Κρήτη

Μπλε καβούρια και γαρίδες 23 εκατοστών εμφανίστηκαν στην Κρήτη

Οι «μπλε» λεσεψιανοί «μετανάστες» της θάλασσας πολλαπλασιάζονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς στον κόλπο της Ελούντας  

«Μετανάστες» της θάλασσας είναι οι μπλε κάβουρες που ήρθαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ελούντα, απειλώντας, ωστόσο άλλα ενδημικά είδη της θαλάσσιας πανίδας, απασχόλησαν τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό Κατάστημα της Ελούντας, αφού ο κόλπος της Ελούντας είναι, όπως φαίνεται, ένας από τους πιο ελκυστικούς τόπους συγκέντρωσης για το μπλε καβούρι.

Οι μπλε κάβουρες και οι μεγάλες γαρίδες, μήκους 23 εκατοστών, που πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων στο Καλό Χωριό, είναι μεν ξενικά είδη, δεν μοιάζουν όμως με άλλα μη βρώσιμα ή και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση κατανάλωσής τους είδη, όπως το λαγόψαρο.

Γι’ αυτό, με μια ορθολογική διαχείριση, μπορούν  να αποφέρουν επιπλέον

εισόδημα στους επαγγελματίες της θάλασσας και κατ’ επέκταση  στην τοπική οικονομία. Το ζήτημα πλέον που ολοένα και συχνότερα τίθεται, είναι ότι οι θάλασσές μας κατακλύζονται από νέα είδη και εμείς καλούμαστε να τα γνωρίσ

ουμε γευστικά και να τα εισάγομε στη διατροφή μας.

Η συνάντηση στην Ελούντα έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και ειδικότερα του Τμήματος Αλιείας σε συνεννόηση και με το Δήμο Αγίου Νικολάου. Παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Γουλιδάκης και Μαρία Χανιωτάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός,  η υπεύθυνη του Τμήματος Αλιείας ιχθυολόγος Ελένη Ψόχιου, ο  Δρ Κώστας Ντούνας, Διευθυντής Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Δήμητρα Χασιώτη, εκπρόσωποι του σωματείου επαγγελματιών αλιέων της Ελούντας και εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Κοινότητας Ελούντας.

Η κ. Ψόχιου ανέφερε ότι τα μπλε καβούρια χαρακτηρίζονται επίσης ως λεσεψιανοί μετανάστες, εντοπίστηκαν στον κόλπο της Ελούντας και συμπεριλαμβάνονται ως είδος, στη μελέτη που εκπονεί το Τμήμα Αλιείας για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης που επικρατεί στον κόλπο. Είχε καταγραφεί ένας αρχικός πληθυσμός, αλλά τώρα οι ψαράδες της περιοχής ισχυρίζονται ότι τα καβούρια αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να συναντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις μέσα στον κόλπο, γι’ αυτό και αναζητείται τρόπος διαχείρισης της παρουσίας και των επιπτώσεων που προκαλούν.

Όπως επεσήμανε, στον Κόλπο Ελούντας δεν υπάρχει απαγόρευση αλίευσης, ισχύει όμως απαγόρευση που αφορά την απόλυτη προστασία των εναλίων αρχαιοτήτων και συνδέεται με την αλιευτική δραστηριότητα.

Οι αλιείς της Ελούντας είχαν συμμορφωθεί με την απαγόρευση μέχρι πρόσφατα, που κάποιοι εξ αυτών την αθέτησαν και επιχείρησαν να επωφεληθούν από το νεοφερμένο αλίευμα – τα μπλε καβούρια – που όπως αποδείχτηκε πιάνουν και καλή τιμή στην αγορά, αφού υπάρχει ζήτηση για κατανάλωσή τους. Αυτοί ψάρεψαν μέσα στον κόλπο, ενώ οι υπόλοιποι, τηρώντας την απαγόρευση, περιορίζονται και τα ψαρεύουν στην είσοδο του κόρφου, είπε η κ. Ψόχιου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που εξελίσσεται από το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον κόλπο, για την καταγραφή των πληθυσμών των ειδών που υπάρχουν εκεί, θα εστιάσουν σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας αλλά και τους αλιείς της περιοχής, ώστε να υπολογιστούν οι πληθυσμοί του μπλε καβουριού στη συγκεκριμένη περιοχή. Άμεσα θα γίνουν σχετικές δειγματοληψίες με ευθύνη του κ. Ντούνα.

Οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Γουλιδάκης και Μαρία Χανιωτάκη, κατέθεσαν ως ιδέα, την οποία υποστηρίζει και η κ. Ψόχιου, για τη διοργάνωση μάλλον την ερχόμενη άνοιξη και σε κατάλληλο χρόνο, γαστρονομικής εκδήλωσης στον Άγιο Νικόλαο ή στην Ελούντα, με κύρια ύλη τα μπλε καβούρια αλλά και άλλους βρώσιμους, λεσεψιανούς μετανάστες, που αλιεύονται συχνά πλέον στα νερά της περιοχής μας. Δηλαδή λεοντόψαρα, κάποια οστρακοειδή κ.α.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε ότι οι ρυθμοί συγκέντρωσης και πολλαπλασιασμού του μπλε καβουριού μέσα στον κόλπο της Ελούντας, φαίνεται να εκπλήσσουν τους τοπικούς επαγγελματίες ψαράδες, που το βλέπουν και λόγω της καλής τιμής (10- 15 ευρώ/κιλό) ως μέσο ενίσχυσης του εισοδήματός τους, επιδιώκοντας μάλιστα να εξασφαλίσουν αποκλειστικότητα στην αλίευσή του, στη συγκεκριμένη ζώνη, κάτι όμως που δεν μπορεί να επιβληθεί.

Η χρήση «κιούρτου» αντί διχτυών προτάθηκε από τους αλιείς ως μέσο αλίευσης αλλά όλα αυτά θα πρέπει να προσδιοριστούν σε εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή: anatolh.com

(Φωτογραφία Wikipedia)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια