Έρχεται η «Κίρκη» –Που θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης

Κρήτη
Έρχεται η «Κίρκη» –Που θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να επισημανθεί, ότι παρότι η κακοκαιρία θα έχει σύντομο χαρακτήρα, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα

Βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/10 στην Ιταλία, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά προς τη χώρα μας και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10 έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29/10, θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Κίρκη».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία Κίρκη, θα επηρεάσει με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10), όπως απεικονίζεται στους παρακάτω χάρτες.

Ενώ από τη μανία της "Κίρκης" όπως φαίνεται δεν θα γλυτώσει ούτε η Κρήτη. 

Αναλυτικότερα προβλέπονται τοπικές χαλαζοπτώσεις σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, το διήμερο της κακοκαιρίας Κίρκη, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Να επισημανθεί, ότι παρότι η κακοκαιρία θα έχει σύντομο χαρακτήρα, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Πώς η κακοκαιρία "Κίρκη" θα επηρεάσει και την Κρήτη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Οι 2 χάρτες που ακολουθούν δίνουν την εκτιμώμενη κατανομή της βροχόπτωσης στην Κρήτη τις πρωινές ώρες και μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 28/10.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εφιστά την προσοχή στους πολίτες

Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων όπου εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς τα φαινόμενα θα πλήξουν περιοχές της Κρήτης την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι, θα πλήξουν το νησί, με τα φαινόμενα να εξασθενήσουν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολίτες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης πρέπει να γνωρίζουν ότι η κακοκαιρία θα είναι έντονη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα: Έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την Κρήτη την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με βαθμιαία εξασθένιση τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

. Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

. Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

. Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλαρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.

. Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.

. Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

.  Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.

. Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. αναφορικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών από αύριο, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Παρακολουθήστε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News