«Βόμβα» στις αποζημιώσεις βάζει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Κρήτη
«Βόμβα» στις αποζημιώσεις βάζει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία Σωκράτη Βαρδάκη: «Οι εταιρίες που θα πτωχεύουν δε θα αποζημιώνουν τους εργαζομένους»

Εκατό χρόνων κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα καταργεί σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα από τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, αφού διαγράφει το δικαίωμα των εργαζομένων να αποζημιωθούν σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Την τραγική αυτή εξέλιξη καταγγέλλει δημόσια προς την κοινή γνώμη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον χαρακτηρισμό του «πολιτικού απατεώνα»!

Αναφορικά με τα άρθρα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που περιλαμβάνουν την κατάργηση αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας που εργάζονται, αλλά και τι αλλαγές στα ασφάλιστρα σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε τα εξής:

«Φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν βάλει σκοπό να ξηλώσουν κάθε παράγραφο της υφιστάμενης νομοθεσίας που κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα ισονομίας και διαφάνειας. Και όλα αυτά με έναν μόνο νόμο, τον επαίσχυντο νέο Πτωχευτικό Νόμο, που ψήφισαν χθες οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ένα προς ένα τα άρθρα του νόμου που ψήφισαν, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του “πολιτικού απατεώνα”.

Έναν αιώνα τώρα, από τον Νόμο 2112 του 1920 (άρθρ. 6, παρ. 2), σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας ο εργαζόμενος δικαιούνται πλήρη αποζημίωση. Ακόμα και μετέπειτα, με τον Νόμο 3198 του 1955 (άρθρ. 1), προβλεπόταν ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνταν να καταβάλουν αποζημίωση στους εργαζόμενους σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Και ήρθαν χθες οι κύριοι της κυβέρνησης να καταργήσουν με δύο γραμμές αυτό το ιστορικό εργασιακό δικαίωμα της αποζημίωσης, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 109 του νέου Πτωχευτικού Νόμου (παρ. 1), “σε κάθε περίπτωση πτώχευσης για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης”. Τον νόμο που δεν ντράπηκαν να τιτλοφορήσουν ως “Δεύτερη ευκαιρία”».

«Για ποια δεύτερη ευκαιρία;»

Ακολούθως, για την περίφημη αυτή «δεύτερη ευκαιρία» που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι προσφέρει στους δανειολήπτες, ο Σωκράτης Βαρδάκης στη σχετική του ανακοίνωση κάνει λόγο για θράσος. «Για ποια δεύτερη ευκαιρία έχετε το θράσος να μιλάτε, κύριοι; Ο μόνος ταιριαστός τίτλος για τον νόμο που ψηφίσατε χθες θα ήταν “Ταφόπλακα σε κάθε ευκαιρία του εργαζόμενου να ορθοποδήσει, δωράκια στα γνωστά, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Γιατί μόνο ως “δωράκι” μπορεί να εκληφθεί το άρθρο 268, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να επιβάλουν όποτε το θελήσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας, αυξομειώνοντας τα ποσοστά των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό τους κατά το δοκούν. Κι αν οι ασφαλισμένοι αρνηθούν να δεχτούν τις παράλογες αυξήσεις, χάνουν τα χρήματά τους και το ασφαλιστήριο!

Οι αυξήσεις, όμως, αυτές, εκτός από παράλογες, είναι και παράνομες, καθώς με την απόφαση 1030/2001 ο Άρειος Πάγος έκρινε καταχρηστική τη μονομερή αύξηση των ασφαλίστρων ασφαλιστικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν χθες έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Διάλεξαν πλευρά, τη συστράτευση - για μια ακόμη φορά - με τα γνωστά, φιλικά συμφέροντα και την κατά μέτωπο σύγκρουση με τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον οικονομικά αδύναμο. Αυτόν που έχει ανάγκη από στήριξη και αλληλεγγύη, δίπλα στον οποίο ήταν και θα είναι η δική μας θέση», καταλήγει η ανακοίνωση του Ηρακλειώτη βουλευτή.

Καταστροφικές πολιτικές

«Θα είμαστε απέναντί τους»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι απέναντι στις κυβερνητικές, αντεργατικές πολιτικές, όπως αυτές αποκαλύπτονται μέσα από τον νέο Πτωχευτικό Νόμο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή.

«Μετά τους αντεργατικούς νόμους του περασμένου Σεπτεμβρίου, έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει την καταστροφική πολιτική της η κυβέρνηση, αφαιρώντας ακόμα και την αποζημίωση μετά από 35 και 40 χρόνια σε εργαζόμενους που η επιχείρησή τους θα πτωχεύσει. Αυτό και μόνο δείχνει σε ποια λογική βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας πολιτικές καταστροφικές για τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας προς την εφημερίδα μας, ο Σωκράτης Βαρδάκης κάνει λόγο για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που πρέπει να βρει απέναντι τους εργαζόμενους της χώρας μας, αφού πρόκειται για κατακτήσεις 100 χρόνων που, μέσα από την ψήφιση ενός άρθρου στον επίμαχο νόμο, αυτές καταργούνται με τρόπο εξαιρετικά προκλητικό και επικίνδυνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News