Κρήτη

Αυτές είναι οι ευάλωτες περιοχές της Κρήτης σε σεισμό

Δείτε σε ποιες περιοχές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Κρήτη που είναι πολύ ευάλωτες στο σεισμό και αυτό αποτυπώθηκε στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Καθηγητή Δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείριση φυσικών καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, η πόλη του Ηρακλείου και το ιστορικό κέντρο της με την άναρχη δόμηση αποτελεί έναν κακό συνδυασμό σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ενώ και οι δύο καθηγητές τόνισαν πως και οι παλιές πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων είναι σημεία αυξημένης επικινδυνότητας σε περίπτωση σεισμού.

Οι δύο καθηγητές στην διάρκειας της εκπομπής αναφέρθηκαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μιλάμε για ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση με την άναρχη δόμηση, τα παλιά και ετοιμόρροπα κτήρια να αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στο ενδεχόμενο των άσχημων συνεπειών μετά από ένα σεισμό.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον σεισμό τόνισαν οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες χαρακτηρίζοντας ως θετική την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά καιρούς στην Κρήτη κάνοντας λόγω για εκτόνωση του φαινομένου.

Όσον αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου πέρα από το ιστορικό κέντρο και σημεία όπως την Αγία Τριάδα αλλά και τις περιοχές εντός των τειχών, υπάρχουν και σημεία στην νεότερη πόλη που καταγράφουν μια αυξημένη επικινδυνότητα.

Μάλιστα το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις που χρήζουν άμεσης αντισεισμικής θωράκισης με τον πολιτικό προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνο Πατακό να αναφέρεται στην διαδικασία καταγραφής των ετοιμόρροπων κτισμάτων -που μάλλον απαιτεί πολλά ακόμα βήματα για να ολοκληρωθεί- όσον αφορά και τις παρεμβάσεις θωράκισης που πρέπει να γίνουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια