Κρήτη

Περίμενε αναδρομικά 2.023 ευρώ, της πιστώθηκαν 503

Σοκ για συνταξιούχο - «Κανένα λάθος» απαντάει το υπ. Εργασίας

Αναδρομικά 2.023 ευρώ περίμενε γυναίκα συνταξιούχος στην Κρήτη και της πιστώθηκε το ποσό των... 503 ευρώ!

Την καταγγελία αυτή έκανε στην εφημερίδα  “Ν.Κ.” ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας, ξεκαθαρίζοντας πως η μητέρα του δεν έχει οφειλές στο Δημόσιο και συνεπώς δεν τίθεται καν θέμα συμψηφισμού οφειλών. Την ίδια ώρα, 80.000 συνταξιούχοι σε ολόκληρη τη χώρα ανήκουν στην κατηγορία των συνταξιούχων που είδαν μόνο μέρος των χρημάτων που περίμεναν.

«Δεν πρόκειται για λάθη», απαντάει στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας, καλώντας τους δικαιούχους να κάνουν υπομονή για τη δεύτερη καταβολή ως το τέλος του χρόνου!

Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης μας αναφέρει πως «το ποσό που θα έπρεπε να πιστωθεί στη μάνα μου ήταν συνολικά 2.023 ευρώ. Αντί αυτού του ποσού, μπήκαν μόνο 503 ευρώ. Στο ενημερωτικό δελτίο από την τράπεζα δίπλα από αυτό το ποσό φαίνεται κι ένα άλλο ποσό με τίτλο “λογιστικό υπόλοιπο” 1.033 ευρώ. Δεν ξέρω τι είναι αυτό. Προσοχή, η μάνα μου δεν έχει οφειλές στο Δημόσιο. Άρα, δεν τίθεται καν θέμα συμψηφισμού οφειλών»...

Συγκεκριμένα, αναστάτωση έχει δημιουργηθεί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αφού, ενώ έρχεται δεύτερη πληρωμή έως τις 31 Δεκεμβρίου, ήδη από την πρώτη πληρωμή καταγγέλλονται αδικαιολόγητες μειώσεις σε βάρος 80.000 συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να δίνει απαντήσεις... Όπως γράφει το “Έθνος”, η δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή στα αναδρομικά έρχεται έως το τέλος του 2020 για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

Μπορεί, δηλαδή, η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη τη μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015 να έχουν λάβει ήδη ή να προγραμματίζεται να λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται, ωστόσο υπάρχουν και οι χιλιάδες περιπτώσεις των παραπονούμενων, ανά την Ελλάδα, δικαιούχων.

Έχει πάντως εξαιρετική σημασία να δημοσιεύσουμε όσα αναφέρει ως απάντηση στις καταγγελίες αυτές με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ., αλλά σε κάθε περίπτωση, πριν από τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο, πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Όσοι “έχουν να περιμένουν

Έτσι, ανάλογα είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει και το “Έθνος”, γράφοντας πως: «Η κατηγορία συνταξιούχων που έχει να περιμένει και δεύτερη πληρωμή αναδρομικών είναι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά τη διάρκεια του κρίσιμου 11μηνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 και πληρώθηκαν για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μηνου ή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις:

- Υπέβαλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016.

- Πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015.

Αυτοί οι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικών τους σε δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δύο ταχύτητες :

Όσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στη συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ) και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12».

Νέα εφαρμογή

O e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του “Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων”. Μέσω του ενημερωτικού αυτού σημειώματος, κάθε συνταξιούχος-δικαιούχος μπορεί να δει πληροφορίες για τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται από την αρχική σελίδα του e-ΕΦΚΑ. Ακολούθως με χρήση των κλειδαρίθμων TAXISnet και του ΑΜΚΑ του, ο συνταξιούχος αναδρομολογείται στη νέα εφαρμογή.

Καταγγελία

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κατήγγειλε με ανακοίνωσή του λάθη στην πληρωμή των αναδρομικών για περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους, που οδηγούν, όπως αναφέρει, σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Σύμφωνα με το Δίκτυο, «τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια)», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΕΝΔΙΣΥ.

Διευκρινίσεις: Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως «η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε στις 23/10/2020, συνεχίζεται ομαλά, χωρίς λάθη, και θα ολοκληρωθεί στις 29/10/2020», κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανυπόστατες και αναληθείς ανακοινώσεις σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών που προκαλούν σύγχυση».

Με την ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο παρέπεμψε σε προηγούμενη ανακοίνωση της 16ης Οκτωβρίου, με την οποία διευκρινιζόταν πως στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους στους δικαιούχους.

«Επαναλαμβάνουμε, η καταβολή των αναδρομικών ποσών σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια