Κρήτη

Δημήτρης Ξυριτάκης – Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης: Το βιβλίο για την ένοπλη αντιδικτατορική δράση

Έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών

Είναι κοινά παραδεκτό πως δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολλά κείμενα που αναφέρονται στην ένοπλη αντιδικτατορική δράση (1967-1974). Αρκετοί από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή -σεμνοί αγωνιστές- δεν επιθυμούσαν να γνωστοποιήσουν αυτή τους τη δράση.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ. Ε. Κ. Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στην Κρήτη, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση. Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967). Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ. Ε. Κ. Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του. Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου.

Μέσα από την αφήγησή του, η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία του, δημοσιεύεται μετά τον θάνατό του, κατανοούμε την συνθετότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τόσο στην προδικτατορική περίοδο, όσο και κατά τη διάρκειά της αλλά και αυτήν της μεταπολίτευσης.

Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια