«Παράθυρο» για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη - Υπό επεξεργασία η επέκταση των χωρικών υδάτων

Κρήτη
«Παράθυρο» για τα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη - Υπό επεξεργασία η επέκταση των χωρικών υδάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό επεξεργασία, μετά το Ιόνιο, η επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια του νησιού μας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια

 

«Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα» ήταν το στίγμα που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με φόντο το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή της Κρήτης...

Με τη δήλωση αυτή ο Νίκος Δένδιας άνοιξε “παράθυρο” για επέκταση στα 12 μίλια και εδώ στην περιοχή μας, αποφεύγοντας πάντως εμφανώς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του σε σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις...

Πέρα από το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το νησί μας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και από στρατιωτικής σκοπιάς. Μετά τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επέκταση-αναβάθμιση της ναυτικής Βάσης στη Σούδα, ώστε μελλοντικά να αποτελέσει ένα δεύτερο μεγάλο ναύσταθμο μαζί με αυτόν της Σαλαμίνας, στο “μικροσκόπιο” φαίνεται ότι μπαίνει η στρατιωτική ενίσχυση του νησιού μας και με ελικόπτερα! Μάλιστα, διαρροές και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πλάνο δημιουργίας μιας μόνιμης βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και δικές της εγκαταστάσεις συντήρησης...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο “Θέμα”, ενώ τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θέλησε να απαντήσει σιβυλλικά, σημειώνοντας πως «επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα».

Ειδικότερα, η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στην ερώτηση αν και πότε η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ήταν η εξής: «Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και βεβαίως το εθνικό συμφέρον».

Στη συνέντευξή του στο “Θέμα” ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση τουρκική προκλητικότητα» και αποκαλύπτει ότι σε αυτό το κλίμα οι διερευνητικές επαφές είναι αδύνατες.

«Στις τουρκικές προκλήσεις απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοκοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή», υπογράμμισε ακόμα ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. και επισήμανε ότι η Τουρκία «υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, προωθεί διχαστικό λόγο και τείνει να γίνει το φερέφωνο του ακραίου Ισλάμ στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφέρεται στη συνεργασία με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Υψηλοί τόνοι ξανά από Ερντογάν

«Καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο» και τις παράνομες έρευνες του “Ορούτς Ρέις” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δήλωσε πως αναμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας, κατά την προσφιλή του πλέον τακτική, εκ νέου αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο των Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο. Σήκωσε τους τόνους, διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, και ταυτόχρονα εμφανίστηκε υπέρμαχος του διαλόγου τόσο με την Ελλάδα όσο και με τις άλλες χώρες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου...

«Η χώρα μας, η οποία κουβαλά στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποδέχεται επ’ ουδενί να την αγνοούν στο θέμα των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε την υπομονή και την ψυχραιμία μας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της προσέδωσε το γεγονός ότι έχει δίκιο. Δε σηκωνόμαστε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο η Ε.Ε. θα απελευθερωθεί από την έλλειψη στρατηγικής που την έχει απομακρύνει από την Τουρκία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα των απειλών και των εκβιασμών δεν ωφελεί. Η πρότασή μας για συνέδριο των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι Τ/Κ, δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, εκφράζοντας και την ελπίδα πως οι έρευνες που ήδη διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν σύντομα καλά νέα.

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα

Έρχεται βάση ελικοπτέρων στην Κρήτη;

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα το πλάνο που υπάρχει στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αναδιαμόρφωση της ναυτικής Βάσης στη Σούδα σε ένα μεγάλο ναύσταθμο, εφάμιλλο του βασικού ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα, αυτή όμως δεν είναι η μοναδική κομβική κίνηση που σχεδιάζεται.

Στο κάδρο των συζητήσεων, με φόντο φυσικά και την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, φαίνεται ότι βρίσκεται και μια έτερη σημαντική κίνηση. Ο λόγος για τη δημιουργία μόνιμης βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και εγκαταστάσεις συντήρησης - και θα προστεθεί στις βάσεις των Μεγάρων, του Στεφανοβικείου και της Αλεξάνδρειας.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κρήτη, το ΓΕΣ - σύμφωνα με τις πληροφορίες των “ΝΕΩΝ” - ενδιαφέρεται να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Και γι' αυτό έχει αρχίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδέα που είχε διατυπωθεί και από παλαιότερες στρατιωτικές ηγεσίες. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούν μάλιστα ότι η υλοποίηση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Τα ελικόπτερα ούτως ή άλλως μπορούν να πάνε παντού. Και η Κρήτη έχει πολλά αεροδρόμια». Όμως, προσθέτουν, βασική προϋπόθεση μιας βάσης «είναι να υπάρχει και σταθμός συντήρησης». Η χρησιμότητα των ελικοπτέρων είναι αναμφισβήτητη, αφού στην Κρήτη υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μια βάση θα προσδώσει ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Ως λύση παλαιότερα είχε προταθεί το σημερινό πολιτικό αεροδρόμιο στο Ηράκλειο, το οποίο θα μεταφερθεί στο Καστέλι.

Βεβαίως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι επίσημο ή οριστικό με τη μορφή ανακοινώσεων. Ωστόσο, η δημιουργία μόνιμης, αυτόνομης βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη φαίνεται ότι είναι μια κίνηση την οποία μελετούν προσεκτικά οι επιτελείς του “Πενταγώνου” με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News