Κρήτη

Μπήκαν οι επιδοτήσεις νωρίτερα από ποτέ

Ανακούφιση και χαμόγελα για τον αγροτικό μας κόσμο από τις χθεσινές πληρωμές της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης

Ευχάριστα εξέπληξε τους παραγωγούς η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού μπόρεσε να πληρώσει πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 70% (το 50% δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης), πιστώνοντας χθες το απόγευμα τους λογαριασμούς των δικαιούχων. Έτσι, ήδη, στους λογαριασμούς των 539.609 δικαιούχων σε όλη τη χώρα πιστώθηκαν συνολικά χθες 696.596.038,36 ευρώ και θα ακολουθήσει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η δεύτερη δόση πληρωμής, που θα είναι και μεγαλύτερη, αφού θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής, συν το “πρασίνισμα”, καθώς και το πριμ στους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε την ικανοποίησή του χθες στην εφημερίδα μας για την πληρωμή της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Κι αυτό διότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι τα χρήματα μπήκαν στις 24 Οκτωβρίου, για 538.037 δικαιούχους, με το ποσό των 683.052.227,06 ευρώ.

Μάλιστα, ο Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας χθες ότι και του χρόνου λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό οι επιδοτήσεις θα δοθούν με βάση το σημερινό καθεστώς, ενώ η επόμενη προγραμματική περίοδος θα ξεκινάει από 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και το 2027.

«Μέχρι την Παρασκευή (σ.σ. αύριο)», όπως διευκρίνισε ο Μύρων Χιλετζάκης, «πρέπει να μπορούν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους και οι παραγωγοί εκείνοι που διατηρούν λογαριασμούς στις υπόλοιπες, πλην της Πειραιώς, τράπεζες».

Στο μεταξύ, δε θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεχνούν ότι αυτομάτως από τα χρήματα της προκαταβολής τους πληρώνονται όλες οι πάγιες εντολές που οι ίδιοι έχουν υπογράψει για την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Οι συνολικές ενισχύσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2020 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ, από τα οποία το ποσό των 1.091.170.000 ευρώ αφορά τη βασική ενίσχυση, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 550.385.000 ευρώ το “πρασίνισμα”, των 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τέλος το ποσό των 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών).

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υπέβαλαν 653.283 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 589.192, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,22% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις για το έτος 2020.

Στην πληρωμή της προκαταβολής περιλαμβάνονται 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020, σε αντίθεση με πέρυσι που πληρώθηκαν κατά την εξόφληση της ενίσχυσης.

 

Πού εντοπίζονται προβλήματα πληρωμών

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορεί ότι κατά τη διαδικασία των ελέγχων εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή ορισμένων δικαιούχων.

Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

* Γεωργούς (47.076) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση όπως προβλέπει ο κανονισμός.

* Γεωργούς (113) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2019, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2019. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

* Γεωργούς (691) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.

* Γεωργούς (1.870) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κ.λπ.).

* Γεωργούς (461) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

* Γεωργούς (1.202) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.

* Γεωργούς (1.722) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

 

ΟΠΕΚΕΠΕ  Για τις πληρωμές του Δεκεμβρίου

Για την αντιμετώπιση κατά το δυνατόν αυτών των προβλημάτων μέχρι την προγραμματισμένη καταβολή της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος” στους παραγωγούς τον Δεκέμβριο του 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 2 και 3 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι 1.619 γεωργοί που έχουν δηλώσει ενοικιαζόμενο ιδιωτικό βοσκότοπο, με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας, θα πρέπει να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες. Βοσκότοποι με εκκρεμή τεκμηρίωση ιδιοκτησίας θα εξαιρεθούν από την πληρωμή της εξόφλησης και τυχόν καταβληθείσες ενισχύσεις θα επιστραφούν με τις ισχύουσες διαδικασίες. Για όσους από αυτούς του παραγωγούς διεξάγεται προγραμματισμένος επιτόπιος ή ειδικός έλεγχος από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τα προσκομίσουν και κατά τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις ευρημάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης.

Το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 θα είναι διαθέσιμο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων για το έτος 2020 καταχωρίζονται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια