«Ανάσα» για το Ηράκλειο από σήμερα: «Πέφτει» στο επίπεδο 2 της επιτήρησης – Αναλυτικά τι ισχύει

Κρήτη
«Ανάσα» για το Ηράκλειο από σήμερα: «Πέφτει» στο επίπεδο 2 της επιτήρησης – Αναλυτικά τι ισχύει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες - Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης παραμένουν στο επίπεδο 1, δηλαδή στο “επίπεδο ετοιμότητας”.

Από σήμερα πλέον το Ηράκλειο βγαίνει από τον “πορτοκαλί” συναγερμό. Συγκεκριμένα η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου άλλαξε επίπεδο επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό, οπότε και σύμφωνα με το Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19 “έπεσε” στο επίπεδο 2, δηλαδή στο “επίπεδο επιτήρησης”.

Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης παραμένουν στο επίπεδο 1, δηλαδή στο “επίπεδο ετοιμότητας”.

Και όλα αυτά ενώ χθες ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε, 790 νέα κρούσματα καταγράφτηκαν στη χώρα, με τα 12 να εντοπίζονται στην Κρήτη και συγκεκριμένα 11 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά.

Αναλυτικά τι θα ισχύει από σήμερα στο Ηράκλειο

Συνεπώς από σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς περιορισμούς. Αναφορικά με την εστίαση, αυξάνεται το όριο των ατόμων ανά τραπέζι, το οποίο ορίζεται στα 6 άτομα και τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν - πλέον - κλειστά από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι υπηρεσίες take away και delivery, με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Η μάσκα χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ισχύουν τα εξής: μέχρι 50 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1,5 μ. Στις δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κ.λπ.) προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και τους επισκέπτες, και αναστολή επισκεπτηρίου. Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Στα ΚΥΤ προσφύγων επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των φιλοξενουμένων μέχρι του 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές η μάσκα είναι υποχρεωτική από 4 ετών και άνω, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) είναι επίσης υποχρεωτική η μάσκα και στα αμφιθέατρα επιτρέπονται έως 50 φοιτητές καθήμενοι, ενώ ενδείκνυται και η τηλε-εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκθέσεις, είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικό χώρο, ενώ προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 καθήμενοι. Επίσης:

- Χώροι λατρείας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 100 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.

- Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για τον ξεναγό και τους εργαζόμενους.

- Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα.

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα/λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) στους ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.

- Κινηματογραφικές προβολές σε ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, 1,5 μέτρο απόσταση για ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για χορωδίες/πνευστά σε πρόβες, αλλά επίσης και καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων.

- Παιδότοποι (κλειστοί): 1 παιδί ανά 5 τ.μ. έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών), 1 συνοδός ανά παιδί (συνοδοί με μάσκα στον χώρο αναμονής και τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής).

- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Μόνο καθήμενοι, 6 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 300 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.

- Μουσικές σκηνές: Μόνο καθήμενοι, 4 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.

- Στον χώρο της εστίασης (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες) προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, 6 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 65% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί (εξαιρείται το take away-delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

- Στις μεταφορές προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης 65% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 65% σε πλοία και μέχρι 3 επιβάτες σε ταξί.

- Στον χώρο του αθλητισμού (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες.

- Στα γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου, καθώς και στην ομαδική άσκηση.

- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ.): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

- Στις λαϊκές αγορές: 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

- Εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές κ.λπ.: 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

- Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους, περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

- Στα κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) και κατάργηση αναμονής (μόνο με ραντεβού).

- Στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

- Στη Δικαιοσύνη: Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά

Σύμφωνα πάντως με τελευταία ανακοίνωση από τη σελίδα του υπουργείου Παιδείας η οποία αφορά σχολεία και τμήματα που αναστέλλουν την λειτουργία τους,  για την Κρήτη, δεν λειτουργούν τα παρακάτω τήματα σχολείων.

28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα τμήματα ΣΤ2 και Ολοήμερο 4  μέχρι 02-11-2020

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΡΗΤΗΣ - ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Αναστολή λειτουργίας μέχρι 29-10-2020          

57ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Αναστέλλει τη λειτουργία του το τμήμα ΣΤ2 μέχρι 29 - 10 - 2020

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ     27-10-2020 - Αναστέλλει τη λειτουργία του το τμήμα Β5 μέχρι 27- 10-2020

47ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - Αναστέλλει τη λειτουργία του το τμήμα ΣΤ1 μέχρι τις 29 -10-2020

34ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ   - Αναστέλλει τη λειτουργία του το τμήμα ΣΤ2 έως και 1/11/ 2020 και το Ε1 έως και 3/11/2020

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ  - Αναστέλλει τη λειτουργία του το τμήμα Α3 έως και 04-11-2020

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ΕΔΩ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News