Οι μεγάλοι σεισμοί που «χτύπησαν» την Κρήτη και το τσουνάμι

Κρήτη
Οι μεγάλοι σεισμοί που «χτύπησαν» την Κρήτη και το τσουνάμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες ντοκουμέντο στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV

Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες κύριοι Λέκκας και Παπαδόπουλος μέσα από εικόνες ντοκουμέντο παρουσίασαν στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV τα μεγάλα σεισμικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στο Ηράκλειο με νεκρούς και τεράστιες καταστροφές από το 1856 μέχρι και σήμερα με δύο μεγάλους σεισμούς 7,6 ρίχτερ το 1856 και 7,4 Ρίχτερ το 1926 να καταγράφουν την σεισμική αντίδραση του Ηρακλείου που και στις δύο περιπτώσεις σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Από τους πιο τρομακτικούς ήταν εκείνος που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1856, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, ο οποίος είχε εστιακό κέντρο στην Κρητική θάλασσα και εκτιμώμενο μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως καταγράφουν πολλές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, από εκείνο τον σεισμό ισοπεδώθηκε το Ηράκλειο, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στην υπόλοιπη Κρήτη και τη Ρόδο. Στο Ηράκλειο έχασαν τη ζωή τους περίπου 550 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 630, ενώ οι ζημιές ήταν τρομακτικές. Υπολογίζεται ότι μόνο 8 κτήρια της πόλης έμειναν ανέπαφα.

Σκηνικό καταστροφής το '26.Το ίδιο σκηνικό καταστροφής επαναλήφθηκε στις 26 Ιουνίου του 1926, όταν ένας παρόμοιος σεισμός, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακού βάθους 115 km, έπληξε και πάλι την Κρήτη, τη Ρόδο και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος κ. Παπαδόπουλος, στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης εκατοντάδες κατοικίες, εκκλησίες και άλλες οικοδομές καταστράφηκαν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά οι άστεγοι ανήλθαν σε περίπου 10.000. Ζημιές υπέστησαν επίσης ο Άγιος Μηνάς και ο Άγιος Τίτος. Στη Ρόδο, ο σεισμός προκάλεσε πολλούς νεκρούς, ενώ η καταστροφή ήταν επίσης εκτεταμένη. Η ζώνη βλαβών επεκτάθηκε και πάλι μέχρι το Κάιρο και άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ότι εκείνος ο σεισμός, όπως προκύπτει από μια επιστολή του Άρθουρ Έβανς, φαίνεται ότι επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ο ανασκαφέας της Κνωσού, ο οποίος τον βίωσε στο Ηράκλειο, ενοχοποίησε τη σεισμική δραστηριότητα για την κατάρρευση του Μινωικού Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News