Φθινόπωρο από σήμερα - Βοριάδες, ισχυρές βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Κρήτη
Φθινόπωρο από σήμερα - Βοριάδες, ισχυρές βροχές και πτώση θερμοκρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα από αύριο Τρίτη οι βροχές θα επηρεάζουν την Κρήτη και συνθήκες αστάθειας θα ευνοούν ακόμη και τη δημιουργία καταιγίδων

Αισθητή θα είναι η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες, μιας και αναμένεται να νιώσουμε το φθινόπωρο με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές. «Παρά την εμμονή των προγνωστικών μοντέλων να μην εμφανίζουν κάποια σημαντική αλλαγή στον καιρό της Κρήτης σχεδόν για ολόκληρο τον Οκτώβριο, παρά μόνο παρατεταμένη καλοκαιρία, ξαφνικά και ανέλπιστα ήρθε η ανατροπή και ο φθινοπωρινός καιρός θα αποκατασταθεί σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. χθες το βράδυ) και θα μας συνοδεύσει για την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο μετεωρολόγος, MSC, Μανόλης Λέκκας.

Συγκεκριμένα, η εισβολή της ψυχρής μάζας ως πρώτο αίτιο αλλαγής του καιρού επιφυλάσσει ήπια φαινόμενα βροχής και περισσότερο στα βόρεια τμήματα του νησιού και λιγότερες βροχές στα νότια. Την ίδια ώρα όμως, η ανώτερη διαταραχή που έρχεται συνοδευτικά με την ψυχρή μάζα επιφυλάσσει συνθήκες αστάθειας, οι οποίες ενίοτε κρύβουν εκπλήξεις από τοπικές εντάσεις των καιρικών φαινομένων, όσον αφορά κυρίως ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες.

Οι επόμενες ημέρες, με νεότερα δεδομένα, θα δώσουν σίγουρα καλύτερη εικόνα στο ενδεχόμενο μιας έντασης του καιρού από αύριο Τρίτη και μετά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Ιδιαίτερα αισθητή θα γίνει, πάντως, και η πτώση της θερμοκρασίας, όπως αρμόζει σε κανονικά φθινοπωρινά επίπεδα.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, φθινοπωρινό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους σε ολόκληρη την Κρήτη.

«Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού εμφανίστηκε ξαφνικά στα προγνωστικά μοντέλα λίγες ημέρες πριν, και ολοένα ενισχύεται εστιάζοντας όλο και σε περισσότερα καιρικά φαινόμενα στο νησί μας. Στα περισσότερα τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα παραμείνουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες, με αισθητή όμως την πτώση της θερμοκρασίας. Τα αίτια αυτής της αναμενόμενης αλλαγής είναι η αρκετά ψυχρή αέρια μάζα που κατέρχεται από τα βόρεια της χώρας και μια ανώτερη διαταραχή η οποία “φρενάρει” την κίνησή της πάνω από την Κρήτη, δίνοντας εμμονή στη διατήρηση των καιρικών φαινομένων σχεδόν για ολόκληρη την εβδομάδα. Παράλληλα, βορείων διευθύνσεων άνεμοι θα επικρατούν από αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα στα πελάγη, με την έντασή τους να ενισχύεται σταδιακά και στην Κρήτη. Από την Τρίτη (σ.σ. αύριο) οι μεγαλύτερες εντάσεις θα παρατηρούνται στα νότια τμήματα της Κρήτης με 6-7 μποφόρ, ενώ στα βόρεια τμήματα θα φτάνουν στα 5-6 μποφόρ, αλλά θα υπάρχει αρκετά υψηλός κυματισμός σε ολόκληρο το βόρειο παράκτιο μέτωπο του νησιού», είπε ο κ. Λέκκας.

«Οι καιρικές αυτές συνθήκες θα δώσουν ανάσα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα οι αναμενόμενες βροχές θα κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους από αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα τα ξημερώματα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο, αλλά πολύ γρήγορα αυτές θα επεκταθούν σε ολόκληρο το νησί. Ιδιαίτερα από την Τρίτη οι βροχές θα επηρεάζουν την Κρήτη, και μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αφού συνθήκες αστάθειας θα ευνοούν ακόμη και τη δημιουργία καταιγίδων. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, οι συνθήκες αυτές της αστάθειας επιφυλάσσουν πιθανά μια ένταση των καιρικών φαινομένων την Τετάρτη ή και την Πέμπτη σε περιοχές του νησιού μας, μένει ωστόσο βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση τις επόμενες ημέρες και να προσδιοριστούν καλύτερα οι περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο. Τα νότια τμήματα της Κρήτης θα επηρεαστούν κάπως ηπιότερα από την όλη αυτή καιρική κατάσταση. Πάντως αισιοδοξία υπάρχει πως, πέραν των ισχυρών ανέμων που θα είναι πιο ισχυροί στα νότια ως καταβάτες, θα εμφανιστούν και βροχές», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σταδιακή βελτίωση από την Πέμπτη  - Το “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου”

Η θερμοκρασία άρχισε να υποχωρεί σταδιακά από χθες Κυριακή, διατηρώντας όμως τους 25οC στις μέγιστες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από αύριο Τρίτη, ωστόσο, η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο πλέον αισθητή, αφού οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν περίπου στους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου για τα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ στα νότια θα είναι 2 έως και 4 βαθμούς υψηλότερες. Αρκετά ψυχρές, με αισθητό το κρύο, θα είναι οι νύχτες, αφού οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από τους 15οC. Στην ενδοχώρα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα.

Η φθινοπωρινή αυτή αλλαγή του καιρού αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της μετά την Πέμπτη, οπότε και θα ξεκινήσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού, φέρνοντας μάλλον στη συνέχεια το “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου”, με αποκατάσταση καλών καιρικών συνθηκών και λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις από τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος σημειώνει πως, ενώ από το Σάββατο το βράδυ είδαμε ήδη τις πρώτες ψιχάλες και ένα φθινοπωρινό σκηνικό στο νησί, η κακοκαιρία που αναμένεται θα έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: σταδιακή ενίσχυση των βόρειων ανέμων οι οποίοι αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο Νότιο Αιγαίο και στο Κρητικό θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, βροχοπτώσεις με πιθανότητα ισχυρών φαινομένων μεθαύριο Τετάρτη, και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News