Γκίκας: «Δεν είμαστε σίγουροι για τη θνητότητα του 2ου κύματος - Ήταν αδύνατη η ανάσχεση της επιθετικότητας του ιού»

Κρήτη
Γκίκας: «Δεν είμαστε σίγουροι για τη θνητότητα του 2ου κύματος - Ήταν αδύνατη η ανάσχεση της επιθετικότητας του ιού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας , ανέφερε ότι πριν την τελική απόφαση για lockdown, προηγήθηκε μια δραματική συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολογων

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου εθνικού lockdown με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας , κ. Αχιλλέας Γκίκας μίλησε για την εικόνα έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στη χώρα μας, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη θνητότητα του 2ου κύματος" ,τόνισε μεταξύ άλλων εξηγώντας πως στην παρούσα φάση ήταν αδύνατη η ανάσχεση της επιθετικότητας του ιού και γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας κατέθεσε την σχετική εισήγηση για εκ νέου καθολικό Lockdown ,πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

«Πριν από δύο μέρες έγινε μια δραματική συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου διαπιστώσαμε αυτό που ήδη ξέραμε, ότι έχουμε μπει στο «σπιράλ» του θανάτου. Τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα αυξάνονταν με δραματικό ρυθμό. Με τις συνθήκες που είχαμε μπροστά μας δεν μπορούσαμε να μην πάμε σε lockdown, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να δούμε αν το σύστημα θα ανταποκριθεί κλπ. Η έξαρση είναι πολύ δραματική και εμείς το είχαμε προβλέψει, Μπορεί να περάσαμε ένα ήπιο καλοκαίρι αλλά ο πληθυσμός μας είναι επίνοσος  και δεν έχουμε καθόλου ανοσία».

Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά καθώς τα μικρά παιδία δεν αρρωσταίνουν βαριά και δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιο.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα έχουμε τις πρώτες διανομές εντός Ιανουαρίου ενώ παράλληλα τόνισε πως η λίστα των κοινωνικών ομάδων που θα προηγηθούν από την επιτροπή εμβολιασμών έχει ήδη καταρτηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News