Έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλειώτης Πέτρος Κουναλάκης

Κρήτη
Έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλειώτης Πέτρος Κουναλάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη για το θάνατο του Κρητικού πολιτικού

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.

Γεννημένος το 1937 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου και ένας από τους πρωτεργάτες και πλέον ενεργούς συντελεστές του εγχειρήματος του εκσυγχρονισμού της ελληνικής Αριστεράς.

Πάλεψε για την προσέγγιση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και παράλληλα συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Είχε σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

 Ήταν μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ από το 1959 και στη διάρκεια της δικτατορίας εργάστηκε στη Γερμανία. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα ήταν ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού, με τον οποίο εξελέγη βουλευτής το 1996 στη Β’ Αθηνών. Από τον Συνασπισμό παραιτήθηκε το 2003, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις επίσημες θέσεις της Κουμουνδούρου έναντι του ΠΑΣΟΚ και της συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων, την οποία ο ίδιος υποστήριζε. Ο Πέτρος Κουναλάκης ήταν πατέρας της Ξένιας Κουναλάκη, επίσης δημοσιογράφου.

Κίνημα Αλλαγής: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη         

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Πέτρο Κουναλάκη, έναν σπουδαίο πολιτικό, διανοητή, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά και ένθερμο υποστηρικτή της συνεργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ανακοίνωση από ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για τον θάνατό του εξέδωσε χθες Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρει: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης, ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η ανιδιοτελής μαχητικότητα, η συντροφικότητα και οι θεωρητικές αναζητήσεις.

Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης.

Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε, επίσης, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και βουλευτής του Συνασπισμού. Από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη για την ανανέωση της Αριστεράς με τόλμη και γενναιότητα στην πολιτική του σκέψη, ενώ πίστευε στη συνεργασία και συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News