Καραντίνα ξανά - Πανελλαδικό lockdown ανακοινώνεται σήμερα

Κρήτη
Καραντίνα ξανά - Πανελλαδικό lockdown ανακοινώνεται σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα ισχύσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου

Ολικό lockdown στη χώρα και ολική επαναφορά της Ελλάδας στο καθεστώς του Μαρτίου-Απριλίου, με κλείσιμο (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) όλων των καταστημάτων, και του λιανεμπορίου, παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας και επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις στο 13033, τίθεται σε εφαρμογή είτε από αύριο Παρασκευή τα ξημερώματα είτε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Αν και το σενάριο αυτό φάνταζε μακρινό, στην απόφαση αυτή οδήγησε το τριπλό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων από κορωνοϊό, που καταγράφηκε χθες στην Ελλάδα, αλλά και η συνεχής αύξηση κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, με το γενικό lockdown στη χώρα να αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η πανδημία καλπάζει στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.646 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 35 εντοπίστηκαν στην Κρήτη, με την κατανομή τους να έχει ως εξής: 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου και 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Με τον κίνδυνο η πανδημία να εξαπλωθεί περισσότερο και να ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις, με τις ΜΕΘ να έχουν πλέον γεμίσει από ασθενείς με κορωνοϊό και το ΕΣΥ να “σηκώνει τα χέρια ψηλά” μη μπορώντας να βαστάξει άλλο την αύξηση των κρουσμάτων, χθες λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν ξανά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, γενικό lockdown σε όλη τη χώρα. Οι ειδικοί επιστήμονες κατέληξαν στο απευκταίο ενδεχόμενο βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα τόσο το λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Στην έκτακτη σύσκεψη που είχαν χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν αρχικά γενικό lockdown στην Αττική για ένα μήνα. Ωστόσο το δεύτερο σενάριο που έκανε λόγο για καθολικό lockdown ανά την επικράτεια, που εξαρχής θεωρήθηκε και το πιο επικρατέστερο, τελικά “κλείδωσε”. Το γενικό lockdown στη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει στο διάγγελμά του σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα κλείνουν όπως και τον Μάρτιο και η χώρα μπαίνει σε καραντίνα. Σε αντίθεση με εστίαση-καταστήματα λιανικής, μόνο τα δημοτικά σχολεία θα είναι ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ και πάλι για όλη τη χώρα θα έχουμε αποστολή SMS στο 13033 για έξοδο από το σπίτι. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια και σκληρά, καθώς η κατάσταση φαίνεται πως δεν ελέγχεται πλέον, ενώ το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση.

Τις πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει σήμερα καθολικό lockdown στη χώρα επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός προανήγγειλε lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα και όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως είπε, μπαίνει “λουκέτο” για 30 ημέρες!

Η επιβολή καθολικού “λουκέτου” σε όλη τη χώρα όπως είναι φυσικό θα προκαλέσει ζητήματα σε όσους χρειάζεται να κάνουν μετακινήσεις για λόγους εργασίας και όχι μόνο, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για αυτό και θα θυμίσει το πρώτο lockdown που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τις μετακινήσεις θα επιστρέψουν τα SMS στο 13033, ενώ για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της “Εργάνης” σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

Τι προβλέπεται από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου

Το lockdown θα ξεκινήσει Σάββατο (6/11) πρωί και θα κρατήσει 3 εβδομάδες (ο Βασίλης Κικίλιας με δηλώσεις του προσδιόρισε τον χρόνο της καραντίνας σε ένα μήνα)

Στο διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Τα Λύκεια σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχει ακόμη ερωτηματικό για τα Γυμνάσια.

Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν κανονικά.

 Επανέρχεται το 13033 με τον γνωστό τρόπο

Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο:

Σούπερ Μάρκετ

Pet Shop

Πρατήρια βενζίνης

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Επιστρέφουν τα SMS

Ο πενταψήφιος αριθμός 13033 επιστρέφει στην ζωή των Ελλήνων πιθανότατα από το Σαββατοκύριακο για να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις.

Θυμίζουμε ότι όπως τον περασμένο Μάρτιο οι πολίτες μπορούν να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει το λόγο της εξόδου (π.χ. Β1, Β2, Β3 κ.ο.κ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας». Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Β1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Β4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Β5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Β6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Από εκεί και πέρα σχετικά με τις μετακινήσεις στα σχολεία, αυτοί που θα συνοδεύουν τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ειδική βεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης που θα κατεβάσουν από το forma.gov.gr και είτε να έχουν το χαρτί μαζί τους εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους, σε μορφή pdf.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Όσοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξόδους τους με έναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συμπληρώσουν μια γραπτή βεβαίωση, οι οποία πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  •  Όνομα/Επίθετο
  •  Διεύθυνση Κατοικίας
  •  Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  •  Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται: και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Από τα συνολικά 2.646 κρούσματα που είχαμε χθες, τα 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 46.892, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. Τα 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα, 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Σαράντα δύο (23,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αύξηση έχουμε και τους νεκρούς, καθώς χθες καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Συνολικά στη χώρα έχουμε από την αρχή της πανδημίας 673 θανάτους: 259 (38,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες και από  eleytherostypos.gr

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News