Το «λαβωμένο» Ηράκλειο μετρά πληγές

Κρήτη
Το «λαβωμένο» Ηράκλειο μετρά πληγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία

Στο έλεος μιας από τις μεγαλύτερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται η Κρήτη εδώ και δύο 24ωρα, με τη χθεσινή μέρα να τη σημαδεύουν τα γεγονότα του Ηρακλείου και της Νέας Αλικαρνασσού, όπου, εκτός από τις τεράστιες καταστροφές από τα νερά και τις λάσπες, κινδύνευσαν σοβαρά ανθρώπινες ζωές, με τους πυροσβέστες να δίνουν ηρωικές μάχες και να γλιτώνουν τους ανθρώπους από τα ορμητικά λασπόνερα. Ουρές αυτοκινήτων στην εθνική οδό, ανεστάλησαν και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” για μερικές ώρες, πλημμυρισμένοι δρόμοι... ακόμα και σχολεία, σε συνδυασμό με τις πολύωρες σε κάποιες περιπτώσεις διακοπές του ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών, συνέθεταν ένα σκηνικό “Αποκάλυψης”, χωρίς ίχνος υπερβολής!

Πλάνα Drone- Μιχάλης Δημητρίου

Φωτογραφία Drone από την Ομάδα Ίκαρος της 3ης ΕΜΑΚ

Μάχη με τα λασπόνερα, βγαίνοντας νικητές και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, έδωσαν χθες στη διάρκεια της απίστευτης θεομηνίας τα σωστικά συνεργεία στο Ηράκλειο, με τη Νέα Αλικαρνασσό να “χάνεται” κάτω από λάσπες και νερά, με συνέπεια να κινδυνέψουν να πνιγούν οδηγοί και συνοδηγοί και να χρειαστεί η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, που ακόμα και το ερπυστριοφόρο της παρασύρθηκε την ώρα του απεγκλωβισμού γυναίκας στον Καρτερό. Αλλά και στη λεωφόρο Καζαντζίδη εγκλωβίστηκαν οδηγοί που σώθηκαν σαν από θαύμα!

Φωτογραφία Drone από την Ομάδα Ίκαρος της 3ης ΕΜΑΚ

Οδηγοί και επιβάτες εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, επί της λεωφόρου Καζαντζίδη στη Νέα Αλικαρνασσό, η οποία ήταν - κυριολεκτικά - απροσπέλαστη.

Στο σημείο έσπευσαν κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή, στον δρόμο κοντά στα Δύο Αοράκια η στάθμη του νερού είχε ανέβει επικίνδυνα, επομένως χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή τόσο από οδηγούς όσο και από πεζούς.

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, κ. Γιώργο Τσικαλά, μεγάλες ποσότητες νερού είχαν καταστήσει τους δρόμους απροσπέλαστους, με αποτέλεσμα να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην περνούν από τα εξής σημεία: Άγιος Ιωάννης, Καρτερός και λεωφόρος Καζαντζίδη. Την ίδια ώρα ο δρόμος ήταν κλειστός έξω από τη ΣΕΑΠ, στο ύψος του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Τρομακτικό σκηνικό στον Καρτερό

Ακόμη πιο τρομακτικό ήταν το σκηνικό που ακολούθησε στον Καρτερό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αϊ Γιάννη. Το νερό παρέσυρε περισσότερα από 15 αυτοκίνητα. Η ηρωική επιχείρηση της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, αλλά και πολιτών αποσόβησε μεγάλη τραγωδία!

Φωτογραφίες: ΙΝΤΙΜΕ

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα έμεινε γαντζωμένη σε κολόνα σχεδόν για μία ώρα, μέχρι οι διασώστες να κατέβουν από το βουνό με σχοινιά για να την απεγκλωβίσουν.  Την ίδια στιγμή οδηγός οχήματος του Δήμου Ηρακλείου συγκρατούσε άλλο όχημα που παρασυρόταν από τα νερά μέχρι οι πυροσβέστες να καταφέρουν να σπάσουν τα τζάμια και τα τον τραβήξουν έξω. Ακόμη και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής μαζί με το πλήρωμα παρασύρθηκε από τα νερά, τα οποία περνούσαν πάνω από τις ταράτσες στων σπιτιών..!

Αυτοκίνητα βρέθηκαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ενώ οι πυροσβέστες βρήκαν και έσωσαν την εικόνα του Αγίου πριν καταλήξει στη θάλασσα!

Σαν “βομβαρδισμένο τοπίο”

Δεκάδες δρόμοι στο Ηράκλειο, και κυρίως στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, μετατράπηκαν σε ποτάμια και έμοιαζαν με “βομβαρδισμένο τοπίο”, καθιστώντας από ένα σημείο και μετά αδύνατη τη διάβαση πεζών και οχημάτων.

Όλη η Νέα Αλικαρνασσός, αλλά και πολλές περιοχές του Ηρακλείου, έμοιαζαν με... λίμνες.

Και βέβαια, από την προηγούμενη νύχτα, τα προβλήματα ήταν τεράστια σε δρόμους όπως τη Νικολάου Πλαστήρα του Ηρακλείου, όπου μετά τα έργα που έκανε ο Δήμος, για να περάσει μια σωλήνα νερού, δημιουργήθηκε ποτάμι και μια επικίνδυνη παγίδα, μέσα στην οποία έπεσαν δύο αυτοκίνητα και χρειάστηκε να παρέμβει άμεσα η Πυροσβεστική για να τα ανασύρει.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να διοχετευτεί τεράστιος όγκος νερού σε όλους τους δρόμους, με αποτέλεσμα να καταστεί απροσπέλαστη η κυκλοφορία των οχημάτων από πολλά σημεία, με την εικόνα να είναι χαρακτηριστική στην παραλιακή του Ηρακλείου.

Από πολύ νωρίς χθες το πρωί η κυκλοφορία δε διεξαγόταν και οι οδηγοί, εκτός από την υπομονή και την ψυχραιμία που έπρεπε να επιδείξουν, χρειαζόταν να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους επιλέγοντας άλλες κατευθύνσεις.

Για αρκετές ώρες, συνεργεία από τον ΟΛΗ και τον Δήμο Ηρακλείου βρίσκονταν στο σημείο για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Και ταυτόχρονα, επί ποδός βρίσκονταν και άνδρες της Τροχαίας και του Λιμεναρχείου για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενημερώνοντας σχετικά και τους διερχόμενους οδηγούς για την αποφυγή άλλων δυσάρεστων περιστατικών εγκλωβισμών ανθρώπων μέσα στις λαμαρίνες.

Κυκλοφοριακό... χάος!

Εικόνες που κόβουν την ανάσα με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων καταγράφηκαν στην εθνική οδό στο ρεύμα προς Άγιο Νικόλαο, στο ύψος του κόμβου της Νέας Αλικαρνασσού. Για πολλές ώρες, ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται σημειωτόν και τα νεύρα των οδηγών να δοκιμάζονται πάρα πολύ σοβαρά.

Τελικά, τουλάχιστον, λόγω της πειθαρχίας των οδηγών, δεν είχαμε τροχαία ατυχήματα, αλλά οι εικόνες που υπήρχαν έδειχναν σαν ξαφνικά να νέκρωσε όλη η ζωή και η δραστηριότητα των ανθρώπων. Σκηνές πραγματικά σαν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σε μια πόλη που κυριολεκτικά παραδόθηκε στη μανία του καιρού, αλλά με τους ανθρώπους να μάχονται ηρωικά και να γλιτώνουν πολλές ανθρώπινες ζωές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News