα έργα του ΒΟΑΚ “φταίνε” για τις πλημμύρες»

Τα έργα του ΒΟΑΚ “έδειξε” ως υπεύθυνο για τις πλημμύρες που αντιμετωπίζει η περιοχή του δήμου Χερσονήσου τα τελευταία χρόνια ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, σε δηλώσεις του στο Δελτίο Ειδήσεων της “ΚΡΗΤH TV”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σέγκος τόνισε ότι «την τελευταία 4ετία γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο πλημμυρικών φαινομένων σε όλο το βόρειο μέτωπο. Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, τελειώνοντας η κατασκευή του τμήματος “Γούρνες-Χερσόνησος” του ΒΟΑΚ, οι απορροές των νερών γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία και οδηγούνται σε ρυάκια, στα οποία δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα ώστε να δεχτούν αυτές τις ποσότητες υδάτων.

Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες, προκειμένου τα νερά αυτά να περνάνε από συγκεκριμένους αγωγούς και με τρόπο ασφαλή. Και να αναλάβουν το κόστος των μελετών και των παρεμβάσεων οι αρμόδιοι φορείς, φυσικά και με τη συνεργασία μας».

Μετρούν πληγές στο Καστέλι

Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου μετρούν τις πληγές τους. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο κάτοικος του Σκλαβεροχωρίου Δημήτρης Μανιός τόνισε: «Εμείς σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είχαμε ζημιές. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, τις ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος σε μας, λέγοντας ότι κατά τη σύμβαση του αεροδρομίου δεν υπήρχε καμιά αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή.

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, “τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τη διέλευση του δρόμου του ΒΟΑΚ που θα ενώνει το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν έχουν προβλεφθεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Το ακόμα τραγικότερο είναι ότι ο δρόμος θα αποκόπτει τα δύο χωριά, χωρίς να υπάρχει ανισόπεδος κόμβος»...

Ετοιμότητα από Δήμο Φαιστού

Την προσοχή των δημοτών κι επισκεπτών του Δήμου εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Στο πλαίσιο της εγρήγορσης και προετοιμασίας που υπάρχει ήδη από προχθές, η δημοτική Αρχή προχώρησε στο κλείσιμο των ιρλανδικών διαβάσεων, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει παράλληλα στους πολίτες να μη μετακινούνται από και προς τα συγκεκριμένα σημεία, να αποφεύγουν οποιαδήποτε άσκοπη μετακίνηση ή σημεία που πιθανά να δημιουργήσουν κατολισθήσεις, αλλά και να υπακούν στις υποδείξεις των ειδικών.

ΒΟΑΚ - Οι "καταρράκτες" στην εθνική

Η μανία του φαινομένου είναι τέτοια που οδήγησε στο κλείσιμο δρόμων επί της παλιάς και νέας εθνικής οδού. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούσαν στους διερχόμενους οδηγούς οι “καταρράκτες” που σχηματίστηκαν σε σημείο του ΒΟΑΚ, με τις εικόνες να κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου.

Πλέον, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων κυκλοφορίας των οχημάτων, με ένα και μοναδικό σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών.

Με ορμητικά ποτάμια στους δρόμους ξύπνησαν οι κάτοικοι των Μαλίων, οι οποίοι είδαν σπίτια και αυτοκίνητα να κρύβονται κάτω από τα νερά. Ο όγκος των υδάτων ήταν τόσο μεγάλος που οι δρόμοι γρήγορα έγιναν σχεδόν αδιάβατοι και άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναγκάστηκαν να γαντζωθούν σε κολόνες για να σωθούν.

Οι απεγκλωβισμοί

Χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού για 32 άτομα, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ 70 κλήσεις έγιναν μέχρι το βράδυ χθες για άντληση υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχτεί 400 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 25 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχτεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του αρχηγού Π.Σ., αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην περιφέρεια Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο

Σήμερα, εξάλλου, θα βρίσκεται στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον κ. Λιβάνιο θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

https://www.youtube.com/watch?v=Fp_ZxAxiikw?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα σχολεία σε Μυλοπόταμο και Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, η διακοπή των μαθημάτων από χθες αφορά σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Ο Δήμος Χερσονήσου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, παιδικοί σταθμοί, νήπια και δημοτικά σχολεία για σήμερα Τετάρτη αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πνίγηκαν και μέλισσες

Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν στη “Νέα Κρήτη” μελισσοκόμοι, έχουν από τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα πνιγεί και χιλιάδες μέλισσες! Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Ηρακλειώτης μελισσοκόμος Λευτέρης Καργάκης, «στην περιοχή της Σταλίδας εμείς χάσαμε 120 κυψέλες, ενώ κάποια κομμάτια τους τα βρήκαμε να τα έχει παρασύρει το νερό μέχρι την παραλία. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί εμείς τις μέλισσες τις είχαμε τοποθετήσει σε ορεινή περιοχή. Αλλά, δυστυχώς, δε γλίτωσαν ούτε αυτές από τη μανία του καιρού»!

 Φιλοξενία στους πληγέντες

Ο Δήμος Χερσονήσου ανακοινώνει την παροχή προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών και ατόμων που δεν είναι δυνατή η διαβίωση στις οικίες τους, καθώς επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν από προχθές το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή.

Όσοι έχουν πληγεί μπορούν να μεταβούν άμεσα στο ξενοδοχείο “Palmera” (25ης Μαρτίου 14, Λιμ. Χερσονήσου, τηλ. 28970/22.481).

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗ

“Μαλακώνει” από σήμερα ο καιρός

Από το απόγευμα χθες, ευτυχώς, ο καιρός “μαλάκωσε”. Ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας προβλέπει για σήμερα ότι «η εικόνα του καιρού θα είναι βελτιωμένη».

Επίσης, ο κ. Λέκκας έδωσε νέα βροχομετρικά στοιχεία για περιοχές της Κρήτης που δέχτηκαν τεράστιες ποσότητες βροχής μέσα σε διάστημα ελάχιστων ωρών.

Όπως είπε στο neakriti.gr, στα Μάλια έπεσε βροχή τόση όση θα μπορούσε να πέσει στο διάστημα της χειμερινής περιόδου.

Οι περιοχές που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από προχθές το απόγευμα μέχρι και χθες νωρίς στις 12 το μεσημέρι, με τα Μάλια, τα Αγριανά και το φράγμα Ποταμών να ξεχωρίζουν:

- Μάλια: 308 χιλιοστά ύψους βροχής (τα οποία και ισοδυναμούν με ένα τόνο σε κάθε στρέμμα).

-Αγριανά: 279 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Φράγμα Ποταμών: 293 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Μοχός: 198 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου: 69 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Σταυράκια: 134 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Άγιος Μύρωνας: 134 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Επισκοπή Πεδιάδος: 167 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Ανώγεια: 121 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Νεάπολη Σητείας: 102 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Οροπέδιο Ασκύφου: 146 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Σέμπρωνας: 120 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Ανατολικό Ηράκλειο: 86 χιλιοστά ύψους βροχής.

- Δυτικό Ηράκλειο: 90 χιλιοστά ύψους βροχής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Χερσονήσου, Οροπεδίου και Μινώα

Με επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ζητά την άμεση κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.

Στην επιστολή που εστάλη για το θέμα και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Κουράκη και κ. Μαλανδράκη, αντίστοιχα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ιδιαίτερα και σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν καταρχήν οι δήμοι Χερσονήσου (τεράστιας κλίμακας καταστροφές), Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Αμαρίου, ενώ καθώς το κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα και άλλοι δήμοι της Κρήτης να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν καταστροφές στους δήμους αυτούς από την προηγούμενη κακοκαιρία του μηνός Οκτωβρίου.

Κύριε υπουργέ, για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως:

α) Να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα,

β) Να χρηματοδοτηθούν έκτακτα από το υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμοι της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από θεομηνίες.

Σαφής εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω του επείγοντος της κατάστασης, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Σας ευχαριστούμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News