Κρήτη

Ζητούν μείωση των τελών για το 2021

Στην πρότασή της για 8% μείωση έναντι μόνο... “παγώματος” των δημοτικών τελών επιμένει η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό

«Είναι απόλυτα εφικτή και ρεαλιστική μια οριζόντια μείωση της τάξης του 8% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2021», υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες”, που ετοιμάζεται να επανέλθει δριμύτερη για την πρόταση μείωσης τελών που κατέθεσε.

Η πρώτη προσπάθεια της παράταξης με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό να εισακουστεί η πρότασή της δεν ευδοκίμησε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Η Επιτροπή, όπου έχει την πλειοψηφία η πλευρά της δημοτικής Αρχής, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση των “Ενεργών Πολιτών”, αλλά υιοθέτησε και εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο το “πάγωμα” των δημοτικών τελών (οικιακών και επαγγελματικών) για το 2021, όπως το εισηγήθηκε η Αντιδημαρχία Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα ισχύοντα, στην πρώτη γενική κατηγορία (για οικιακές παροχές σε όλο τον δήμο Ηρακλείου) η τιμή του γενικού συντελεστή ανέρχεται σε 0,66 ευρώ.

Στη δεύτερη γενική κατηγορία (π.χ. δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα) ο γενικός συντελεστής είναι 1 ευρώ, ενώ στην τρίτη γενική κατηγορία (επαγγελματικές παροχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου) έχει προσδιοριστεί στα 2,59 ευρώ. Στην παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” δεν το βάζουν πάντως κάτω και, όπως διαμηνύουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, θα επιμείνουν στην υιοθέτηση της δικής τους πρότασης για οριζόντια μείωση όλων των δημοτικών τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανακοίνωση των “Ενεργών Πολιτών”

«Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που διεξήχθη στις 20/10/2020, συζητήθηκε το θέμα των συντελεστών για τα δημοτικά τέλη. Οι “Ενεργοί Πολίτες”, αξιολογώντας την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, πρότειναν μειώσεις ύψους 8% στους συντελεστές των δημοτικών τελών για το 2021.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Ηλίας Λυγερός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας, όπως είπε, θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν, εκτός των άλλων, και την οικονομία.

Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν επηρεαστεί δραματικά, ενώ η ανεργία και η υποαπασχόληση διαμορφώνουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για την κοινωνία και την οικονομία.

Από την εμφάνιση της επιδημικής κρίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετώντας πρόταση των δημοτικών παρατάξεων, αποφάσισε μέτρα ανακούφισης για τους δημότες, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η μη είσπραξη δημοτικών τελών την περίοδο του lockdown και η μείωσή τους για ένα χρονικό διάστημα μετά την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς», αναφέρει η ανακοίνωση των “Ενεργών Πολιτών” και συνεχίζει: «Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα οικονομικά στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής Αρχής απέδειξαν ότι:

Υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο από τα προηγούμενα χρόνια ύψους 5.058.067,45 €.

Από τις δηλώσεις των δημοτών προέκυψαν περίπου 900.000 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στους επόμενους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν 1,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών.

Επιπλέον έσοδα 600.000 ευρώ θα προκύψουν λόγω της λήξης της εφαρμογής της ρύθμισης του άρθρου 51 του Νόμου 4647/2019 και επαναφοράς των αναδρομικών χρεώσεων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Κάθε χρόνο στις δαπάνες προβλέπεται κονδύλι άνω του ενός εκατομμυρίου για προμήθεια απορριμματοφόρων. Φέτος προέκυψε έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία για τον Δήμο Ηρακλείου φτάνει στο ύψος των 1.155.000 ευρώ, για την προμήθεια τουλάχιστον 7 απορριμματοφόρων, καλύπτοντας έτσι τη δαπάνη μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη του 2020, εξαιτίας των μέτρων ανακούφισης των δημοτών, εκτιμάται στα 600.000 ευρώ»

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ  - «Μπορούν να καλυφθεί από την έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΕΣ.»

«Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προκύπτει ότι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 8% σε όλους τους συντελεστές των δημοτικών τελών είναι εφικτή και δε θα επηρεάσει τον ανταποδοτικό σχεδιασμό του Δήμου.

Οι “Ενεργοί Πολίτες”, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα, θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής (η δημοτική Αρχή δηλαδή) δεν την έκανε αποδεκτή. Η εφαρμογή της προτεινόμενης έκπτωσης του 8% θα επιφέρει μία μείωση εσόδων 900.000, ποσό που μπορεί να καλυφθεί μόνο από την έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής Αρχής που παρατέθηκαν προηγουμένως.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία, θεωρούμε ότι η αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει είναι αυτή της συνδρομής και όχι η λογική της είσπραξης», καταλήγει η παράταξη Λυγερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια