Έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών στον Αντώνη Σανουδάκη

Κρήτη
Έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών στον Αντώνη Σανουδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξεχωριστή τιμή για τον σπουδαίο συγγραφέα

Τιμητικός έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών απονεμήθηκε στον συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη για το βιβλίο “Δημήτρης Ξυριτάκης, Αντιδικτατορική οργάνωση Κρήτης” των εκδόσεων “Ταξιδευτής”.

Ο Αντώνης Σανουδάκης, ακούραστος, ασίγαστος και συνεπής εργάτης της ελληνικής γραμματολογίας - ιδιαίτερα της λογοτεχνίας και της ιστορίας - αναδεικνύει μέσα από αυτό το έργο του τη μεγάλη μορφή του Δημήτρη Ξυριτάκη, επίσης συνεπή, ασίγαστου υπηρέτη της Δημοκρατίας και του Δικαίου.

Να αναφερθούν δυο λόγια για το θέμα του βιβλίου: «Η αντιδικτατορική οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (ΔΕΚΑ), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στην Κρήτη, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση. Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση “ΔΕΚΑ”.

Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του. Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου.

Μέσα από την αφήγησή του, η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία του, δημοσιεύεται μετά τον θάνατό του, κατανοούμε τη συνθετότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τόσο στην προδικτατορική περίοδο, όσο και κατά τη διάρκειά της αλλά και αυτήν της μεταπολίτευσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News