Τον εγκατέλειψαν νεογνό σε χωράφι στην Ουγκάντα και υιοθετήθηκε από Κρητικούς

Κρήτη
Τον εγκατέλειψαν νεογνό σε χωράφι στην Ουγκάντα και υιοθετήθηκε από Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άθωνας ζει πλέον μια ευτυχισμένη ζωή - Το ζευγάρι ταξίδεψε ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσει και να τον υιοθετήσει

Ένα μικρό αγόρι, σχεδόν δυο χρονών, ο Άθωνας, είναι το πρώτο παιδί μιας οικογένειας από τη Κρήτη.

Η Τώνια και ο Γιάννης, ζευγάρι που αγαπά τους ανθρώπους χωρίς αστερίσκους κι ερωτηματικά - και το απέδειξαν όταν αποφάσισαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους υιοθετώντας ένα παιδί από την Αφρική - ταξίδεψαν ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσουν και να τον υιοθετήσουν ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε μια δύσκολη διαδρομή που όμως άξιζε κάθε βήμα.

Αρκεί να δει κανείς τα υπέροχα μεγάλα κι εκφραστικά μάτια του πιτσιρικά για να καταλάβει πως όπου υπάρχει αγάπη και φροντίδα, το φως κερδίζει το σκοτάδι …

"Εγώ το ήθελα πάντα να υιοθετήσω ένα παιδί από την Αφρική κι όταν "άργησε" κάπως μια δική μου εγκυμοσύνη, το συζήτησα με τον Γιάννη.", λέει η Τώνια. Δεν χρειάστηκε πολύ συζήτηση. Σαν έτοιμος από καιρό ο Γιάννης στήριξε το όνειρο της γυναίκας του κι άρχισαν να ψάχνουν τη διαδικασία.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια διακρατική υιοθεσία είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που ακολουθούνται σε μια υιοθεσία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες εκτελούν την έρευνα τους όπως ορίζει ο νόμος προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πως το περιβάλλον που θα μεγαλώσει το παιδί θα είναι τέτοιο που θα του εξασφαλίζει μια υπέροχη ζωή.  Περιλαμβάνουν ωστόσο το κομμάτι των μεταφράσεων στη γλώσσα του άλλου κράτους.

Η Ελλάδα στην Αφρική έχει αυτή τη περίοδο διακρατικές σχέσεις, στο κομμάτι των υιοθεσιών, με την Ουγκάντα. Παλιότερα ο δρόμος οδηγούσε στην Αιθιοπία, ωστόσο τώρα αυτός ο δρόμος είναι κλειστός.

Κι όταν ο φάκελος είναι έτοιμος, οι υπηρεσίες του άλλου κράτους κάνουν το "ταίριασμα" με τα υποψήφια ζευγάρια.

Και κάπως έτσι, η Τώνια και ο Γιάννης " ταίριαξαν" με τον Άθωνα.

" Έγινε το τυχερό μας κι ελπίζουμε ότι θα είμαστε κι εμείς το τυχερό του", λέει η μαμά του.

Το μωρό,  βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μόλις λίγων ημερών σ’ ένα χωράφι. Ένας περαστικός το βρήκε και το παρέδωσε στην αστυνομία. Ιστορία συχνή για τα παιδιά της Αφρικής....

Κοινωνικός με φλογερό ταμπεραμέντο ο πιτσιρικάς  είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας που ταξίδεψε ως την Ουγκάντα για να τον γνωρίσει και να τον φέρει σπίτι.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Γραφειοκρατία κι απόσταση έκαναν τα πράγματα δύσκολα. Όμως τα παιδιά ήταν αποφασισμένα και τίποτα ούτε καν η είδηση πως η Τώνια ήταν έγκυος δεν τους πτόησε!" Το παιδί μου με περίμενε κάτω! Δεν μπορούσα να μη πάω", λέει η Τώνια .

"Δεν μας πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό να παγώσουμε τη διαδικασία. Είπαμε το παιδί μας το πρώτο θα είναι ο Άθως κι αυτό που θα γεννησουμε το δεύτερο" , τονίζει ο Γιάννης.

Πέντε μήνες μετά γεννήθηκε ο μικρός Ορφέας κι η ευτυχία συμπληρώθηκε!

Η Τώνια κι ο Γιάννης μεγαλώνουν δύο παιδιά με το ένα να είναι έγχρωμο.

 «Αρχικά, το παιδί, είναι μαύρο. Και δεν ντρεπόμαστε να το λέμε. Όπως εμείς είμαστε λευκοί, εκείνο είναι μαύρο… τόσο απλα! Αυτή την ώρα, με τον Άθωνα να είναι τόσο επικοινωνιακός και χαριτωμένος, κανείς δεν έχει να πει το παραμικρό.Ισα - ίσα! Όμως, όταν μεγαλώσει, όταν θα είναι σε πούμε 17 χρονών, ίσως 1,70, δεν ξέρω πως θα το δουν…».

Να σημειωθεί πως οι διακρατικές υιοθεσίες δεν είναι κάτι νέο. Τα παλιότερα χρόνια οι Έλληνες προσέτρεχαν στις βαλκανικές χώρες. Βοηθούσε βλέπετε και η πολιτικοοικονομική κατάσταση εκεί. Τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος έχει ανοίξει και για την Αφρική. Μόνο που οι αριθμοί αποτυπώνουν το φόβο ίσως και τα στερεότυπα ίσως και τις νόρμες που ακόμα δεν έχουμε σπάσει.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News