Η μανία του καιρού «χτύπησε» ξανά το δήμο Χερσονήσου: Πνίγηκαν ζώα - Καταστράφηκαν δρόμοι

Κρήτη
Η μανία του καιρού «χτύπησε» ξανά το δήμο Χερσονήσου: Πνίγηκαν ζώα - Καταστράφηκαν δρόμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυπολόγιστες οι ζημιές και αυτή τη φορά στο δήμο Χερσονήσου

Η Κρήτη συνεχίζει να μετράει πληγές από την χθεσινοβραδινή, πολύ ισχυρή βροχόπτωση που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο δήμο Οροπέδιο Λασιθίου, στο δήμο Μινώα Πεδιάδος και πλέον και στο δήμο Χερσονήσου.

Οι ζημιές σε περιοχές στον τελευταίο προαναφερθέντα δήμο, είναι ανυπολόγιστες με τους κατοίκους και την δημοτική αρχή, με το πρώτο φως της ημέρας να έρχονται μπροστά σε ένα δραματικό σκηνικό.

Ακολουθούν φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Facebook του δημάρχου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Γωνιές, όπου έφθανε με μορφή χειμάρρου το νερό της βροχής από το Οροπέδιο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής κ. Γιάννη Σέγκο, που μιλώντας στο neakriti, δεν έκρυψε την απογοήτευση του καθώς ο δήμος του μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων δέχεται εκ νέου σοβαρό πλήγμα από την μανία των δυσμενών καιρικών φαινομένων, αν δεν μεσολαβούσαν εγκαίρως με τεχνητά μέσα ν’ ανακόψουν την πορεία του υγρού στοιχείου, τώρα η κατάσταση στις Γωνιές θα ήταν όντως  εφιαλτική.

Πολύ μεγάλη προσοχή στον κεντρικό δρόμο της Λαγκάδας από Ποταμιές Αβδού Γωνίες προς Οροπέδιο Λασιθιου. Πολλές κατολισθήσεις και πολύ νερό. Να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή!!

Δημοσιεύτηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ στις Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τον δήμαρχο:  «Πνίγηκαν εκατοντάδες ζώα που βρίσκονται στα ποιμνιοστάσια, καταστράφηκαν αγροτικές περιουσίες ενώ πλέον δεν υφίσταται οδικό δίκτυο προς Στόλους και Άμπελο».

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, όμως όπως αναφέρει ο κ. Σεγκος ελάχιστες ώρες ήταν αρκετές για να σπειρουν την καταστροφή και να δώσουν το τελιωτικό χτύπημα σε ανθρώπινες περιουσίες και έργα που έχουν γίνει με κόπο.

«Αυτό που ζήσαμε πάλι, δεν περιγράφεται. Ακόμη και άνθρωποι 70 - 80 ετών, που μένουν στις Γωνιές από τότε που γεννήθηκαν δεν έχουν ξαναζήσει τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα και τέτοια καταρρακτώδη βροχή. Ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές πραγματικά είναι ένα αξιοθαύμαστο».

Πέρα από τον κίνδυνο γαι τις ανθρώπινες ζωές, αρκετά ήταν τα ζώα που πνίγηκαν από τις τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν, ενώ άλλα εγκλωβίστηκαν μέσα στα ποιμνιοστάσια της περιοχής, στα ορεινά της Χερσονήσου.

Να σημειωθει ότι μηχανήματα του δήμου αλλά και της Περιφέρειας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές όπου ο απολογισμός από τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο και το ζωικό κεφάλειο είναι ανυπολόγιστες.

Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου να αποφεύγουν οι πολίτες τις άσκοπες μετακινήσεις

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές-οικισμούς των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου όπου τη νύχτα λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα καταστροφές εντοπίζονται στους οικισμούς του Δήμου Μινώα Πειδιάδος, Καστέλι, Αρχάγγελο, Καρδουλιανό-Ασκούς-Ξυδά-Κασταμονίτσα, και στο Δήμο Χερσονήσου στους οικισμούς, Αβδού-Γωνιές-Κράσι-Κερά, όπου σημειώθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις. Από νωρίς το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη επισκέφθηκαν τις περιοχές συντονίζοντας το έργο αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News