Ελιές στο έλεος του χαλαζιού - Κόποι μιας χρονιάς που πήγαν χαμένοι

Κρήτη
Ελιές στο έλεος του χαλαζιού - Κόποι μιας χρονιάς που πήγαν χαμένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους ελαιουργούς να μετρούν τις πληγές τους

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη και δη το Ηράκλειο.

Το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται να δέχτηκαν μεταξύ άλλων οι ελαιοκαλλιέργειες.

Εφόσον πέρασαν τα πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα, οι ελαιοπαραγωγοί με ψυχραιμία επισκέφθηκαν τις αγροτικές περιουσίες τους διαπιστώνοντας με πόνο ψυχής ότι οι κόποι μιας χρονιάς πήγαν χαμένοι.

Μέσα σε λίγη ώρα οι ελιές «χτυπήθηκαν» από την μανία του καιρού που τις ράβδισε στην κυριολεξία ενώ αυτές που έμειναν πάνω στους κορμούς είναι χτυπημένες και «άχρηστες».

Οι φωτογραφίες και το βίντεο,  που δημοσιεύει σήμερα το neakriti, τις έστειλε αναγνώστης που έχει ελιές στην περιοχή της Σταλίδας που ήταν μεταξύ των περιοχών όπου έπεσε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού και συνάμα μεγάλος όγκος νερού, με τον ίδιο να μην κρύβει την απογοήτευση του καθώς η θεομηνία ήρθε στο παραπέντε του λιομαζώματος.

Το μόνο σίγουρό πάντως είναι ότι ο  κόσμος περίμενε να βρέξει για να πάει αμέσως μετά να ραβδίσει τις ελιές. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε και μάλιστα σε μία τέτοια χρονική περίοδο.

 Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα με τους αγρότες να ζητούν άμεση λήψη μέτρων και παράλληλα προσλήψεις προσωπικού για άμεσες εκτιμήσεις.

 Ενώ να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί του Δήμου Χερσονήσου που οι καλλιέργειές τους έπαθαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στις 20 Οκτωβρίου μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημίας στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου Χερσονήσου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι τα αγροτεμάχια που δηλώνονται είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News